30 Haziran 2013, Pazar 09:43:25

YENİ HAVALİMANININ KADERİ BÜYÜMEYE BAĞLI

BETAM’ın yaptığı araştırmada, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanına, ancak yüksek büyüme oranları yakalandığında ihtiyaç duyulabileceği ortaya kondu.
  • Yorumlarin cogu yolcu artisi uzerinde yapiliyor.asil tartisilmasi gereken havatrafigi.ahl nin havatarafigi kaldirip kaldirmadigi.pistlerin verimli kullanilip kullanilmadigi.bir lodos oldugunda havaalani felc oluyor.havada ucaklar saatlerce tur atiyor.kalkista 1 saate varan beklemeler var.park sahasi yok ne yaparsaniz yapin ahl de bu sorunlari kesin bir cozum yok.ahl fiziken bitti.yolcu artmis artmamis ahl nin sorunu bu degilgi.bundan dolayi acilen 3.havalimanisart
  • sevgili okurlar ve yorumcular, İstanbul un bu havalimanına cok acil ihtiyacı var. Atatürk havalimanı yolcu terminali, diğer fonksiyonel binaları ve gerekse altyapısı ile limitlerini aştı ve artık kaldırmıyor. yapılan buyume çalışmalarıda artık cok fazla etmiyor . Nefes aldırdığı kesin yer ve hava tarafı ama ne guzelki yolcu av ATM artışı o kadar hızlıkı . Ne yazıkki bu buyume çalışmaları aylar içinde yine yetersiz kalabiliyor. Bu buyume çalışmaları ile bu yazı ve onumuzdeki yazı atlatabiliriz belki bir yaz daha fazla , ama yine de yetmeyecektir.
  • Atatürk havalimanında yapılan hummalı çalışmaları görünce yeni havalimanı yapılmayacakmış gibi geliyor bana.döviz kurundaki yükselişle bu projede şu anda maliyet ne kadar artmtır?
  • X ve Y'den sonra Z neredesin? Her sey cok guzel, muhendislik harikasi, mimarlik soleni, İstanbul dunyanin en buyuk transit havaalani olacak, maliyet cok dusuk, daha baska secenegi tartismaya gerek yok, cok iyi fikir yazacak Z araniyor.
  • Bu Havalimanın Yapılmaını İstemeyen Alman Vakıflarına Dikkat
  • Bu arada havalimanının kısım kısım aktive edileceğini dusunursek ihtiyaca yonelik bir çalışma olduğu aşikar. Pat diye senye açılmayacak 150m kapasiteli dev tesis.
  • Gerek thy nin göstermiş olduğu üstün performans,gerek ülkemizin büyüme hızı,gerek ortadoğu kaynaklı transfer merkezi olması haseniyle 3.cü havalımanının gerekliğinini ve doluluk oranını yakalayıp yakalamacağını tartışmak çok gereksiz. Bu ülkede yapılan iyi bir şeyi neden tartışırız anlamak mümkün değil.
  • Turkıye %4 büyür ıken thy nın yolcu sayısı %20 büyüyor. Bunu nasıl açıklayacaklar acaba . Yenı havalımanını sadece thy doldurur ve tasırır. Çünkü thy pazarda yarattığı rekabet ıle dıger havayollarının yolcularını çalmakta ve dünya çapında havacılık yıllık%3-4 bulurken her sene yolcu sayısını %20 arttırmaktadır. Cok ılgınc ama hayret ve gurur verıcı bır gelısme. Zaten bu kadar sırketın katılıp fıyatın bu kadar yüksek çıkmasının nedenı thy nın tek basına bu kadar hızlı buyumesıdır ve bu buyumenın gelecek 20 yılda da bu ıvme ıle devam edecegının gorulmesıdır.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının kaderinin büyümeye bağlı olduğunu bildirdi. BETAM’ın, “Mega Havalimanının Kaderi Büyümeye Bağlı” başlıklı araştırma notunda özetle şu bilgiler verildi:

“Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması hedeflenen yeni İstanbul havalimanı ihalesi 3 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı. Limak - Kolin - Cengiz - Mapa - Kalyon Ortak Girişim Gurubu, İstanbul’un üçüncü havalimanını inşa etme ve 25 yıl boyunca işletme hakkını KDV hariç 22 milyar 152 milyon avroluk bir teklifle aldı. Bu ihale, Cumhuriyet tarihinin en yüksek meblağlı ihalesi olarak kayıtlara geçerken, beraberinde bu kadar büyük havalimanına gerek olup olmadığı ve aynı zamanda havalimanın özel işletme olarak kârlı olup olamayacağı tartışmasını da gündeme getirdi.

İhaleyi kazanan şirketler grubu, yeni havalimanını üç aşamada yapmayı planlamaktadır. İlk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesiyle 2019 yılında faaliyete geçecek olan havalimanı, ardından yapılacak ek pistlerle ikinci aşamada 120 milyon ve üçüncü aşamada 150 milyon kapasiteye ulaşacaktır. Bu çalışmada amaçlanan, yolcu kapasitelerinin ne kadar gerçekçi olduğunu ve yeni havalimanının ihaleyi alan şirketler için ne kadar kârlı olacağını araştırmaktır.

