11 Nisan 2008, Cuma 08:20:37

Yeni casus uçağımız

PKK kamplarını “BBG evine” çeviren Heron insansız hava araçlarına kardeş geldi.

Gerek yurt içerisinde gerekse sınır ötesindeki operasyonlarda istihbarat toplayarak PKK kamplarını “BBG evine” çeviren Heron insansız hava araçlarına kardeş geldi. Tıpkı Heronlar gibi İsrail üretimi olan 3 adet “Aerostar” insansız hava aracı, TSK’ya teslim edildi ve operasyonlarda kullanılmaya başlandı. Yeni Heronlar’ın ise TSK bünyesine katılması Ağustos’u bulacak.

Uçuş süresi kısa, gücü eşit

Heron, MALE olarak adlandırılan “orta irtifa-uzun menzil” sınıfında yer alıyor. Aerostar ise “taktik” insansız hava aracı sınıfında bulunuyor. Heron 52 saat süreyle havada kalabilirken, Aerostar 12 saat uçabiliyor. Menzil ve görüntü aktarma özellikleri ise birbirine çok yakın. ABD, İsrail ve Angola ordularında da kullanılan Aerostar, 18 bin feet yükleklikte görev yapıyor. Saatteki hızı 100 kilometre. Üzerindeki data link aracılığıyla 200 km. uzaklıktaki komuta kontrol merkezine anında görüntü aktarabiliyor.

Heron’lar gecikti

TSK’nın sahip olacağı 10 adet Heron uçağının Ekim 2007’de İsrail’den gelmesi öngörülüyordu. Ana üretici firma IAI, Aselsan tarafından üretilen elektronik sistemleri Heronlara entegre etmekte zorlanınca teslimat Nisan 2008’e sarktı. Bu dönem için TSK’ya 1 adet Heron kiralandı. İsrail firması Ankara’ya son bir mesaj çekerek 10 adet Heron’un teslimatının Ağustos ayına sarkacağını bildirdi. Bunun üzerine Savunma Sanayi Müsteşarlığı “Üretim yeniden geciktiğinden, kiralık Heron için artık ücret ödemeyelim” talebinde bulundu. İsrail henüz yanıt vermedi.

Aerostar

* Üretim yılı: 2000
* Kuyruk genişliği: 6.5 metre
* Uzunluğu: 4.5 metre
* Yerden yüksekliği: 1.2 metre
* Ağırlığı: 210 kg.
* Menzili: 200 kilometre

Yeni casus uçağımız

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000