26 Nisan 2022, Salı 11:20:43

Yerli İHA 'Jackal' İngiltere'ye ihraç edildi

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta geliştirilip satışı yapılan asgari 15 kilogram taşıma kapasite ve 130 kilometre menzile sahip insansız hava aracı (İHA) "Jackal" İngiltere'de kullanılacak.
  • İha'nın İngiliz şirketle birlikte üretildiği haberde de yazıyor yani klasik bir ucuz işgücü durumu. Sanayi devrimini başlatan adam iha mı yapamayacak? Adamlar bize malzeme,ekipman sağlıyor,mühendislik desteği veriyor,patent de onların,işi bize ucuza yaptırıyor üstelik bunun için de ithalat yapmak zorunda kalıyoruz,3 dolar kazanacağız diye 2 dolar harcıyoruz yani kar marjı da düşük,millet de yerli bir şey üretip,ihraç ettik diye havalara giriyor. Bu ülkede aynı sistemle 50 yıldır araba üretiliyor,büyük bir araba fabrikasının başındaki kişi, yurtdışına her sattığımız araçtan kazanılan paranın %70'den fazlası yurtdışına gidiyor,sırtımızdan oturdukları yerden para kazanıyorlar diye konuştu. İşte işin gerçeği bu.
  • Ya ingiltereye niye gönderiyosunuz teknoloji çalacaklar
  • Ellerinize emeğinize sağlık
  • Heykelciler üzgün ve ağlıyordu

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta geliştirilip satışı yapılan asgari 15 kilogram taşıma kapasite ve 130 kilometre menzile sahip insansız hava aracı (İHA) "Jackal" İngiltere'de kullanılacak.

GTÜ Teknopark Şirketi Fly Bvlos Technology'nin Maxwell Innovations ile ürettiği İHA'nın ilk ihracatı yapıldı.

Fly Bvlos Technology ile İngiliz Flyby Technology arasında yapılan anlaşmayla yerli İHA'nın İngiltere'ye satışı gerçekleşti.

GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen imza törenine GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Fly Bvlos Genel Müdürü Murat Islıoğlu ve Flyby Technology kurucusu Jon Parker ve ilgililer katıldı.

Anlaşma kapsamında İngiltere, Türkiye'den 5 İHA teslim alacak.

Özel tasarıma ve yerli yazılama sahip"Jackal", havacılık sektöründe kargo ve lojistik hizmet alanlarında kullanılabilecek.

Jackal, "VTOL" özelliği sayesinde herhangi bir piste ihtiyaç duymadan her türlü alana iniş kalkış yapabiliyor.

İHA'nın zorlu hava koşullarında, her türlü senaryoda insani yardım, izleme ve gözlem, hassas veri lojistiği gibi alanlarda da uçması planlanıyor.

"YENİ NESİLLERİN EĞİTİMİNİ YENİ NESİL ARAÇLARLA YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Jon Parker, dünya çapında pilot eğitimi veren bir okul olduklarını belirterek, yeni nesillerin eğitimini yeni nesil araçlarla yapmaları gerektiğini söyledi.

Satın aldıkları İHA'nın teknolojinin son ürünü olduğunu belirten Parker, "İlk siparişimizde 5 araç satın aldık. Bu toplamda 1 milyon 250 bin dolara mal oldu. Ancak geleceği düşündüğümüzde bu çok küçük bir yatırım. Türkiye gerçekten bu konuda bir süper güç olma yolunda ilerliyor. Gerçekten ileride de çok büyük başarılara imza atılacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"GTÜ'NÜN ADI ARTIK İNGİLTERE'DE DE DUYULACAK"

Prof. Dr. Aslan da GTÜ Dronepark'ın Türkiye'de "ilk" olduğunu dile getirerek, burada drone teknolojileri konusunda havacılık kümelenmesinin bir araya getirildiğini, bu yapı içinde Türk Drone Konsorsiyumunun kurulduğunu kaydetti.

Bu yapı faaliyetinin sonucu olarak İHA'nın üretildiğini aktaran Aslan, "Mutluyuz, gururluyuz. Bu konsorsiyuma başka şirketlerin de gelmesini bekliyoruz. Bu konsorsiyumun büyümesini arzu ediyoruz. Üniversiteyle sanayicimizi özellikle bu alanda birleştirerek çok daha yeni, ileri teknolojik dronların, ürünlerin üretilmesini sağlamak, aynı zamanda üniversitemizin proje kapasitesini artırmak, uluslararası seviyede üniversitemizin adından söz ettirebilmeyi amaçlıyoruz. İngiltere ile yapılan anlaşma sonucunda dronumuz satılmıştır. GTÜ'nün adı artık İngiltere'de de duyulacaktır. Bu ulaşılması harika, güzel bir sonuçtur" ifadelerini kullandı.

