11 Haziran 2017, Pazar 14:15:12

Yeni havalimanı gecikecek mi?

Üçüncü havalimanı inşaatı tam gaz gidiyor gitmesine de zeminle ilgili sıkıntılar bir türlü bitmiyor. 26 Şubat 2018’e yetiştirilmeye çalışılan havalimanının açılış tarihinin 29 Ekim 2018’e ‘Kayma’ ihtimali var.
  • Ne zaman biteceğinin ne önemi var. Adamlar zaten köşeyi döndü. Birde Ahl nin arazi ohhhh ver mehteri.
  • Fethullahçılar burada cirit atıyor burada... Lakin Reis hepinize gereken dersi verecek veriyorda.. Asil türk milleti ni durdaramicaksınız.. müslüman mahallesinde salyangoz satamicaksınız artık ...geçti o günler..!
  • Güzelim Atatürk Havalımanını dozerlerle nasıl yerle bir edecekler aklım ermiyor.
  • Once pisti terminali yapip sonra ils akillarina gelmisti de aylaaar sonra Gokcen 24 pistinin ils vericilerini goturup Ordu Giresun a takmislardi.
  • Kanal istanbul güzergahı sizce nere olacak çatalca izzettinköy tarla var bekke yım mi yoksa satımmi bilgi verirseniz memnun olurum
  • AHL ne zaman kapanacak. O kapanmadan acamazsiniz.
  • peki açıldı asıl soru AHL ye ne olucak?
  • Havalimanının adını koydum. Madara havalimanı:))) Madara olacaksıniz dünyaya. Havalimani 2018 e bitecek ama daha yol yok. Nasıl gidilecek? Yolsuz havalimanı da koyabilirsiniz adıni. Iyi bilirsiniz yolsuzluğu siz.
  • İster bugün bitsin isterse 10 yıl sonra, benim için önemli olan metro bağlantısı. 24 saat çalışan çok bağlantılı bir metro yapılana kadar ben bitsin istemem. Zaten 12 saatin üzerinde alanda çalışıyorum, üstüne 4 saat git gel yol gideceksek harbiden bitmesin.
  • Ister geç ıster erken bitsin. Mühim olan açılıştan sonra kaza olmamasıdır.

Vatan Gazetesi yazarlarından Ercan İnan, bugünkü köşe yazısında İstanbul'a inşa edilen 'Yeni Havalimanı'nı ele aldı. İnan, havalimanının açılışının ertelenebileceğini ifade etti.

İşte Ercan İnan'ın "Gecikecek mi?" başlıklı o yazısı:

Üçüncü havalimanı inşaatı tam gaz gidiyor gitmesine de zeminle ilgili sıkıntılar bir türlü bitmiyor. 26 Şubat 2018’e yetiştirilmeye çalışılan havalimanının açılış tarihinin 29 Ekim 2018’e ‘Kayma’ ihtimali var.

Havacılık da denizcilik gibi meraklı olduğum bir alan ve üçüncü havalimanı da ayrıca özel ilgi alanım. Zira 24 Ocak 2012’de yeni lokasyonu duyurmak ilk bana kısmet olmuştu.

Bakın o tarihte neler yazmışım: Etrafımdakilere “İstanbul’a üçüncü havaalanı nereye yapılacak biliyor musunuz?” diye sordum. İstisnasız hepsi ‘Silivri’ dedi. Ben de öyle biliyordum. Ancak duyumlarıma göre üçüncü havaalanı için başka bir lokasyon öne çıkmış durumda. İstanbul’a düşünülen üçüncü havaalanı herkesin tahmin ettiği gibi Silivri’ye değil, Belgrad Ormanları’nın batısında bir alana yapılacak gibi duruyor. Ön hazırlıklarda bu alanın daha uygun olacağı görüşü öne çıkmış görünüyor.

Havaalanı için düşünülen yeri nokta atış olarak belirlemem şu an mümkün değil. Ancak ulaştığım bilgilere göre Tayakadın, İhsaniye, Ağaçlı ve Akpınar noktalarının arasında bir yere, eski kömür ocaklarının bulunduğu bölgeye yapılacak üçüncü havaalanı.
Konuya yakın çevrelerden edindiğim bilgilere göre, Kanal İstanbul projesi, üçüncü Havaalanı projesi ve Kuzey Marmara otoyol ve üçüncü köprü projesi birbirini tamamlayacak...

