Türkiye'deki hava yolu şirketlerinde görev yapan pilotların özellikle Körfez ülkelerindeki şirketlerine geçişini önlemek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) pilot evrak doğrulama belgelerinin en az 6 ay bekledikten sonra verileceğine yönelik açıklaması sonrasında bazı yabancı hava yolu şirketlerden karşı hamle geldi.
Türkiye'den yabancı hava yolu şirketlerine başvuru yapan pilotlar, hava yolu tarafından kabul aldıktan sonra bu belgeye ihtiyaç duymadan geçişini gerçekleştirebildi.
Yabancı hava yolu şirketlerinin böyle bir belgeye ihtiyaç duymadan geçişe onay vermesi, SHGM'de şaşkınlık yarattı. SHGM bir süre önce "okçular tepesi" vurgusu ile havacılık sektöründeki çalışanların Türkiye'de çalışması yönünde motivasyon artırıcı bir açıklama yayınlamıştı. Öncesinde ise pilotların yurt dışına gidebilmesini önlemek için en az 6 ay süreli evrak doğrulama prosedürü uygulayacağını açıklamıştı.
"OKÇULAR TEPESİNİ TERK ETMEYİN"
SHGM durumun yakından takip edildiğini ifade ederek şu açıklamayı yapmıştı:
"Son günlerde bazı ülkelerin, havacılık profesyonellerimizi istihdam etmeye yönelik yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını titizlikle takip etmekteyiz.
Bu ülkelerin yapmış olduğu çalışmaların bir diğer amacının, sizler gibi nitelikli ve başarısı tasdiklenmiş profesyonelleri istihdam etmenin yanı sıra ülkemizin havacılık sektöründeki yükselişini durdurmaya yönelik olduğunun da bilincindeyiz.
Konuyu bu bağlamda değerlendirdiğimizde, Türk sivil havacılığının yükselişinin aynı şekilde devam etmesi amacıyla okçular tepesini asla terk etmemenizi sizden bilhassa rica ediyoruz."
EKİP GEÇİŞ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından "Ekip Geçişleri Yönetmeliği" değiştirilerek, "Genel Müdürlüğümüzce düzenlenmiş lisans sahibi uçuş ekiplerinin bağlı bulundukları havayolu işletmelerinden muvafakat olmaksızın ayrılarak yabancı havayolu işletmeleri bünyesine katılmak istemeleri durumunda, ilgili uçuş ekiplerinin asgari 6 (altı) ay süreyle "Verification" başvuruları kabul edilmez." ifadeleriyle duyurulmuştu.
©AirportHaber.com
Facebook Yorum