"İNGİLTERE'YE İLK 5 UÇAĞI SATMAKTAN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ"

Murat Islıoğlu ise 4 aylık bir süreçte bu başarıya ulaşmanın kolay olmadığına işaret ederek, İHA'nın Avrupa ülkesine satılmasının önemli olduğunu söyledi.

İngiltere'ye 5 "Jackal" ihraç etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Islıoğlu, şöyle devam etti:

"Jackal, havacılık sektörüne kargo ve lojistik taşımacılığı için tasarlanmış. Neticede bu bir hava aracı, maksadı bu olsa da ihtiyaç halinde yazılım ve donanım tamamen bizim şirketimize ait. Bununla ilgili ihtiyaç duyulacak her alanda bunu geliştirebilecek ve servis edebilecek bir noktadayız. Aynı zamanda bir drone pilot okuluyuz. Maksadımız üretmiş olduğumuz bu uçakla yeni yetiştirdiğimiz pilotları bir araya getirip yurt dışına bir konsept olarak ihraç etmek"

Islıoğlu, İngiltere'nin Jackal'ı akıllı ilaç ya da pahalı ilaçların hastaneler arasında taşınması, yine kargo kullanımı için seçtiğini ifade ederek, ürettikleri İHA'nın pilot açısından eğitilmesi ve öğretilmesinin kolay olduğunu sözlerine ekledi.

Yerli İHA 'Jackal' İngiltere'ye ihraç edildi

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Masal ~ 2 yıl önce
İha'nın İngiliz şirketle birlikte üretildiği haberde de yazıyor yani klasik bir ucuz işgücü durumu. Sanayi devrimini başlatan adam iha mı yapamayacak? Adamlar bize malzeme,ekipman sağlıyor,mühendislik desteği veriyor,patent de onların,işi bize ucuza yaptırıyor üstelik bunun için de ithalat yapmak zorunda kalıyoruz,3 dolar kazanacağız diye 2 dolar harcıyoruz yani kar marjı da düşük,millet de yerli bir şey üretip,ihraç ettik diye havalara giriyor. Bu ülkede aynı sistemle 50 yıldır araba üretiliyor,büyük bir araba fabrikasının başındaki kişi, yurtdışına her sattığımız araçtan kazanılan paranın %70'den fazlası yurtdışına gidiyor,sırtımızdan oturdukları yerden para kazanıyorlar diye konuştu. İşte işin gerçeği bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aerospace Engineer ~ 2 yıl önce
1-Haberde patentin onlara ait olduğunu söyleyen bir ifade yok ayrıca patent olsa niye ihracat ifadesi kullanılsın.Hangi iha projesinde dışarıdan mühendislik desteği almışız söyle bakalım her şeyi çok iyi biliyor gibisin.2.cisi Avrupa ve abd savunma sanayinde kullanılan makinalara bile ambargo koyuyor sende papağan gibi ekipman desteği diyorsun her yorumda.Zamanında terörle mücadele için istediğimiz sihaları vermeyen abd'mi yoksa henüz kendimiz üretemedeğimiz kritik alt sistem parçalarına dahi ambargo koyan avrupa mı ? Şimdi ingilizler deme ingilizler'ın iha/siha konusunda tecrübesi bizimle kıyaslanamaz ki onlarda abd'den alıyorlar.BİRAZ MANTIK PLESE.Ayrıca havacılık sektöründeki üretim sadece ucuz iş gücüne göre değerlendirilemez üretim maliyetlerinde tek etken iş gücü değil.Euro dronun şu an konuşulan birim maliyetini söylesem ağzı açık kalır muhtemelen.
112 Ap0 ~ 2 yıl önce
Ya ingiltereye niye gönderiyosunuz teknoloji çalacaklar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S ne ~ 2 yıl önce
Ellerinize emeğinize sağlık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harekat58 ~ 2 yıl önce
Heykelciler üzgün ve ağlıyordu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hangisi ~ 2 yıl önce
rizeye çay bardağı ve kütahyaya porselen yapanlar mı?
Harekat58'e ~ 2 yıl önce
Yerli dedikleri iha'nın en önemli parçaları ithal yani ihracat için ithalat yapıyoruz, o yüzden çok sevinme sahibinin sesi...
Cvp ~ 2 yıl önce
Heykel yapmayanları da görüyoruz sayelerinde ülkenin hali her açıdan daha da kötüye gidiyor,dış borç,ithalat, işsizlik,cari açık rekorlar kırıyor,güvenlik,adalet, liyakat,eğitim bitmiş sen hala olmayan aklınla ahkam kes.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000