11 Aralık 2015, Cuma 14:10:33

Yerli helikopterin motoru için anlaşma sağlandı

Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Smith, "Türk Özgün Helikopter Projesi'nde motor üretimi yapmak için TUSAŞ ile anlaşma imzaladık." dedi.
  • Turkiyem kanat taktı uçuyor heeyyyttt brehhh Allahına kurban. Baskanima selam yola devammm.
  • Yakinda gorkemli bir sekilde temel atilir paralar akar, harcanir , yonetim degistirilir veee duurun yahu uretmeye gerek yok TC de cok motor var onlari kullanalim derler
  • Burada üretilecek sikorsky T70 işi noldu bilen var mı?
  • Gündem değiştir dur,kopya araba,kolpa uçak, uzaktan kumandalı helikopter :)
  • Bu üretimde motor maliyeti toplam maliyetin yüzde kaçını oluşturuyor tahmin edebilen var mı? Sonuçta hava araçları otomobil gibi onbinlerce üretilmiyor. 10 adet gövde üretiminden üretim olur mu?2500 gövde üretsen tamam, motoru al tak, problem değil. Ancak bu haliyle zarar eden gereksiz bir üretim şekli.
  • milli uçak çıkınca boeing ve airbus fabrikayaı kapatacağını açıkladı şimdi de milli helikopter çıkınca skorsky ve eurocopter fabrikayı kapatacağını açıkladı!!
  • En önemli kısım adamın mesajda da belirttiği gibi 2016'da sonuçlanacak 2. Kısım. Bu birinci faz montaj ağırlıklı ve know how sınırlanmış hali gibi. Yani ne kadar ekmek O kadar köfte diyor. İsterim ki bize teknoloji gelsin ve istediğimiz kadar üretip istediğimize satabilelim ama zor. Kimse bunu babasının oğluna yapmaz. Kötülemiyorum ama kimsenin hayalleri de çok büyük olmasın sonra. ( Bknz. Tarihte F-16 Türkiye'de ilk üretim haberlerine ve bugünkü gerçekler.)
  • böyle güzel gelişmeler her türk vatandaşını "ancak mutlu etmeli" !
  • böylesi pahalıya geliyor denilip dışarıdan alınır kesin...
  • beklenen oldu ve LHTEC motoru secildi. aslinda guzel bir gelisme tum helilerde ayni motorun kullanilmasi lojistik ve bakimda buyuk avantaj. ilerde bircok parcasi da yerli fason yapilabilir

Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Carey Smith, Türk Özgün Helikopter Projesi kapsamında motor üretimi yapmak için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Honeywell International Inc. ve Rolls-Royce ortaklığı olan Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC) arasında anlaşma imzalandığını söyledi.

Smith, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, TUSAŞ ile LHTEC arasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı programı olan Türk Hafif Sınıf Helikopteri (THSH) için CTS800 turboshaft motorlarını üretmek için anlaşma sağlandığını anlattı.

Anlaşmanın, özgün helikoptere motorun uyarlanması ve uçuş otoriteleri sertifikasyonlarının alınmasını içeren 5 yıllık bir geliştirme programını içerdiğini aktaran Smith, projenin global pazarın yanı sıra yerel olarak Türk askeri ve sivil pazarına helikopterler sağlayacak üretim programıyla sonuçlanmasının beklendiğini belirtti.

Özgün helikopterin motorunun Türkiye'de üretim ve bakımının gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getiren Smith, "Böylece yerel montaj, parça imalatı, kontrol, test ve depo seviyesi bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilecek olması yerel fırsatlar açısından Türk havacılık pazarını da geliştirecek" diye konuştu.

LHTEC tarafından geliştirilen motorun Türkiye'ye ilk kez ATAK T129 helikopteri ile girdiğine işaret eden Smith, son kullanıcıların memnun kalması üzerine tasarımı yüzde 100 yerli olacak Türk Özgün Helikopter Projesi'nde de aynı motorun kullanılacağını kaydetti.

Türk Özgün Helikopter Projesi'nin iki yıl önce Savunma Sanayi Müsteşarlığı uhdesinde başlatıldığını hatırlatan Smith, helikopterin geliştirme aşamasını içeren anlaşmanın TUSAŞ ile imzalandığını söyledi.

Smith, söz konusu anlaşma çerçevesinde 2018'de helikopterin uçmasının beklendiğini, 2020'de de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansından sivil uçuşa elverişli sertifikasının alınacağını ifade etti.

Program kapsamında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ ile işbirliklerinin artacağını bildiren Smith, "Programın ikinci aşaması için görüşme aşamasında olduğumuz farklı modeller (lisans altında üretim, parça imalatlarının yerel endüstri tarafından gerçekleştirilmesi) üzerinde çalışıyoruz. Bu konuları 2016 içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Türk Özgün Helikopter Projesi için LHTEC tarafından üretilecek motorun üstün özelliklere sahip olduğunu dile getiren Smith, küçük hacmine rağmen çok yüksek güç üreten (1360 SHP), yakıt tüketimi optimize edilmiş bir motor olduğunu ve sadece gerektiğinde bakım idame faaliyeti gerektirmesinin ömür devri masraflarında ciddi avantajlar sağladığını bildirdi.

