07 Ocak 2010, Perşembe 12:03:42

Yakında gökyüzünde olacaklar...

Çift kişilik elektrik motorlu bir uçağın geçtiğimiz yıl 8 dakika boyunca uçarak saatte 250 kilometre hıza ulaşması ilgili çevrelerde heyecan yarattı ve elektrikle çalışan jet uçaklarına yönelik çalışmaları hızlandırdı...
  • Elektrik motorlu jet ne demek?

NASA ve Georgia Teknoloji Enstitüsü Uzay Sistemleri Dizayn Laboratuvarı (GATech) tarafından desteklenen ve elektrikli uçaklarda kullanılmak üzere motor ve likid hidrojen soğutma sistemleri üzerinde çalışan Prof. Dr. Cesar Luongo ve Dr. Philippe Masson isimli araştırmacıların hazırladığı bir rapora göre, 20 yıl içinde elektrik motorlu jet uçaklarının gökyüzünde görüleceğinin tahmin ediliyor.

Araştırmanın temelinde, her gün gerçekleşen binlerce uçuş sırasında atmosfere zarar veren gazların ortadan kaldırılması, şirket ve yolcu başına uçuş maliyetlerinin düşürülmesi fikri yatıyor.

Rapora göre uzmanlar elektrikli uçakların ''kaportasını'' bugün tasarlayabiliyorlar ancak bu uçakların kaderinin uçaklarda daha çok enerji depolayabilen sistemlerin geliştirilmesine bağlı olduğu belirtiliyor.

İnternette konuyla ilgili sitelerde yorum yazan havacılık uzmanları ise Orville ve Wilbur Wright kardeşlerin ilk uçağından bugüne kadar uçakların geçirdiği evrim ele alındığında, fikrin hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor.

'SkySpark' CESARET VERDİ

Yüzde 100 elektrikli motor ile çalışan SkySpark isimli, iki kişilik Pioneer Alpi 300 türü bir uçak, İtalya'da 8 ve 10 Haziran 2009 günlerinde uçuş yapmıştı. Yaklaşık 8 dakika havada kalan uçak, saatte 250 kilometre (155 mph) hıza ulaşarak rekor kırmıştı.

Toplam 75 kW elektrik motoruna sahip olan uçakta lityum polimer aküler bulunuyordu.

Uçak, DigiSky ve Turin Polytechnic Üniversitesi tarafından geliştirildi.

Zaman

Yakında gökyüzünde olacaklar...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Elektrik motorlu jet ne demek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000