27 Mart 2011, Pazar 08:18:51

"YA İŞLER TERS GİDERSE?"

Türkiye'nin Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmek için askerî operasyon da dahil olmak üzere her şeyi göze aldığı ortaya çıktı.
  • Her şartta Hava Kuvvetlerinin gözbebeği 222 filo bunu daha öncede yaptı.Tüpraşta,Afganistanda vs. Triple two can do...
  • Çanakkalede, Kurtuluş Savaşında, Kıbrısda neler yapabildiğimizi tüm dünya gördü. Bizki Osmanlı nın torunlarına bu da zor gelmezdi ama Libyanın hatırı var... 1 fincan kahvenin 40 yıl hatrı olur. 1974 de uçaklarımıza yakıt ve parça veren Libya nın Kaddafisine teşekkür ederiz ama artık halkı ezme politikasından vazgeçmelidir ! Diktatörlerin hepsinin sonu acı olmuştur. Ahiretteki azabları daha başka...
Dışişleri Bakanlığı'nda 20 Şubat gecesi yapılan Libya zirvesinde, işlerin kötü gitmesi durumunda Bingazi ve Kufra havalimanlarında kontrolün Türk özel timlerince sağlanarak vatandaşların C-130 askerî nakliye uçakları ile tahliye edilmesinin planlandığı ortaya çıktı. Ancak Kaddafi ve muhaliflerin yardımları üzerine buna gerek kalmadı.

Türkiye'nin Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmek için askerî operasyon da dahil olmak üzere her şeyi göze aldığı ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı'nda 20 Şubat gecesi yapılan Libya zirvesinde tahliyeler için tüm seçenekler masaya yatırıldı. İşlerin kötü gitmesi durumunda ise Bingazi ve Kufra havalimanlarına C-130 askerî nakliye uçaklarının indirilmesi planlandı. Türk özel timleri, bu havalimanlarının kontrolünü sağlayacak ve vatandaşlar yine askerî uçaklarla buradan tahliye edilecekti. İlgili birimler, bu amaçla Libya'da ön çalışmalar yaptı; ancak Muammer Kaddafi ve muhaliflerin yardımları üzerine bu seçeneğin uygulanmasına gerek kalmadı. Dalaman'dan Bingazi'ye giden C-130 uçakları yola çıktığı esnada iniş izinleri bile alınmamıştı; uçaklar havadayken izinler alındı. Yetkililer, izin olmasa da uçakların ineceğini bildirdi.

Libya'da iç çatışmaların yoğunlaşmaya başlaması üzerine 20 Şubat gecesi Dışişleri Bakanlığı'nda acil zirve düzenlendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve üst düzey askerî yetkililer katıldı. Zirvede Libya'daki olayların giderek kötüleştiği vurgulanarak buradaki 25 bin Türk vatandaşının hemen tahliyesine karar verildi. Üç seçenekli planlama yapıldı. İlkinde vatandaşlar Trablus ve Bingazi havalimanları üzerinden tahliye edilecekti. İkinci planda yine bu şehirlerdeki limanlardan feribotlarla transfer düşünüldü. Tunus ve Mısır sınırına yakın yerde bulunan vatandaşların ise bu ülkelere karayoluyla geçmesi üzerinde duruldu.

Zirvede "Ya işler ters giderse ne yaparız?" sorusuna da cevap arandı. Tüm birimler mevcut bilgileri ortaya koydu. Vatandaşların tahliyesi için askerî seçenek de gündeme geldi. Askerler "Gereken her şeyi yaparız." dedi. Libya'dan gelen bilgiler ışığındaki en uygun seçeneğin Bingazi havaalanı ve limanını kontrol etmek olduğuna karar verildi. Kufra şehrinde kullanılmayan bir havaalanı bulunduğu bilgisi de geldi. Önce buradaki vatandaşlarla sonra da aşiretlerle temas kuruldu. Burada havaalanı kulesi vardı; ancak alan kullanılmıyordu. Bingazi ve Kufra'ya sivil uçakların inemeyeceği ama C-130 askerî nakliye uçaklarının inmesi için zeminin elverişli olduğu öğrenildi. Plana göre ilk olarak özel timlerden oluşan 4 uçak bu alanlara inecek; kontrol ve güvenliğin sağlanmasının ardından tahliye için diğer uçaklar gelecekti.

Uçuş izinleri havada alındı
Tüm bu planlamalardan sonra aynı gece Başbakan Tayyip Erdoğan, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi arayarak uçuş izinleri için kolaylık istedi. İzinler gecikince Erdoğan, aynı gece Kaddafi'yi ikinci kez aradı. 21 Şubat Pazartesi sabahı ise plan doğrultusunda İDO'ya ait iki feribot, firkateynlerle birlikte yola çıktı. Tunus ve Mısır üzerinden de karayoluyla tahliyeler başladı. Hem Trablus hem de Bingazi havalimanlarına Türk uçaklarının inişine izin verildiği için askerî operasyona ihtiyaç duyulmadı. Bingazi'deki vatandaşların tahliyesinin önemli bir kısmı C-130 uçaklarıyla gerçekleşti. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait C-130'lar Bingazi ile Dalaman arasında hava köprüsü kurdu. Ancak Dalaman'dan havalanan ilk dört C-130'un iniş izni almadan yola çıktığı öğrenildi. Yetkililer, izin verilmese de bu uçakların Bingazi'ye inmesinin planlandığını vurguladı. İzin ise uçaklar havadayken alındı. Libya'ya varan ilk uçaklarda diplomat takviyesinin yanı sıra özel timler de yer aldı.
"YA İŞLER TERS GİDERSE?"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Her şartta Hava Kuvvetlerinin gözbebeği 222 filo bunu daha öncede yaptı.Tüpraşta,Afganistanda vs. Triple two can do...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Çanakkalede, Kurtuluş Savaşında, Kıbrısda neler yapabildiğimizi tüm dünya gördü. Bizki Osmanlı nın torunlarına bu da zor gelmezdi ama Libyanın hatırı var... 1 fincan kahvenin 40 yıl hatrı olur. 1974 de uçaklarımıza yakıt ve parça veren Libya nın Kaddafisine teşekkür ederiz ama artık halkı ezme politikasından vazgeçmelidir ! Diktatörlerin hepsinin sonu acı olmuştur. Ahiretteki azabları daha başka...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000