İki farklı senaryo

Yolcu sayısını tahmin etmek için nüfus, ekonomik büyüme ve bilet fiyatları değişimlerini hesaba katan nicel bir yöntem kullanıyoruz. Ekonomik büyümeye ilişkin iki farklı senaryo çerçevesinde 2019’dan 2043’e kadar yolcu sayısı projeksiyonları gerçekleştiriyoruz.

Senaryo 1’de büyüme 2013 - 2019 dönemi için yüzde 5, 2020 - 2030 dönemi için yüzde 4 ve 2031 - 2043 dönemi için yüzde 2 kabul edildiğinde yolcu sayısı 2019 için 80 milyon, 2020’lerin ikinci yarısında 120 milyon, 2030’larda ise 150 milyon olarak tahmin ediyoruz. Buna karşılık, büyüme hızlarının aynı dönemlerde yüzde 4, yüzde 3 ve yüzde 1.5 kabul edildiği Senaryo 2’de 90 milyona ancak 2020’lerin ikinci yarısında ulaşılabiliyor. 120 milyonluk kapasiteye ise ancak 2050’lere doğru ihtiyaç duyulacağı görülüyor.

Bu tahminler ışığında, İstanbul’da bir mega havalimanına, Türkiye’nin kabul gören potansiyel büyüme hızı civarında bir ekonomik gelişmeyi başarması durumunda ihtiyaç duyulduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte, ekonomik büyüme tahmin edilen potansiyelin altında kaldığı takdirde yeni havalimanının 90 milyonluk yolcu kapasitesiyle sınırlı kalacağı söylenebilir.”

YENİ HAVALİMANININ KADERİ BÜYÜMEYE BAĞLI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

zeko7880 ~ 11 yıl önce
Yorumlarin cogu yolcu artisi uzerinde yapiliyor.asil tartisilmasi gereken havatrafigi.ahl nin havatarafigi kaldirip kaldirmadigi.pistlerin verimli kullanilip kullanilmadigi.bir lodos oldugunda havaalani felc oluyor.havada ucaklar saatlerce tur atiyor.kalkista 1 saate varan beklemeler var.park sahasi yok ne yaparsaniz yapin ahl de bu sorunlari kesin bir cozum yok.ahl fiziken bitti.yolcu artmis artmamis ahl nin sorunu bu degilgi.bundan dolayi acilen 3.havalimanisart

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni havalimanı ~ 11 yıl önce
sevgili okurlar ve yorumcular, İstanbul un bu havalimanına cok acil ihtiyacı var. Atatürk havalimanı yolcu terminali, diğer fonksiyonel binaları ve gerekse altyapısı ile limitlerini aştı ve artık kaldırmıyor. yapılan buyume çalışmalarıda artık cok fazla etmiyor . Nefes aldırdığı kesin yer ve hava tarafı ama ne guzelki yolcu av ATM artışı o kadar hızlıkı . Ne yazıkki bu buyume çalışmaları aylar içinde yine yetersiz kalabiliyor. Bu buyume çalışmaları ile bu yazı ve onumuzdeki yazı atlatabiliriz belki bir yaz daha fazla , ama yine de yetmeyecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİR SORUN MU VAR? ~ 11 yıl önce
Atatürk havalimanında yapılan hummalı çalışmaları görünce yeni havalimanı yapılmayacakmış gibi geliyor bana.döviz kurundaki yükselişle bu projede şu anda maliyet ne kadar artmtır?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Z nerede? ~ 11 yıl önce
X ve Y'den sonra Z neredesin? Her sey cok guzel, muhendislik harikasi, mimarlik soleni, İstanbul dunyanin en buyuk transit havaalani olacak, maliyet cok dusuk, daha baska secenegi tartismaya gerek yok, cok iyi fikir yazacak Z araniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan ~ 11 yıl önce
Bu Havalimanın Yapılmaını İstemeyen Alman Vakıflarına Dikkat

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bu arada havalimanının kısım kısım aktive edileceğini dusunursek ihtiyaca yonelik bir çalışma olduğu aşikar. Pat diye senye açılmayacak 150m kapasiteli dev tesis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Y ~ 11 yıl önce
Gerek thy nin göstermiş olduğu üstün performans,gerek ülkemizin büyüme hızı,gerek ortadoğu kaynaklı transfer merkezi olması haseniyle 3.cü havalımanının gerekliğinini ve doluluk oranını yakalayıp yakalamacağını tartışmak çok gereksiz. Bu ülkede yapılan iyi bir şeyi neden tartışırız anlamak mümkün değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
transfer merkezi mi ~ 11 yıl önce
Yeni nesil uçakların giderek seferleri artıyor ve menzilleri de, acaba transferler azalır mı yoksa artar mı?
X ~ 11 yıl önce
Turkıye %4 büyür ıken thy nın yolcu sayısı %20 büyüyor. Bunu nasıl açıklayacaklar acaba . Yenı havalımanını sadece thy doldurur ve tasırır. Çünkü thy pazarda yarattığı rekabet ıle dıger havayollarının yolcularını çalmakta ve dünya çapında havacılık yıllık%3-4 bulurken her sene yolcu sayısını %20 arttırmaktadır. Cok ılgınc ama hayret ve gurur verıcı bır gelısme. Zaten bu kadar sırketın katılıp fıyatın bu kadar yüksek çıkmasının nedenı thy nın tek basına bu kadar hızlı buyumesıdır ve bu buyumenın gelecek 20 yılda da bu ıvme ıle devam edecegının gorulmesıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000