22 Eylül 2011, Perşembe 14:45:44

YENİ NESİL TEST YENİ NESİL BAŞARI...

Yeni nesil nakliye uçağı Airbus Military A400M geçtiğimiz hafta bir seri önemli testi başarı ile tamamladı. Uçak sivil ve askeri tip sertifikasını alma yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor.
17 Eylül’de Grizzly1, yüksek süratle ve ağır yükle ilerlerken kalkışın reddedilmesi durumunda fren sisteminin kabiliyetini test eden yüksek enerji kalkış testini başarı ile tamamladı. Hafta boyunca ayrıca gerek paraşütçü gerekse de farklı yolcu taşıma konfigürasyonlarında uçağın güvenli bir şekilde tahliye edildiğini kontrol etmek amacı ile gerçekleştirilen acil  tahliye testleri de gerçekleştirildi. 
 
Yüksek enerjide kalkış testi program süresince uygulanan en zorlu testlerden bir tanesi ve uçağın zarar görme riskinin yüksek olması nedeni ile de uçağın uçuş el kitabının hazırlanmasından önce gerçekleştirilen en son testlerden bir tanesi. Bu test Toulouse Havalimanı’nda 14R pistinde maksimum kalkış ağırlığında V1 hızındayken kalkışın iptal edilmesi senaryosu uyarınca gerçekleştirildi. V1 hızı pilotun kalkmaya ya da kalkışı iptal etmeye karar verebileceği en son hız olarak tanımlanıyor. 
 
Sonrasında uçak test otoriteleri tarafından belirlenen şartlara uygun olarak taksi yaparak pisti terk etti ve itfaiyecilerin frenleri ve tekerlekleri soğutması için 5 dakika süreyle durakladı. Bu testlerde standart olduğu üzere uçağın üç adet tekerleğinin de havası boşaltıldı. Uçağın başka hiçbir zarar almadığı test böylece çok başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu. 
 
Acil tahliye testleri ise büyük bir kısmı tamamlanmış olan ve bu yıl sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen 5 numaralı geliştirme uçağında Sevilla, İspanya’da bulunan A400M son montaj tesislerinde birkaç gün süresince gerçekleştirildi. Testler sırasıyla; paraşütçüler, askeri birlikler, tıbbi tahliye konfigürasyonu ve askeri birlik - kargo karışık konfigürasyonlarında gerçekleştirildi. 
 
Airbus Uçuş Operasyonları Başkanı Fernando Alonso: “Bu testler uçağın sertifikasyon gerekliliklerini yerine getirmek açısından hayati önem taşıyan testler ve uçağın bu testleri başarı ile geçtiğini görmek bizi çok gururlandırıyor. Tip sertifikasyonuna yaklaştığımız bugünlerde önümüzdeki birkaç hafta uçağın gücünü test etmeye devam edeceğiz” dedi.  



YENİ NESİL TEST YENİ NESİL BAŞARI...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000