30 Mayıs 2022, Pazartesi 09:37:24

Yerli helikopter motoru ilk uçuşa hazırlanıyor

Türkiye'nin havacılık motorları merkezi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), milli helikopterlere güç vermek üzere geliştirilen TEI-TS1400 turboşaft motorunu planlanandan daha erken teslim etmeye hazırlanıyor.
  • TEI HAKKINDA YAPTIĞIM YORUMLAR İÇİN ÖZÜR DİLERİM. BİZ BU İŞİ BİLMİYORUZ, MOTOR ÇOK İYİ DURUMDA HATTA YARIN HELİKOPTERE TAKILACAK DURUMDA. MOTORU ALMANYA VE AMERİKA KISKANIYOR. TEI EKIBI ÇOK ÇALIŞIYOR GECE GÜNDÜZ FABRİKADA YATIYOR.
  • YAPILIYOR DİYEN KARDEŞİM, BU HABERLER SENİN GİBİ CAHİLLERİ KANDIRMAK İÇİN ORTAYA ATILAN DOĞRU OLMAYAN SEÇİM MALZEMESİ HABERLER. SEN VATANDAŞ OLARAK OLMAYAN MOTORU ALKIŞLARSIN. TEI DE MUHENDIS 30.000 NET MAAŞ ALIR. SEN ALKIŞLARSIN MUDUR VILLADA OTURUR. SEN ALKIŞLARSIN DIREKTOR PASSAT ARACA BINER. SEN ALKIŞLARSIN GM BAKAN OLACAĞIM DİYE KAPI KAPI GEZER
  • Sen de başkanını köşeye sıkıştırıp paramount oteli olayını,orada nasıl ve neye karşılık bedavaya kaldığını,kendisi Thy'de başkanken oğlu Thy'ye mal satan şirkette Thy New York kartviziti ile nasıl ve niye çalıştığını falan da sorsaydın ya!!!
  • Önceleri buğdayı biz yollardık,şimdi ise ithal eder olduk.millet aç aç,buğday yetiştiremeyen ülke konumuna geldik sen motor peşindesin.hey allahım yarabbim nolacak bu ülkenin hali
  • sayın cumhurbaşkanım sabotaj var
  • Mahmut hoca Allahtan kork. Doğruları konuş. Ortada motor falan yok. Mahmut hocanın doğru konuşmadıları aşağıda. TS1400 hazır, baykara motor verdik, 10 motor yaptık, vs
  • bu motor çıkmaz diye sağda solda konuşan TEI direktörü kim
  • Proje direktörü sağda solda bu motor asla çıkmaz diye konuşuyor. Projeyi yapanlar bile motor çıkacağına inanmıyor. Burada bazıları kıraldan çok kıralcı oluyor
  • Bir ara da yerli ve milli 250 tonluk uçak motoru da yapıyorlardı. Ordan burdan teknoloji,ekipman,mühendislik, parça alıp burada birleştirip yerli ve milli bilmem ne yapıyoruz diyorlar ama masal...
  • Adam zaten yaptık bitirdik dememis, orada canını dişine takıp çalışan ter akıtan emekcinin hakkına giriyosun, ayıptır. Tamamlamak için söz verilen bir tarih yada üretim bandı siparişi olur, altından kalkamazlar o zaman eyvallah, ne yorum yaparsan yap. Birileri bişeyler yapmak pesinde, boş yapmaktan başka bisey gelmiyor elinden, fikrin yok bari sineklik yapma.

Türkiye'nin havacılık motorları merkezi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), milli helikopterlere güç vermek üzere geliştirilen TEI-TS1400 turboşaft motorunu planlanandan daha erken teslim etmeye hazırlanıyor.

TEI, TEKNOFEST Azerbaycan'da farklı sınıflarda ürettiği ve geliştirdiği motorları sergiledi.

TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, helikopter motoru TS1400'ün ilk prototipini 1-1,5 yıl kadar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle helikopter entegrasyon çalışmalarını başlatmak üzere TUSAŞ'a teslim ettiklerini söyledi.

Daha sonra bu motordan başka prototipler ürettiklerini ve bunları çok farklı testlerden geçirdiklerini anlatan Akşit, bu testlerin zorluk seviyesinin de giderek arttığını dile getirdi.

Rakip ithal motoru geçti

Akşit, bu testlerin insanlı uçuş için motorun olgunluğunu ispatlamak ve sertifikasyon için yapıldığını ifade ederek motorun sürekli üreteceği maksimum güç 1400 beygir olduğu için de isminin TS1400 olarak belirlendiğini kaydetti.