O yazıda sözkonusu zeminin problem çıkarabileceğine de dikkat çekmiştim. Gelelim bugüne. Üçüncü havalimanı için inanılmaz bir çalışma var. Devasa kamyonlar, yurtdışından gelmiş özel eğitimli ağır iş makinası operatörleri, binlerce işçi...

Sıkıntılar bitmiyor

Hepsinin amacı bir an önce havalimanı inşaatını bitirmek. Hızlı bitirmenin ekonomik olarak da bir mantığı var. Zira ihaleyi kazanan konsorsiyum ne kadar çabuk bitirirse daha çok işletme süresi kazanmış ve gelirini de artırmış olacak. Bunun için bir de hedef konmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum günü olan 26 Şubat 2018’de ilk uçağın yeni havalimanına inmesi planlanmıştı. Ancak duyumlarıma göre zeminin azizliği bu planı geciktiriyor. Zaten zeminin sorun çıkaracağı, çok özel inşaat teknikleri kullanılmasının zaruri olduğu biliniyordu. Gerek yapım aşamasında olan birinci pist’te, taksi yollarında ve gerekse ana terminal binasında bazı kaymalar sözkonusu olmuş durumda. Bu sürpriz gelişmeler karşısında havalimanının açılışının 2018 başında değil de sonunda gerçekleşmesi daha akla yatkın görünüyor.

Yeni açılış tarihinin 29 Ekim 2018 olabileceği konuşuluyor. Daha karamsar olanlar 2019’a da sarkabileceğini ifade ediyorlar. İnşaatı gerçekleştiren konsorsiyum bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. Sorulara da “Herşey planlandığı gibi gidiyor” diye cevap veriliyor.

Bekleyip göreceğiz. Ancak ne var ki bir süre daha Atatürk Havalimanı’nda her geçen gün artan yoğunluğun meydana getirdiği çileyi çekeceğiz gibi görünüyor.

350 noktaya uçuş 90 milyon yolcu

Havalimanının etap etap bitirilmesi ve 150 milyon yolculuk tam kapasiteye 2021’de ulaşılması hedefleniyor. İlk etap bittiğinde yıllık 90 milyon hatta 110 milyon yolcuya hizmet vermek mümkün olacak. Atatürk Havalilanı’nın 60 milyon yolcu kapasiteli olduğu düşünülürse, üçüncü havalimanının nasıl bir rahatlama yaratacağı daha iyi anlaşılabilir. Bu arada uçulan nokta sayısı da 280’lerden 350’lere çıkacak.

Yeni havalimanı dünyanın en büyüğü ünvanını da alacak. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin rakamlarına göre Atlanta Uluslararası Havalimanı 101,4 milyon yolcu ağırlarken, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı 89,9, Dubai Uluslararası Havalimanı 78, Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı 76,9, Tokyo Uluslararası Havalimanı 75,3, Londra Heathrow Havalimanı 74,98 ve Los Angeles Uluslararası Havalimanı 74,93 milyon yolcuya hizmet verdi.

Ağır kış şartları da çalışmaları etkiledi

Bu yıl kış mevsiminin normallerin üzerinde soğuk geçmesi, uzun bir süre inşaat alanının karla kaplı olması da inşaat süresi ile ilgili planlamaları aksattı. Kış şartlarında 20 bin civarında işçinin çalıştığı üçüncü havalimanı inşaatında şu an işçi sayısı 30 bine yaklaşmış vaziyette. Terminal binasında kaba inşaat bitmek üzere, ancak bazı aksaklıklar var ve giderilmeye çalışılıyor. İlk etapta kuzey-güney yönünde iki pistin yapımına başlanmıştı. 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olan ilk pistin kazı ve dolgusu yapılırken bazı hesapta olmayan kaymalar yaşandı. Taksi yollarında da yine benzer kaymalar oldu.

