29 Mayıs 2009, Cuma 07:47:20

'Yerli Heron' ilk uçuşunu başarıyla tamamladı

Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Elektronik Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından güneş enerjisi ile çalışan ve saatlerce havada kalabilen uçak üretildi.
  • BU ÜLKEDE BU KADAR YAHUDİ VE MASON VARKEN MEMLEKETİM İNSANI HEP ENGELLENİR VE BÜTÜN DÜNYAYA TÜRKLER APTAL DİYE TANITILIR SAGOLSUNLAR SN.VECİHİ HÜRKUŞU BİLE BUNLAR DEVRE DIŞI BIRAKTI UYANALIM VE MEMLEKETİMİZ İÇİN ÜRETELİM BAŞARILI OLALIM BAŞKALARINA PARA KAZANDIRMAYALIM TÜRKİYEMİZE KAZANDIRALIM YABANCI PİLOT ÇALIŞTIRMAYALIM KENDİ İNSANIMIZA ÖNEM VERELİM EĞİTELİM OLMAZMI
  • Vallahi helal olsun. Savunma giderlerine her yıl en az 5 milyar dolar harcıyoruz bir heron üretemiyoruz.
  • Sn. Sinan Aygün sahip çıkalım bu beyinlere destek olalım geçmişte bunu yaptınız genç mucitler programında yetkililer bunu değerlendirsin grurumuz olsun bu gençler
  • bizler herşeyi en güzel şekilde yapabilecek beyinlere sahip bi toplumuz ama engelleniyoruz engellenmeye devam ediyoruz fırsat verilirse neler yapabileceğimizin en küçük örneğidir bu. Abdullah Toprak ve öğrencilerini yürekten kutluyorum.

Bölüm Başkanı Dr. Abdullah Toprak, yaptıkları uçağın geliştirilmesi durumunda milyonlarca dolar verilerek İsrail'den alınmaya çalışılan 'Heron' tipi insansız gözlem uçaklarına ihtiyaç kalmayacağını söyledi.

Aylar süren bir çalışmanın sonunda yapımı tamamlanan ve ilk kez deneme uçuşuna çıkan 'Yerli Heron' olarak adlandırılan uçak test uçuşunu başarı ile tamamladı. Yaklaşık 1.5 metre kanat uzunluğu ve 1 metre gövde uzunluğu olan uçak, kanatlarına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde güneş ışığını enerjiye çevirip uçak motorunu çalıştırıyor. Ayrıca uçağın alt kısmına yerleştirilen 3 kamera sayesinde uçtuğu bölgede yaşanan gelişmeler takip edilebilecek . İnsansız çalışan Türk işi Heron için hazırlanan özel sisteme göre uçaktan radyo frekansı aracılığı ile görüntüler merkeze yansıtılıp gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Video kamera, termal kamera ve infrared kamera olmak üzere üç adet kamera yerleştirilmesi planlanan Türk işi Heron'un böylece gece, gündüz ve her türlü hava koşullarında istenen görüntüleri alması sağlanabilecek. Bin 100 devirli step motoru beslemek üzere bir akü sistemi akü şarj ünitesi ve gerekli servo motorlar kullanılarak hazırlanan motor aksamı sayesinde uçak saatlerce havada kalabiliyor. Yerden kumanda sistemi ile kontrol edilen uçağın geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar devam ederken önümüzdeki süreçte gözlükle kontrol ve nesne tanıma sistemi ile Türk işi Heron'un özelliklerinin artırılması planlanıyor.