Motor üretimi için TEI'nin ya da Türk endüstrisinin üreteceği parçaların kullanımı konusunda işbirliklerinin olduğunu anlatan Smith, TEI'nin burada kendileri ile Türk sanayicisi arasında köprü görevi yapacağına işaret etti.

Carey Smith, helikopterin 10 yolcu 2 pilot olmak üzere 12 kişilik olmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Yerli helikopterin motoru için anlaşma sağlandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

İsim / Rumuz ~ 8 yıl önce
Turkiyem kanat taktı uçuyor heeyyyttt brehhh Allahına kurban. Baskanima selam yola devammm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 8 yıl önce
Yakinda gorkemli bir sekilde temel atilir paralar akar, harcanir , yonetim degistirilir veee duurun yahu uretmeye gerek yok TC de cok motor var onlari kullanalim derler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 8 yıl önce
Burada üretilecek sikorsky T70 işi noldu bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hasan ~ 8 yıl önce
bahsi gecen kisi sikorsky baskani zaten
UYKUSUZ ~ 8 yıl önce
Gündem değiştir dur,kopya araba,kolpa uçak, uzaktan kumandalı helikopter :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cingöz ~ 8 yıl önce
Ah siz şu kronikler yok mu :) kötüye kötü dediğiniz gibi iyiye de iyi diyebilseniz...
maliyet ~ 8 yıl önce
Bu üretimde motor maliyeti toplam maliyetin yüzde kaçını oluşturuyor tahmin edebilen var mı? Sonuçta hava araçları otomobil gibi onbinlerce üretilmiyor. 10 adet gövde üretiminden üretim olur mu?2500 gövde üretsen tamam, motoru al tak, problem değil. Ancak bu haliyle zarar eden gereksiz bir üretim şekli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk ~ 8 yıl önce
Bu helikopter hem sivil hem de askeri kullanım için üretilecek. Hem TSK, hem emniyet hem de sivil kullanıcılar sipariş verecek. Yurt dışı pazarına da açılacak.
yakışır ~ 8 yıl önce
milli uçak çıkınca boeing ve airbus fabrikayaı kapatacağını açıkladı şimdi de milli helikopter çıkınca skorsky ve eurocopter fabrikayı kapatacağını açıkladı!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
Bir iyilik yap ve defol gitinsan musveddesi
Süper ~ 8 yıl önce
İşte yorum budur. Ben de duydum korkudan üretime ara vermişler
Ercan ~ 8 yıl önce
İyi olmuş. Ercana gidip o rezil havalimanında ne yapacaklardı. Bir giden bir daha gitmiyor. Ercan kktc turizmine son 3 yılda büyük darbe vurmuştur.
Zarar ~ 8 yıl önce
Öger artık turizme zarar veriyor. Ya kapanmalı ya da Türkiyeden elini çekmeli. Çok daha iyi yapabilecek bir sürü acenta ve operator var. Yeter artık rezillikler
Adaletterazisi ~ 8 yıl önce
Sende avrupalinin k... Yalamaya ne kadar heveslisin
Adaletterazisi ~ 8 yıl önce
Aha bende gitmesini istemiyorum varmi diyecegin
Yolcu ~ 8 yıl önce
En önemli kısım adamın mesajda da belirttiği gibi 2016'da sonuçlanacak 2. Kısım. Bu birinci faz montaj ağırlıklı ve know how sınırlanmış hali gibi. Yani ne kadar ekmek O kadar köfte diyor. İsterim ki bize teknoloji gelsin ve istediğimiz kadar üretip istediğimize satabilelim ama zor. Kimse bunu babasının oğluna yapmaz. Kötülemiyorum ama kimsenin hayalleri de çok büyük olmasın sonra. ( Bknz. Tarihte F-16 Türkiye'de ilk üretim haberlerine ve bugünkü gerçekler.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayırlı olsun ~ 8 yıl önce
böyle güzel gelişmeler her türk vatandaşını "ancak mutlu etmeli" !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T70 ~ 8 yıl önce
Evet T70 ne oldu? Atak'la birlikte en acil ihtiyaç bunlar. Elimizdeki filo eskidi.
5 yıl sonra ~ 8 yıl önce
böylesi pahalıya geliyor denilip dışarıdan alınır kesin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
has ~ 8 yıl önce
beklenen oldu ve LHTEC motoru secildi. aslinda guzel bir gelisme tum helilerde ayni motorun kullanilmasi lojistik ve bakimda buyuk avantaj. ilerde bircok parcasi da yerli fason yapilabilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000