01 Mart 2018, Perşembe 09:22:46

'Yeni havalimanında yabancı ortağa karşıyız'

İstanbul Yeni Havalimanı’nın konsorsiyum üyelerinden Limak’ın Başkanı Nihat Özdemir, “Bu yatırım Türkiye’nin en büyük stratejik yatırımıdır. Yabancı ortaklara kapalıyız” dedi.
  • Faiz çok yüksek ağa
  • Bu Akaryakit işi kime verilicek, Abi madem yabancilarla çalişilmayacak, Po' mu giricek Opet mi?
  • Sn.Özdemir ülkemizin başarılı ve takdir gören insanlarından biridir. Gerek bu özellikleri gerekse hükümete yakın olması özelliklerini de dikkate aldığımızda beyanatı ve süreci önemsememiz gerekli.1- IGA ihalesi safhasında ekranlardan da izlediğimiz şekli ile hiç düşünme payı almadan gelen her fiyatın üzerine otomatik ve büyük farkla üste çıkan fiyatları bu rahatlıkla mı verdiler ? 2- Basit hesaplarla devlete ödenecek yıllık kira bedeli ile yapım aşamasında kullanılan kredilerin geri ödemeleri 2 Milyar €/yıl ve işletme masrafları, vergiler, vb ile kabaca 4/5 Milyar / yıl€ nasıl nasıl dönecek, ilaveten bu maliyetlere 200 milyon yolcu / yıla çıkarılacak havalimanı yatırımları maliyetleride ilave edilmeli. Şimdi bazıları garanti yolcu diyecekler ama bu paralar oradan da çıkamaz. 3- Geriye kalıyor mahsuplaşma ki buda etik olmayacaktır, çünkü ihale safhasında bunlar hesaba katılmadı. Önümüzde zor ve profeyonelce izlenmesi gereken kritik bir süreç yaşanacaktır. Benim bilgi ve hissiyatım bu
  • dogrusu bu. yabacilar sadece somuruyor. para turkiyede kalsin.
  • Sağlam torpilli
  • Yatirimmis. Sehre 50 km uzak yere havalimani yapiorlar herkesi perisan edecekler. Dunyanin en sacma yatirimi.
  • Ortak olmazsınız direk satarsınız TEKEL i sattığınız gibi...
  • 15 yilda geldigimiz noktaya bakarmisiniz.? Herseyi satmaya ve satmayi o Kadar normal bir kavram haline getirdik ki.? Daha insaati bitmemis bir Havaalani icin sorulan soruya bakarmisiniz.? ""İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yabancı bir şirket, gelecekte ortaklık için çok iyi bir teklifle kapınızı çalarsa ne yaparsınız?"" Akillarda varsa yoksa satmak. Herseyi satmak. Herhangi bir degerimizi özellikle Yabancilara satmak sanki bir lütuf ve ayricalik olmus. sadece 15 yilda.. Bu sartlarda gelecek 15 yilda neler olabilecegini düsünebiliyormusunuz?
  • Ben de Nihat Bey gibi cok basarili bir Isadami olup cook paralar kazanmak istiyorum. Ne yapmam gerekir.?
  • Turk Telekom satilmadan once stratejik miydi?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın konsorsiyum üyelerinden Limak’ın Başkanı Nihat Özdemir, “Bu yatırım Türkiye’nin en büyük stratejik yatırımıdır. Yabancı ortaklara kapalıyız” dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “İşlettiğimiz Kosova’ya ve Dakar Havalimanlarına iyi bir teklif gelirse oturup konuşuruz ama İstanbul Yeni Havalimanı Türkiye Cumhuriyeti adına en stratejik yapı. Almanya’nın Lufthansa’yı satması kolay mıdır? Bu da öyle bir şey” dedi.

Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının inşaatı için Kuveyt’te düzenlenen kredi anlaşmasının imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdemir, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına 8 ay kadar bir süre kaldığını, projenin işletme ve yapımını üstlenen ortaklardan biri olduklarını hatırlattı.

Enerji de stratejik...