Kalkış sırasında 1470 beygir güç üretebilecek şekilde bir motor tasarladıklarını belirten Akşit, şöyle konuştu:

"Bu değerler rakip mevcut ithal motorun yaklaşık 100 beygir daha üstünde değerler. Motorumuzu 1570 beygir, hatta onun üstündeki güçlere kadar çıkardık. Sertifikasyon ve kalifikasyon için aşırı yükle kalkmak zorunda kalırsa diye acil durum kalkış senaryosu var.

Normalde motor 1400 beygir maksimum sürekli güç seviyesinde tasarlanmış olsa da 2 dakika boyunca 1570 beygir güç üretecek şekilde çalıştırılabilmeli ve bunu sertifikasyon otoritesine göstermemiz gerekiyor. Şu an itibarıyla bu güç seviyesini aştık hatta 2 dakika değil, çok daha uzun süreler 1570 beygirde çalıştırabiliyoruz. Bu da güzel bir dönüm noktası. İleriye doğru motoru biraz daha zorlayacağız. Testler yapıldıkça gelişmeleri duyuracağız."

"Başkanımız bizi köşeye sıkıştırdı"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile TS1400 motoru için aralarında geçen diyalogu da paylaşan Akşit, şunları kaydetti:

"Başkanımız bizi köşeye sıkıştırdı 'Bunu bir an önce verin' diye. Normal proje planından zaten biraz önde ilerliyoruz ve ekibimizi zorluyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yıl bitmeden ilk insanlı uçuşu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yetkilendirmeyi alarak gerçekleştirmekti. Başkanımız 'Yıl sonu itibarıyla verin' diye bizi zorladı. Bu yılın sonunda veya önümüzdeki yılın başında ilk uçuş için bir motor teslim edeceğimizin sözünü verdik. İnşallah bu sözü yerine getirmek için elimizden geleni yapacağız. Kendi içimizde bu programı biraz daha öne çektik."

Yerli helikopter motoru ilk uçuşa hazırlanıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

ÖZÜR ~ 2 yıl önce
TEI HAKKINDA YAPTIĞIM YORUMLAR İÇİN ÖZÜR DİLERİM. BİZ BU İŞİ BİLMİYORUZ, MOTOR ÇOK İYİ DURUMDA HATTA YARIN HELİKOPTERE TAKILACAK DURUMDA. MOTORU ALMANYA VE AMERİKA KISKANIYOR. TEI EKIBI ÇOK ÇALIŞIYOR GECE GÜNDÜZ FABRİKADA YATIYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MİLLİ ÜRETİM ~ 2 yıl önce
YAPILIYOR DİYEN KARDEŞİM, BU HABERLER SENİN GİBİ CAHİLLERİ KANDIRMAK İÇİN ORTAYA ATILAN DOĞRU OLMAYAN SEÇİM MALZEMESİ HABERLER. SEN VATANDAŞ OLARAK OLMAYAN MOTORU ALKIŞLARSIN. TEI DE MUHENDIS 30.000 NET MAAŞ ALIR. SEN ALKIŞLARSIN MUDUR VILLADA OTURUR. SEN ALKIŞLARSIN DIREKTOR PASSAT ARACA BINER. SEN ALKIŞLARSIN GM BAKAN OLACAĞIM DİYE KAPI KAPI GEZER