Deneme uçuşu yapılan yerli Heron, Ziraat Fakültesi önünde başarılı bir şekilde uçurulurken, uçağın donanımının gün geçtikçe arttırılacağı belirtildi. Endüstriyel Elektronik Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Abdullah Toprak, "Öğrencilerimiz ile beraber uçağın kanatlarına güneş enerjisi paneli yerleştirdik ve bir inventör ve akü sistemi kurduk. Böylece uçağımızın uçmasını sağladık. Uçağa yerleştirdiğimiz akü güneş enerjisi ile şarj oluyor. Bölgemizde malumunuz 11 ay boyunca güneş mevcut ve bu nedenle havada uçarken güneş enerjisi ile şarj olur, güneş olmadığı zamanlarda ise aküye depoladığı enerji sayesinde uçmaya devam eder. Bizim hedefimiz kanat genişliğini arttırarak güneş panellerini arttırmak suretiyle 24 saat havada kalmasını sağlamak. Böylece 24 saat hiç inmeden havada kalarak yaptığı çekimleri merkeze iletebilir. Kontrolünü radyo frekans sistemi ile uzaktan kumandalı bir şekilde kontrol ediyoruz. Görüntüleri de aynı zamanda vairles sistemi ile kablosuz bir şekilde alabiliyoruz. Bunu öğrencilerimiz ile birlikte gerçekleştirdik. Okulumuzun desteği ve katkısı da çok oldu. Bu uçak bize 2 bin dolara mal oldu ama hala bin 500, 2 bin dolar daha harcamamız olacak gibi. İsrail'in geliştirmiş olduğu Heron tipi uçak teknolojik olarak çok gelişmiş bir uçak ama bu şu anlama gelmesin; biz de Türkiye olarak böyle bir şey geliştiremeyeceğiz anlamına gelmez. Kesinlikle bu bir gelişmeye müsait bir açılım. Ama biliyorsunuz ki bu bir süreçtir, her dönem buna çeşitli yenilikler ilave ederek daha gelişmiş modeller üretebiliriz diye düşünüyorum. Ancak Heronlar ile karşılaştıracak olursak Heron'lar çok pahalı bizimki tabi daha ucuz. Heronlar hem çok daha uzun bir mesafeli uçuş sağlamaktadır hem de kullandıkları görüntüleme aygıtları ve sistemleri çok daha gelişmiştir. Eğer ekonomik açıdan bir destek sağlanırsa neden olmasın, biz de burada geliştirebiliriz ve dışa bağlılığımız da azalır. Kişisel olarak söyleyeyim kesinlikle daha ucuza mal ederiz" derken milyonlarca dolar verilerek İsrail'den alınmaya çalışılan 'Heron' tipi insansız gözlem uçaklarına ihtiyaç kalmayacağını iddia etti.

'Yerli Heron' ilk uçuşunu başarıyla tamamladı

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
BU ÜLKEDE BU KADAR YAHUDİ VE MASON VARKEN MEMLEKETİM İNSANI HEP ENGELLENİR VE BÜTÜN DÜNYAYA TÜRKLER APTAL DİYE TANITILIR SAGOLSUNLAR SN.VECİHİ HÜRKUŞU BİLE BUNLAR DEVRE DIŞI BIRAKTI UYANALIM VE MEMLEKETİMİZ İÇİN ÜRETELİM BAŞARILI OLALIM BAŞKALARINA PARA KAZANDIRMAYALIM TÜRKİYEMİZE KAZANDIRALIM YABANCI PİLOT ÇALIŞTIRMAYALIM KENDİ İNSANIMIZA ÖNEM VERELİM EĞİTELİM OLMAZMI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Vallahi helal olsun. Savunma giderlerine her yıl en az 5 milyar dolar harcıyoruz bir heron üretemiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sn. Sinan Aygün sahip çıkalım bu beyinlere destek olalım geçmişte bunu yaptınız genç mucitler programında yetkililer bunu değerlendirsin grurumuz olsun bu gençler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bizler herşeyi en güzel şekilde yapabilecek beyinlere sahip bi toplumuz ama engelleniyoruz engellenmeye devam ediyoruz fırsat verilirse neler yapabileceğimizin en küçük örneğidir bu. Abdullah Toprak ve öğrencilerini yürekten kutluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000