Özdemir, bir gazetecinin “29 Ekim 2018’de ilk etabı açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yabancı bir şirket, gelecekte ortaklık için çok iyi bir teklifle kapınızı çalarsa ne yaparsınız?” şeklinde sorusuna şu yanıtı verdi:

“İşlettiğimiz Kosova’ya ve Dakar Havalimanlarına iyi bir teklif gelirse oturup konuşuruz ama İstanbul Yeni Havalimanı Türkiye Cumhuriyeti adına en stratejik yapı. Enerji ve ulaştırmada çok önemli stratejik yatırımlar var. Almanya’nın Lufthansa’yı satması kolay mıdır? Bu da öyle bir şey. Biri geldi, THY’ye talip oldu, değeri diyelim 6 milyar dolar, onlar 12 milyar dolar verdi. Devlet bunun satılmasına müsaade eder mi? Etmez. Örneğin, enerji santralleri ve bizim Hamitabat Termik Santrali Türkiye’nin enerji sigortası olan bir yer.”

'Dünya şirketleri kapımızda'

Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı’nın altyapı işleri için tüm dünyadan önemli şirketlerden teklif aldıklarını söyledi. Nihat Özdemir, “Bir sistem kurulduğunda, örneğin, telsiz altyapısı için Amerikalı, Çinli ve Japon firmalar ‘en iyi benim sistemim’ diyerek bizimle iş yapmak istiyor. Dünyadaki bütün ülkelerden büyük ilgi var” dedi. Türkiye’deki firmalara ilgi yönünden Çinlilerin çok aktif olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Her alanda, her işte varlar. Enerji, alt yapı başta olmak üzere her işle ilgileniyorlar. Ama bir Çinli ile ortak olmak ya da onlara iş yapmak kolay değil” ifadelerini kullandı. İstanbul Yeni Havalimanı’na çok büyük bir yakıt merkezi kurduklarını belirten Özdemir, “30’ar bin tondan 10 yakıt tankı var. Limandan gelecek yakıtlar boru hatları yardımıyla bütün uçakların başına gidecek. 300 bin metreküplük yakıt için merkez  kurduk” diye kaydetti.

Gönül üretimden yana...

Türkiye’nin 2017 büyümesini ‘müthiş’ olarak nitelendiren Özdemir, “Bu büyümenin önemli kesimi inşaat sektöründen ve devletin altyapı yatırımlarından geliyor. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, şehir hastaneleri hepsi önemli büyük projeler. Türkiye’nin nüfusu artıyor. Gönül isterdi ki büyüme her sektöre dağılabilseydi. Bizi sevindirebilecek tek bir konu var. Avrupa ve ABD büyümeye başladı. Bu büyümeler Türkiye imalat sektöründeki büyümeyi de artıracaktır” dedi.  Türkiye’nin işsizlikte % 13’ü gördüğünü hatırlatan Nihat Özdemir, “Bu bir alarmdır. İstanbul’da 3, Doğu-güneydoğuda % 30 demektir. Bunun üzerine hükümet hemen önlem aldı. Hedef tek rakama düşürmek. Bunun için yatırım, yatırım için teşvik lazım. Güvenli ortamı sağlayıp, yabancı yatırımcıyı da çekmek lazım. Kurun artmaması, faizin düşmesi lazım. Bu yüksek faizle yatırım yapmak çok zor” diye konuştu.

'Yeni havalimanında yabancı ortağa karşıyız'

