08 Kasım 2018, Perşembe 16:23:36

Yeni havalimanı kodu neden 'ISL' oldu?

29 Ekim’de açılan İstanbul Havalimanı’na geçen yıl kasım ayında IATA tarafından verilen “IST” kodu, açılıştan birkaç hafta önce bulut entegrasyon teknolojisiyle “ISL"ye çevrilmiş.
  • Yolcuların böyle bir durumda sakin olması çok garib. Her kes kendi koltuğunda oturmuş normal bakıyor :)
  • ahl devam edecek ondan ötürü
  • evet gunumuz teknolojisiyle cok zordu mucizeydi! Bilmeyene guzel hikaye:)
  • Adamlar iş bilmemezliklerini başarıymış gibi anlatıyor. Sistemi kurarken bunu değiştirilebilir yapsaydın böyle uğraşmayın.
  • Bilgi işlem sorumlusunun açıklaması, yeni havalimanının ne kadar bilgisiz birileri tarafından yönetildiğini açıkça anlatıyor. Kırk kere yazıldı buralara. Tamam yaptınız ellerinize sağlık. Ama bırakın profesyonel bir şirket yönetin burasını. Valla Ercan havaalanı bile sizden iyi idare ediliyor
  • Fatih Sultan Mehmet yakışırdı üçlüsüde FMS
  • hürkuş - Demirağ olmalıydı
  • Halen calısmakta olan bır havalimanın 3'lu kodunu Yenı havalımanına vermek ve daha sonra bunu her yerde yasanılan en buyuk problemı soyle cozduk dıye hıkaye anlatmak buyuk basarı Havacılıgı bılmeyenler dehsete kapılabılır :=)bense kahkalar atıyorum.**DispatcheR**
  • CEO CIO diyemi yazılıyordu:)
  • IBM reklamı yapmaya gerek yok. Zaten ele geçirip haraca bağlıyorlar heryeri.

29 Ekim’de açılan İstanbul Havalimanı’na geçen yıl kasım ayında IATA tarafından verilen “IST” kodu, açılıştan birkaç hafta önce bulut entegrasyon teknolojisiyle “ISL"ye çevrilmiş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim’de açılışını yapıp, resmi adını açıkladığı İstanbul Havalimanı’ndaki ilk teknik sorunun bulut bilişim desteğiyle çözüldüğü ortaya çıktı. Sorunun nedeni ise havalimanının uluslararası kodundan kaynaklanmış.

Uçak yolcularının biletlerinden bagajlarına kadar uçuş işlemlerinin temelini oluşturun havalimanı kodları, Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA) tarafından veriliyor. Bu kapsamda IATA, Kasım 2017’de İstanbul’un yeni havalimanının kodunun, halen   Atatürk Havalimanı'nın da kullandığı “IST” olacağını açıklamıştı.

Ancak taşınma işleminin kademeli olacağı ve her iki havalimanından da uçuşlarının belirli bir süre daha devam edeceği netleşince, hem biletleme hem de bagaj işlemlerinde olası karışıklıkların yaşanabileceği anlaşıldı.

Bunun üzerine IATA, resmi açılıştan birkaç hafta önce İstanbul Havalimanı’nın bilişim altyapısını üstlenen IGA Systems’e bir yazı gönderdiği ve İstanbul Havalimanı’nın kodunun “IST” değil, “ISL” olarak kullanılması gerektiğini bildirmiş.

IGA Systems’ın Genel Müdürü ve İstanbul Havalimanı CIO’su Ersin İnankul, iş dünyasından dijital dönüşüm hikayelerinin paylaşıldığı IBM Think Istanbul Zirvesi’nde yaşanan bu krizin nasıl çözüldüğünü anlattı. 2015'te dünyanın en teknolojik havalimanlarından birini yapmak için yola çıktıklarını belirten İnankul, “İstanbul Havalimanı’nın temelleri atılırken 29 Ekim 2018'i gözümüzde canlandırmak için bir entegrasyon şeması çıkardık. Havalimanları için en büyük zorluk entegrasyondur" dedi. 

Ersin İnankul, bu süreçte yaşadıklaır kriz konusunda ise şunları söyledi: "Havalimanında yolcular için beklememek çok önemli. Bunu sağlamak için IBM ile gerçek zamanlı bir operasyon sistemi kurarak buna IST kodunu verdik. Ancak 4 Ekim’de IST kodunu ISL'ye çevirmemiz yönünde bir talep aldık. Bu kadar kısa sürede bu değişikliği yapmamız zordu ancak IBM ile kodu tüm sistemlerde değiştirmek yerine araya kodlar yazarak mesajları (bulut teknolojisiyle) havada yakalayıp dönüştüren bir sistem kurduk. Bu bizim karşılaştığımız en büyük problemlerden biriydi ama kısa sürede bir çözüm ürettik ve şimdi sorunsuz işliyor.” (Habertürk)

Yeni havalimanı kodu neden 'ISL' oldu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

M ~ 5 yıl önce
Yolcuların böyle bir durumda sakin olması çok garib. Her kes kendi koltuğunda oturmuş normal bakıyor :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahl ~ 5 yıl önce
ahl devam edecek ondan ötürü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilisimci ~ 5 yıl önce
evet gunumuz teknolojisiyle cok zordu mucizeydi! Bilmeyene guzel hikaye:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sıva ~ 5 yıl önce
Adamlar iş bilmemezliklerini başarıymış gibi anlatıyor. Sistemi kurarken bunu değiştirilebilir yapsaydın böyle uğraşmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 5 yıl önce
Bilgi işlem sorumlusunun açıklaması, yeni havalimanının ne kadar bilgisiz birileri tarafından yönetildiğini açıkça anlatıyor. Kırk kere yazıldı buralara. Tamam yaptınız ellerinize sağlık. Ama bırakın profesyonel bir şirket yönetin burasını. Valla Ercan havaalanı bile sizden iyi idare ediliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FMS ~ 5 yıl önce
Fatih Sultan Mehmet yakışırdı üçlüsüde FMS

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FMS ~ 5 yıl önce
FSM olsa olmaz mı :)
Cıtızen ~ 5 yıl önce
FSM dir o FMS olsa duramazsın :)
Bence ~ 5 yıl önce
hürkuş - Demirağ olmalıydı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IST KODU ~ 5 yıl önce
Halen calısmakta olan bır havalimanın 3'lu kodunu Yenı havalımanına vermek ve daha sonra bunu her yerde yasanılan en buyuk problemı soyle cozduk dıye hıkaye anlatmak buyuk basarı Havacılıgı bılmeyenler dehsete kapılabılır :=)bense kahkalar atıyorum.**DispatcheR**

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 5 yıl önce
CEO CIO diyemi yazılıyordu:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CIO Farklı ~ 5 yıl önce
Açılımı "Chief Information Officer" CEO ile CIO farklıdır.
Cahilsin ~ 5 yıl önce
Bari yorum atip kendini belli etme
iismaiS ~ 5 yıl önce
IBM reklamı yapmaya gerek yok. Zaten ele geçirip haraca bağlıyorlar heryeri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000