Yeni havalimanı gecikecek mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (70)

Ops ~ 7 yıl önce
Ne zaman biteceğinin ne önemi var. Adamlar zaten köşeyi döndü. Birde Ahl nin arazi ohhhh ver mehteri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dinci yobazlar ~ 7 yıl önce
Bari çalarken Allah din kitap demeyin de insanları dinden soğutmayın. Çalarkende besmeleyle çalıyorsunuz, erkek çocuklarina kuran kurslarinda tecavüz ederkende besmeleyle ediyorsunuz. Allah din kitap düşmanları...
tk f/o , bakıyorumda ~ 7 yıl önce
Fethullahçılar burada cirit atıyor burada... Lakin Reis hepinize gereken dersi verecek veriyorda.. Asil türk milleti ni durdaramicaksınız.. müslüman mahallesinde salyangoz satamicaksınız artık ...geçti o günler..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senin reis ~ 7 yıl önce
Neden bir kez olsun "Ne mutlu ki Türküm" diyemiyor? Önce bunun cevabını bul fo.
Fasa fiso ~ 7 yıl önce
Türküm demek mutlu mu ediyor,karın mı doyuruyor,80 milyon Türk mü?..Eyy Türk mutlumusun?..Türkiyeliyim,bana yeter.
Kim o ~ 7 yıl önce
Reis kim??? Temel reis mi?
Türkçe ~ 7 yıl önce
Kimlerin kimi desteklediği belli oluyor. Daha Türkçe bile yazamamışsınız. Biraz gezici ruhu taşıyın. Ülkemizi sevin. Demokrasiyi sevin. Biraz da kitap okumayı deneyin. Bakın neler değişecek.
cormoran ~ 7 yıl önce
Güzelim Atatürk Havalımanını dozerlerle nasıl yerle bir edecekler aklım ermiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzelim ~ 7 yıl önce
güzelim mi??? miadını doldurmuş bir alan orası her yer derma çatma yama içinde olması gereken yapılacak
~ 7 yıl önce
Miadını doldurmuş filan değil aslında. Şehir havalimanı olarak kullanılabilir bence. Londra City Havalimanı gibi A318 ve daha küçük uçakların inmesine izin verilen bir havalimanı yapılabilir. Küçük uçaklarla Londra Paris gibi noktalara seferler düzenlenebilir. Özellikle işadamları için çok iyi bir alternatif olur ki hitap ettiği kitle itibariyle bilet fiyatları da çok daha yüksek seviyelerde tutulabilir. Ama Türkiyede yaşadığımızı unutmuşum kusura bakmayın. Büyük ihtimalle terminaller yıkılıp yerine Agaoğlu My Home filan diye çok katlı binalar dikilir.
Ogu gibi olmasin da ~ 7 yıl önce
Once pisti terminali yapip sonra ils akillarina gelmisti de aylaaar sonra Gokcen 24 pistinin ils vericilerini goturup Ordu Giresun a takmislardi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turna ~ 7 yıl önce
Ordu Giresun Ils ile Gökcen Ils ne alakası var. Ils öyle kafanıza göre söküp götüreceğiniz bir sistem değil ayrıca Ordu için yeni ILS alınmıştı.
Durmuş ~ 7 yıl önce
Kanal istanbul güzergahı sizce nere olacak çatalca izzettinköy tarla var bekke yım mi yoksa satımmi bilgi verirseniz memnun olurum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL ~ 7 yıl önce
AHL ne zaman kapanacak. O kapanmadan acamazsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahl ~ 7 yıl önce
peki açıldı asıl soru AHL ye ne olucak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İndira ~ 7 yıl önce
Gandi
Madara havalimanı ~ 7 yıl önce
Havalimanının adını koydum. Madara havalimanı:))) Madara olacaksıniz dünyaya. Havalimani 2018 e bitecek ama daha yol yok. Nasıl gidilecek? Yolsuz havalimanı da koyabilirsiniz adıni. Iyi bilirsiniz yolsuzluğu siz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaten ~ 7 yıl önce
Heriflerin en sevdiği iş yolsuzluk olduğundan bu isim cuk oturur
Merkep Seyahat ~ 7 yıl önce
Gyrocopter'e bin.
Personel ~ 7 yıl önce
İster bugün bitsin isterse 10 yıl sonra, benim için önemli olan metro bağlantısı. 24 saat çalışan çok bağlantılı bir metro yapılana kadar ben bitsin istemem. Zaten 12 saatin üzerinde alanda çalışıyorum, üstüne 4 saat git gel yol gideceksek harbiden bitmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tarafsız ~ 7 yıl önce
Ister geç ıster erken bitsin. Mühim olan açılıştan sonra kaza olmamasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000