30 Eylül 2015, Çarşamba 08:13:39

Valizlerin havalimanındaki seyahati

Havaalanında uçağa binmeden önce teslim ettiğimiz bavullarımıza ne olduğunu hiç düşündünüz mü?
  • ADAMLAR SISTEM GELISTIRIYOR. BIZIMKILERDE DAHA NELERLE UGRASIYORLAR
  • Sizde doldurmayin o kadar onları sanki ceset taşıyoruz sağlığımızı hiç düşünen yok lafa gelince herkes yorum yapıyor birde gelin kendiniz çalışın bakalım siz ne yaparsınız.
  • Yalan külliyen yalan...
  • Bi de zarar gormeden ulassa elimize.

El bagajlarımızdaki eşyalarımız konusunda güvenliğin bir itirazı olup olmayacağını ya da gümrüksüz ‘duty-free’ alışveriş fiyatlarının gerçekten de piyasa fiyatı altında olup olmadığına daha fazla kafa yorarız genelde.

Fakat perde arkasında olan ve bizim görmediğimiz birçok kişi, robot ve bant sistemi birlikte çalışarak bavullarımızın bizimle aynı uçağa yüklenmesini sağlıyor.

Londra’daki Heathrow Havaalanı bavul taşıma sisteminin kapılarını BBC Future için açtı.

Hava taşımacılığında iletişim ve bilgi teknolojisi konusunda uzman olan SİTA adlı kuruluşun son raporuna göre, bagajlarımızın kaybolma riski giderek azalıyor. Yanlış gönderilen bagaj sayısı yüzde 21’den fazla düşüş gösterdi. Bagaj taşımada daha iyi teknoloji sistemlerinin kullanılıyor olması bundaki en önemli etken sayılıyor.

Havaalanında uçağa binmeden önce yaptırdığınız bilet kontrol işleminde bavulunuza takılan ve barkod içeren etiketler bagajların sürekli takip edilmesini sağlıyor. British Airways yeni bir dijital barkod uygulamasının denemesini yapıyor. Sık sık uçağa binenler telefonlarındaki bir uygulama programı vasıtasıyla kendi barkodlarını girebilecek.

Yolcular bavullarını teslim ettikten sonra bu bavullar çeşitli bantlar üzerinde taşınıp güvenlik cihazlarının kontrolünden geçerken doğru uçağa götürülmelerini sağlamak için düzenli olarak barkodları da okutuluyor.

Heathrow Havaalanı 3. Terminal’de yeni bir bagaj taşıma sistemi geliştiriliyor. Bittiğinde Avrupa’nın en modern sistemi olacağı ve yılda 110 milyon bavul taşıyacağı söyleniyor.

İki futbol sahası genişliğinde ve dört kat yüksekliğinde olan bu sistem 13 km uzunluğunda bir bant içeriyor. Tam kullanıma girdiğinde burada saatte taşınan bavul sayısının 5400’den 7200’e çıkması bekleniyor.

Transit uçuşlar için bir terminalden diğerine taşınması gereken bavullar 1,2 km bagaj tünelinden geçerek bir terminalden diğerine saatte 42 km hızla taşınıyor.

Bavullar metal bir yapı üzerinde tek tek sarı taşıma konteynerlerinde robot vinçlerle gideceği yerlere taşınıyor.

Uçuş saati geldiğinde bavullar bant sistemiyle yükleme alanına taşınıyor. Burada uçağın kargo deposuna sığacak büyüklükteki metal konteynerlere diziliyor. Bu bölümde çalışan insanlar mekanik bir kol sayesinde ağırlık taşımak zorunda kalmadan bu yüklemeye yardımcı oluyor. Heathrow’da ayrıca metal konteynerlerin yüklenmesini otomatik olarak yapacak robotlar da deneniyor.

Fakat bu taşıma sistemindeki her şey son teknoloji ürünü değil. Bavulları taşıyan tablalar kamıştan yapılma. Tasarımcılar kamışın farklı farklı materyallerden yapılan bavulların yıpranmasını önleyecek ve kaymasını kolaylaştıracak en ideal sürtünme özellikleri taşıdığına inanıyor.

Taşıma sisteminin diğer ucu uçakta son buluyor. İşte uçağa binmeden önce teslim ettiğimiz bavullarımız, hiç farkında olmadığımız böyle bir yolculuğun ardından varış noktasında teslim almak üzere hazır bulunuyor. (BBC Türkçe)

Valizlerin havalimanındaki seyahati

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

ASFAF ~ 9 yıl önce
ADAMLAR SISTEM GELISTIRIYOR. BIZIMKILERDE DAHA NELERLE UGRASIYORLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Blauber ~ 9 yıl önce
Sizde doldurmayin o kadar onları sanki ceset taşıyoruz sağlığımızı hiç düşünen yok lafa gelince herkes yorum yapıyor birde gelin kendiniz çalışın bakalım siz ne yaparsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahahah ~ 9 yıl önce
Yalan külliyen yalan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
istanbul ~ 9 yıl önce
Bi de zarar gormeden ulassa elimize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğrucy ~ 9 yıl önce
O insanların kısıtlî zama n diliminde yükleme yaptığını ve sırf size hizmet vermek icin yemek bile yiyemediğini düşünürseniz normal değilmi zarar gòrmesi görse bile zarar yenisini verirler sıkıntı yapmayın bence

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000