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Wow ~ 6 yıl önce
Faiz çok yüksek ağa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alpacino ~ 6 yıl önce
Bu Akaryakit işi kime verilicek, Abi madem yabancilarla çalişilmayacak, Po' mu giricek Opet mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özgür ~ 6 yıl önce
Sn.Özdemir ülkemizin başarılı ve takdir gören insanlarından biridir. Gerek bu özellikleri gerekse hükümete yakın olması özelliklerini de dikkate aldığımızda beyanatı ve süreci önemsememiz gerekli.1- IGA ihalesi safhasında ekranlardan da izlediğimiz şekli ile hiç düşünme payı almadan gelen her fiyatın üzerine otomatik ve büyük farkla üste çıkan fiyatları bu rahatlıkla mı verdiler ? 2- Basit hesaplarla devlete ödenecek yıllık kira bedeli ile yapım aşamasında kullanılan kredilerin geri ödemeleri 2 Milyar €/yıl ve işletme masrafları, vergiler, vb ile kabaca 4/5 Milyar / yıl€ nasıl nasıl dönecek, ilaveten bu maliyetlere 200 milyon yolcu / yıla çıkarılacak havalimanı yatırımları maliyetleride ilave edilmeli. Şimdi bazıları garanti yolcu diyecekler ama bu paralar oradan da çıkamaz. 3- Geriye kalıyor mahsuplaşma ki buda etik olmayacaktır, çünkü ihale safhasında bunlar hesaba katılmadı. Önümüzde zor ve profeyonelce izlenmesi gereken kritik bir süreç yaşanacaktır. Benim bilgi ve hissiyatım bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
özgür'e ~ 6 yıl önce
haklısın ama bazı karanlık işlerde başarılı ve iktidar tarafından takdir görüyor. botaş olayında olduğu gibi...ayrıca her daim büyük ihalelerin hep aynı adamlara verilmesinin sebebi nedir? bir tek bunlar mı var? onu da bilginle ve hissiyatınla açıklasan da bilsek.
Köle ~ 6 yıl önce
Tamam Özgür.Sen ne diyorsan o. sayende literatüre yeni bir kavram girdi. kutluyoruz. Neymis? Hükümete yakin olmak bir isadaminin takdir ve dikkate alinmasi gereken bir özellikmis. vay bee. Bizim köyde buna baska birsey derler ya. Neyse. Demek bir isadaminin takdir görmesi Hükümete yakinligina bagli, Ne ala, Tüm ihaleler havuza. sonra paylasima. Tüm krediler cebe. Sonra basarili ve takdir gören isadami. Yürrü be Türkiyem kim tutar seni. Özgür sen de kocum. Sn Özdemire git de havuzdan sana da Kücük bir pay versin.
Özgür kardeş sen hangi ülkedesin?? ~ 6 yıl önce
Güzel kardeşim olay ortada, öyle 5 bilinmeyenli denkleme gerek var mı? İşi alırken nasıl sakalı verdilerse onun karşılığını da bu vatandaştan Söke söke ve kat kat çıkartacaklar.. Bu işler böyle.. Bir ara bu tiplerin bu ihaleyi nasıl aldıkları ve aralarındaki telefon konuşmalarının da açıkca yazıldığı kitaplardan birisini alıp okuyuver..!
b ~ 6 yıl önce
dogrusu bu. yabacilar sadece somuruyor. para turkiyede kalsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yuksek teknoloji ~ 6 yıl önce
Hangi para Turkiye de kalacak? Hafriyat Cimento Su Demir ?
Paranın yeri?? ~ 6 yıl önce
Bence para kalsa kalsa MAN Adasında kalır..!
Adam ~ 6 yıl önce
Sağlam torpilli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birak ya ~ 6 yıl önce
Yatirimmis. Sehre 50 km uzak yere havalimani yapiorlar herkesi perisan edecekler. Dunyanin en sacma yatirimi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Satış ~ 6 yıl önce
Ortak olmazsınız direk satarsınız TEKEL i sattığınız gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay bee ~ 6 yıl önce
15 yilda geldigimiz noktaya bakarmisiniz.? Herseyi satmaya ve satmayi o Kadar normal bir kavram haline getirdik ki.? Daha insaati bitmemis bir Havaalani icin sorulan soruya bakarmisiniz.? ""İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yabancı bir şirket, gelecekte ortaklık için çok iyi bir teklifle kapınızı çalarsa ne yaparsınız?"" Akillarda varsa yoksa satmak. Herseyi satmak. Herhangi bir degerimizi özellikle Yabancilara satmak sanki bir lütuf ve ayricalik olmus. sadece 15 yilda.. Bu sartlarda gelecek 15 yilda neler olabilecegini düsünebiliyormusunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gulegule ~ 6 yıl önce
timsah gozyaslarini sil. tr begenmiyosan terk et.
Hosgeldin kul ~ 6 yıl önce
Bu ülkeyi senin gibilere birakacagimi mi saniyorsun. Sunu da bil. "timsah gözyaslari" deyimi buraya hic uymadi. oku biraz oku.kafatasinin icindekini de kullan.
Satışşş.. ~ 6 yıl önce
Bunlar vatandaşın kılıncındaki dondurmayı satmışta bunu mu satmayacak.. Hayatlarını satıp yemeğe adamışlar. Yaşayamazlar sömürmeden..!
Garip ~ 6 yıl önce
Ben de Nihat Bey gibi cok basarili bir Isadami olup cook paralar kazanmak istiyorum. Ne yapmam gerekir.?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 6 yıl önce
Buralara yorum yazarak gelebilirsin guzel yerlere, aynen devam
Garip ~ 6 yıl önce
Tamam kardes. sen de benim yorumlari oku. Belki sana da güzel bir yer düser.
Trol ~ 6 yıl önce
Senin işinde güzelmiş, trol işleri kaça bu aralar??
Stratejiklik = Algi ~ 6 yıl önce
Turk Telekom satilmadan once stratejik miydi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000