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haram olsun ~ 2 yıl önce
bu paralar haram olsun
müdür ~ 2 yıl önce
TEI çalışanları kendileri yüksek maaş aldıkları yetmiyor gibi, eşlerini de TEI ye yerleştiriyorlar. Yazıklar olsun.
YERLİ ~ 2 yıl önce
Yorumlarda bakıldığında motor nekadar yerliyse okadarda yabancı varmış ülkede. Bir kesime dilinle kuş tutsan yaranamazsın. Çünkü onlar yabancı hayranı. Densizler Suriyede,Azerbaycanda, libyada kullanılan mühimmatların yerli olduğunu bir türlü içlerine sindiremedi. Bunlar yerli olmadıklarından anlamazlar. En iyisi sodalamalıda hazmetsinler.
Kizilelma ~ 2 yıl önce
Nelere Çin'den ithal edilen ucuz parcalarla ürettikleri teknolojik olmayan makineler dediler. Sonrasında dünyada manşet oldu. Bir çok ülkenin umudu oldu. Bu kadar aymazlık olmaz. Gidin yabancı haber kanallarını izleyin Türk savunma sanayi için neler yazıyorlar. Özellikle Yunanlıları dinleyin. Bu tür göğüs kabartici haberleri idolojik bakarak değerlendirmeyi. Tabi ilk önce türk olmak lazım.
UTAN ~ 2 yıl önce
BİZ BURADA TEI DE YAPILAMAYANLARI ANLATIYORUZ. SEN ATV SEYRETMEYE DEVAM ET.
Yüksek maaş ~ 2 yıl önce
Tei'deki yüksek maaşları duyan herkes girmek istiyor. Havacılıkla alakası olmayanlar ben de girebilir miyim diye düşünüyor, dandirik üniversitelerden yapılan alımlar ve abuk insanların kadrolaşmasından sonra. Teşekkürler Tei :) Bizim çok moralimiz bozuluyor burası bizi almaz diye :) atı alan Üsküdar'ı geçti biz 3-5 bin eur için kalitemizi gösterelim diye bir tarafımızı yırtalım. Ama siz doğru yoldasınız biz yanlış biliyoruz :) mevcut ekonomik durumdan belli oluyor ;)) yata yata aynı maaşı almak varmış. Allah artırsın diyelim yolumuza bakalım
akşit ~ 2 yıl önce
Sen de başkanını köşeye sıkıştırıp paramount oteli olayını,orada nasıl ve neye karşılık bedavaya kaldığını,kendisi Thy'de başkanken oğlu Thy'ye mal satan şirkette Thy New York kartviziti ile nasıl ve niye çalıştığını falan da sorsaydın ya!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Casper ~ 2 yıl önce
Önceleri buğdayı biz yollardık,şimdi ise ithal eder olduk.millet aç aç,buğday yetiştiremeyen ülke konumuna geldik sen motor peşindesin.hey allahım yarabbim nolacak bu ülkenin hali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sabotaj var ~ 2 yıl önce
sayın cumhurbaşkanım sabotaj var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utan ~ 2 yıl önce
Mahmut hoca Allahtan kork. Doğruları konuş. Ortada motor falan yok. Mahmut hocanın doğru konuşmadıları aşağıda. TS1400 hazır, baykara motor verdik, 10 motor yaptık, vs

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEVİZ ~ 2 yıl önce
bu motor çıkmaz diye sağda solda konuşan TEI direktörü kim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FINDIK ~ 2 yıl önce
Proje direktörü sağda solda bu motor asla çıkmaz diye konuşuyor. Projeyi yapanlar bile motor çıkacağına inanmıyor. Burada bazıları kıraldan çok kıralcı oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
geveze ~ 2 yıl önce
adam zaten sürekli konuşuyor. ama boş konuşuyor. seni yakaladı mı? esir alıyor. saatlerce konuşuyor. direktör diye mecbur dinliyorsun. konuşma bittikten sonra ne konuştu diye düşünüyorsun. boş konuşmuş.
AHMET ~ 2 yıl önce
Bşr sus ya bir sus. Direktör dediğin adam az konuşur. kalıbının adamı olur.
direktör ~ 2 yıl önce
buradaki proje direktörü bu motorun proje direktörü değil
nereden ~ 2 yıl önce
biliyorsun proje direktörü olmadığına, tanım uyuyori çok konuşuyor
Ya Keşke ~ 2 yıl önce
Ya keşke bunları söylemek için beni de buraya alsalar. Vallahi de billahi de direktörlük falan istemiyorum. Direktör maaşı versinler yeter. 2.mesai olarak yaparım remote çalışmayı kabul ederlerse. Daha çok faydam dokunur. Hem de daha yakışıklıyım ve çekiciyim
Masal ~ 2 yıl önce
Bir ara da yerli ve milli 250 tonluk uçak motoru da yapıyorlardı. Ordan burdan teknoloji,ekipman,mühendislik, parça alıp burada birleştirip yerli ve milli bilmem ne yapıyoruz diyorlar ama masal...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli bir üretim yapıldığında ~ 2 yıl önce
Nasıl da zorunuza gidiyor dimi
Teknik ~ 2 yıl önce
Sen bu düyanın en boş admasın
Gezgin ~ 2 yıl önce
Adam zaten yaptık bitirdik dememis, orada canını dişine takıp çalışan ter akıtan emekcinin hakkına giriyosun, ayıptır. Tamamlamak için söz verilen bir tarih yada üretim bandı siparişi olur, altından kalkamazlar o zaman eyvallah, ne yorum yaparsan yap. Birileri bişeyler yapmak pesinde, boş yapmaktan başka bisey gelmiyor elinden, fikrin yok bari sineklik yapma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gezgine ~ 2 yıl önce
boş yapma, yaptık bitirdik diyor ama doğrı söylemiyor. ortada motor yok.
emekçimi ~ 2 yıl önce
emekçi dediğin GAYE vakfı yandaşo

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000