01 Temmuz 2013, Pazartesi 10:08:51

YENİ HAVALİMANI PROJESİ ETKİLENİR Mİ?

Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedeliyle ihale edilen İstanbul'un yeni havalimanı projesi, piyasalardaki kötü gidişattan etkilenecek mi? İşte bu sorunun cevabını dev ihaleyi kazanan OGG'nin iki önemli ismi verdi.

Fed dünyayı karıştırdı: Tüm dünyada dolar fırladı, faizler arttı. Piyasalarının sarsıldığı bu dönemde yanıtı aranan soru şu: “İstanbul’un çılgın projeleri finansman sıkıntısı yaşar mı?” Milyarlarca dolarlık ihalelerin altında imza atan iki isim konuştu: “Süreç planlarımız dahilinde işliyor, finansman bulunur, projeler hayata geçer…”

ABD Merkez Bankası (FED), 10 yıldır sürdürdüğü gevşek para politikasını sonlandırma sinyalleri verdi. Bir başka ifadeyle Fed, tüm dünyaya “Artık para basmayabilirim” mesajı iletti.

Bu yeni durum, özellikle Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülke piyasalarını vurdu. Sonuçta borsalar kan kaybetti, doların yükseldi, faizlerde çıkış süreci başladı… Böyle bir ortamda akıllardaki soru şu; Yeni piyasa koşulları dev yatırımları nasıl etkiler?”

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan çok sayıda altyapı projesi birkaç yıl önce başladı. Finansman anlaşmaları da daha önceden imzalandı. Bu nedenle yürüyen projelerde negatif bir etki beklenmiyor. Bu noktada da gözler Kanal İstanbul, 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü gibi plan aşamasındaki projelere çevrilmiş durumda.

3. Havalimanı için gerekli olan para 10 milyar dolar düzeyinde… YSS Köprüsü’nün maliyeti de 3.4 milyar dolar civarında. Bu dev ihalelere imza atanlar da finans uzmanları da aynı görüşte:

Üçüncü Köprü’yü finanse edecek büyük bankalar arasında yer alan İş Bankası’nın Genel Müdürü Adnan Bali, geçen ay ekonomi müdürlerine yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Türk bankaları, tüm bu projeleri tek başlarına finanse edebilir, hiçbir sıkıntı da yaşanmaz.”

FİNANSMAN SIKINTISI ÇEKİLMEZ

Limak Başkanı Nihat Özdemir “Dünyada hâlâ fizibıl projelere para ediyor. Biz de ihaleyi alır almaz çalışmalara başladık. Çeşitli bankalarla görüşmelerimiz var, temaslarımız var. Kimse kredi vermeme gibi bir durum içinde değil” dedi. Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz de aynı fikirde: Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç sorunsuz devam ediyor.”

MALİYETLERİMİZ ARTAR

Mayıs ayında ihalesi yapılan 3. havalimanı için yüzde 20 özkaynak zorunluluğu getirilmişti. İhaleyi kazanan Mapa-Kalyan-Limak-Cengiz-Kolin Ortak Girişim Grubu (OGG) şirket başına yaklaşık 400 milyon euroyu kasalarından harcayacak. Yatırımın bitmesi için gerekli olan paranın tutarı yaklaşık 10 milyar dolar.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Faizler de yükseldi. Herkesin maliyetleri yükselecek. 3. Havalimanı’nı yapacak ekip olarak bizim de maliyetlerimiz etkilenecek. Ancak bunun kredi bulamama gibi bir durum yok” dedi. (Akşam)

YENİ HAVALİMANI PROJESİ ETKİLENİR Mİ?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000