24 Eylül 2018, Pazartesi 13:02:06

Yeni havalimanında ILS testi tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, İstanbul Yeni Havalimanında, görüş mesafesinin sıfıra indiği hava şartlarında dahi uçakların sorunsuz iniş yapabilmelerini sağlayacak ILS sisteminin uçuş kontrol testlerinin tamamlandığını açıkladı.
  • Gsm ihalesinde 4.5G diye bir teknoloji olabileceğine inandırılabildiğimize göre buraya cat4 iniş sistemi yapılmalı.
  • İST ve ESB'de birer tane cat 3 a localizer var. İGA da güney yönünden iniş için cat 3 b'ye ihtiyaç olacak kış mevsiminde....Asıl sıfır görüşte inişe imkan sağlayan cat 3 c'dir fakat kurulumuna izin verilmiyor,riskli...
  • Sabiha Gökçen Havalimanına da Cat3 yaklaşma yapılsa çok iyi olur.Dün sis yüzünden sabah 06.30 ile 7.00 arasında benim saydığım 6 uçak pas geçti.
  • Bu sistem 15 knot ve üzeri yan rüzgarda çalışmaz... bu meydanda genelde Doğu Batı şiddetli rüzgarlar hakim .. hayırlısı !!!!
  • Yazınızda ''görüş mesafesinin yüksek olduğu durumlarda'' şeklinde ifade kullanmışsınız. Bu ifadenin ''görüş mesafesinin KISITLI olduğu durumlarda'' şeklinde ifade edilmesi gerekmez mi?
  • ils görüş sıfıra indiğinde uçağın inmesini sağlamaz. o bahsettiğiniz sistem cat3b donanımıdır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, İstanbul Yeni Havalimanında, görüş mesafesinin sıfıra indiği hava şartlarında dahi uçakların sorunsuz iniş yapabilmelerini sağlayacak ILS sisteminin uçuş kontrol testlerinin tamamlandığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AA muhabirine, hizmete girdiğinde dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Yeni Havalimanının ilk fazının 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle hizmete açılacağını, söz konusu havalimanında çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.

Havalimanının dört fazda tamamlanacağını anımsatan Turhan, Faz 1'de, yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu olan ana terminal binası, bir ana hava trafik kontrol kulesi, kuzey-güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde A380 uçaklarının inebileceği donanımda 3,75 kilometrelik ve 4,1 kilometrelik 2 pist, 114'ü ana terminale yaklaşan uçak olmak üzere toplam 347 uçaklık park alanı, hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetlerini sağlayan havaalanı destek tesisleriyle 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunduğunu aktardı.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın 1. fazında açılacak bütün pistlere kurulan 4 ILS sisteminin, laboratuvar imkanlarına sahip Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne ait uçuş kontrol uçağıyla yapılan testlerinin tamamlandığını vurgulayan Turhan, şöyle devam etti:

"Özellikle bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı olduğu sisli, yağmurlu ve karlı havalarda uçakların güvenli yaklaşma ve iniş yapmasına imkan sağlayan Aletli İniş Sistemi olarak tanımlanan ILS, İstanbul Yeni Havalimanı'nda 'CAT III' kategorisinde hizmet verecek. Yatay ve düşey olarak uçaklara kılavuzluk yaparak piste otomatik olarak inmelerini sağlayan ILS sistemi, görüş mesafesinin yüksek olduğu durumlarda güvenliğin yanı sıra konforlu bir yaklaşma ve iniş yapmaya olanak sağlıyor."

Söz konusu sistem sayesinde İstanbul Yeni Havalimanı'nda havada sis, bulut ve yağmurdan dolayı görüş mesafesinin kısıtlı olduğu veya hiç bulunmadığı durumlarda dahi pilotlara güvenli bir şekilde yaklaşma ve iniş imkanı sağlanacağına işaret eden Turhan, havalimanının DHMİ sorumluluğundaki tüm seyrüsefer yardımcı, radar ve haberleşme sistemlerinin de hizmete hazır durumda olduğunu kaydetti.

Yeni havalimanında ILS testi tamamlandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

CAT4a ~ 6 yıl önce
Gsm ihalesinde 4.5G diye bir teknoloji olabileceğine inandırılabildiğimize göre buraya cat4 iniş sistemi yapılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Loc VERİCİSİ ~ 6 yıl önce
İST ve ESB'de birer tane cat 3 a localizer var. İGA da güney yönünden iniş için cat 3 b'ye ihtiyaç olacak kış mevsiminde....Asıl sıfır görüşte inişe imkan sağlayan cat 3 c'dir fakat kurulumuna izin verilmiyor,riskli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan benli ~ 6 yıl önce
Sabiha Gökçen Havalimanına da Cat3 yaklaşma yapılsa çok iyi olur.Dün sis yüzünden sabah 06.30 ile 7.00 arasında benim saydığım 6 uçak pas geçti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sc ~ 6 yıl önce
CATIII yaklaşma sadece sistem kapasitesiyle ilgili değil, yaklaşma bölgesindeki arazi durumu ve yaklaşma ışıkları ile de ilgilidir.
Ali ~ 6 yıl önce
Bu sistem 15 knot ve üzeri yan rüzgarda çalışmaz... bu meydanda genelde Doğu Batı şiddetli rüzgarlar hakim .. hayırlısı !!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Veli ~ 6 yıl önce
iddiali bir yorum. iddiali oldugu kadar, önemli ve dikkat cekici.
Kuzey Vargın ~ 6 yıl önce
Sana inat olsun pistleri diye Yıldız-Kıble yönünde yapmışlar....
SC ~ 6 yıl önce
Yazınızda ''görüş mesafesinin yüksek olduğu durumlarda'' şeklinde ifade kullanmışsınız. Bu ifadenin ''görüş mesafesinin KISITLI olduğu durumlarda'' şeklinde ifade edilmesi gerekmez mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 6 yıl önce
Hakkaten milletçe hastayız, okumama hastası, okudğunu anlayamama hastası.
777 ~ 6 yıl önce
Daha dikkatli okuyun. Her koşulda kullanılır demek istiyor.
o ils değil ~ 6 yıl önce
ils görüş sıfıra indiğinde uçağın inmesini sağlamaz. o bahsettiğiniz sistem cat3b donanımıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dispeç ~ 6 yıl önce
Yanlışınız var. Limitleri bir gözden geçiriniz.
ILSçi ~ 6 yıl önce
ILS cat3b :)
aferin dispeç ~ 6 yıl önce
uzun uzun açıklayalım mı burada şimdi limitleri? aferin iki rakam biliyorsun bravo.
0 görüş ~ 6 yıl önce
Ben hayatımda 0 görüşte inebilen duymadım. Varsa adıyla soyadıyla yazsın buraya. İşine son verirler ama namı yürür:)
Ne oldu ~ 6 yıl önce
Bozuldun mu ? Cat3b’ yu sıfır görüş sanıyorsan sen açıklma uzun uzun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000