10 Mayıs 2010, Pazartesi 08:34:56

Vizeler kalkarsa, ihracatçının yüzü gülecek...

Vizesiz seyahatin gündemde olduğu Rusya'ya Türk malının girişi de kolaylaşacak. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in yarın başlayacak Türkiye ziyareti, ihracatçıların yüzünü güldürecek gibi gözüküyor.
  • THY ve Pegasus'un degerlendirmesi umuduyla asagida bir kac noktayi paylasiyorum. Hem is, hem turizm amacli kullanilabilecek noktalar. -Omsk -Nizhny Novgorod -Murmansk Yeni dönemin iki ülkeye de iyilikler ve basarilar getirmesi dilegiyle...

Geçen hafta yapılan ve bu ziyarete hazırlık amacı da taşıyan hükümetlerarası karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısında, ticareti artırmaya dönük önemli adımlar atıldı. Bu çerçevede Medvedev'in Türkiye'ye gelişinde vizeyi kaldırması beklenirken Türk mallarının kolay geçtiği ‘basitleştirilmiş gümrük hattı'nı genişletmesi de gündemde. Bununla birlikte geçen dönem gümrük krizi yaşanan Rusya'ya, Türk vatandaşlarının yanında Türk malı da daha kolay girecek. İki ülkenin ana gündem maddesi enerjide ise nükleer santraldan Samsun-Ceyhan projesine, petrol ticaretinden elektrikte işbirliğine kadar pek çok konu masada.

Yetkililerden alınan bilgiye göre vizeler konusunun görüşülmesine iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında devam edilirken Medvedev'in ziyaretinde bu konuda somut adım atılması bekleniyor. Yetkililer, tüm vatandaşlar için 1 aya kadar olan seyahatlerde vizelerin karşılıklı kaldırılacağını belirtti. Rusya ile gümrüklerde yaşanan kontrol krizinin aşılması için geçen yıl uygulamaya konan ancak sınırlı kalan ‘basitleştirilmiş gümrük hattı' da KEK toplantısında gündeme geldi. Önümüzdeki dönem bu hattın genişletilmesi için çeşitli adımlar atılacağı kaydedildi. Bu çerçevede hattan hem daha fazla nakliye firmasının yararlanması hem havalimanlarının yanında kara ve demir yollarının da uygulamaya alınmasıyla ihracatçıların ulaştırma maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Hat, şu an pilot uygulamayla İstanbul'daki Sabiha Gökçen ve Atatürk Havaalanları ile Moskova'daki Vnukovo Havaalanı arasında çalışıyor. Bu hattan geçen mallar için kontrolde kolaylık sağlanıyor. Ancak uygulamadan çok az sayıda firmanın yararlanmasına izin verildiğini söyleyen yetkililer, Rusya'dan bu tekelin kırılmasının istendiğini belirtti. Rusya'nın bu talebe yaklaşımı ise olumlu oldu. 
 
Beyaz et ithalatına sıcak

Ayrıca Rusya'nın Türkiye'den beyaz et ithalatına sıcak yaklaştığı da öğrenildi. Yetkililer, Medvedev'in ziyaretinde bir kotanın açılmayabileceğini ancak Rus yetkililerin KEK toplantısında Türkiye'den tavuk ithal etme noktasında adım atma sinyali verdiğini söyledi. Rusya'nın bir süre önce ABD'den tavuk alımı yapmama kararıyla Türkiye'ye uyguladığı beyaz et ticareti yasağını kaldırması, sektörde heyecanla karşılanmıştı. Ancak Rusya aylardır Türkiye'ye bu alanda kota açmadı. Yetkililer, Rusya'dan bu yıl için istedikleri 60 bin tonluk kota talebini toplantıda yinelediklerini kaydettiler. 
 
Sebze-meyvede sorun yok

Rusya ile sürekli yaşanan yaş sebze-meyve sorunları ise şu an gündemde değil. Ortak ticarette bir diğer önemli konu, Rusya ile Kazakistan ve Belarus arasında yılbaşında yürürlüğe giren gümrük birliği anlaşması oldu. Yetkililer, anlaşmanın Türk firmalar açısından ‘kayıp ve kazanç' hesabını yapmak için erken olduğunu ve bunun için önümüzdeki dönemde çok sayıda ürünü incelemek gerektiğini belirtti. Ancak anlaşmayla birlikte bazı Türk malları daha düşük, bazısı da daha yüksek gümrük vergisiyle Rusya'ya girmeye başladı. Bu nedenle de uygulamanın takibi konusunda karar alındı.

(Referans)

Vizeler kalkarsa, ihracatçının yüzü gülecek...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
THY ve Pegasus'un degerlendirmesi umuduyla asagida bir kac noktayi paylasiyorum. Hem is, hem turizm amacli kullanilabilecek noktalar. -Omsk -Nizhny Novgorod -Murmansk Yeni dönemin iki ülkeye de iyilikler ve basarilar getirmesi dilegiyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000