07 Mayıs 2021, Cuma 15:34:43

Unvan krizi Meclis Gündeminde

Uçak Bakım Mühendisliği bölümü mezunlarına verilen 'Eleman' unvanına itiraz eden Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED), 'Lisansiyer' unvanı sonrası bir kez daha şaşkına uğramıştı.
  • Adamlar ellerinden gelse ODTÜ uzay bilimlerine bile operasyon çeker. YÖK’ün de bu üniversiteye çanak tutması da çok ilginç.
  • TK'da memur ve masabaşı mühendis olduğu sürece, uçak üzerinde o uçağın uçmasına sebep GERÇEK Mühendis'lerim kıskanılmaya devam edilecektir. Ya bu Teknisyenler çook maaş alıyor yaa" dedikleri günleri unutmayacağız! Herkes gider Uçak Teknisyeni kalır. Uçak bakımını yapan kişiye muhtaçsınız. 360'dan fazla uçak var bu şirkette. Teknisyensiz, gerçek "Uçak Bakım Mühendis"siz olmaz fakat masabaşı mühendis olmasa da olur. Bilmem anlatabildim mi? Size şöyle örnek vereyim; Adam İTÜ Uzay Uçak mezunu, ne olduğu belli değil takılıyor ofiste. Uçak onsuz inanın uçar ama Teknisyensiz uçmaz. Sektörde neden sadece iki kişide lisans var zannediyorsunuz? (Pilot ve Teknisyen) lisanslı personeldir. Gerisi boş.
  • O zaman makine okuyanlara da makine mühendisi ünvanı verelim
  • Daha az çalışıp teknik eğitim fakültesinde okusaydım şimdi mühendis, eğitmen, teknisyendim.
  • İnş en kısa sürede bu değerli personellerin ünvan sorunu çözülür
  • Bir sökter nasıl baltalanır kalitesiz bir hal aldırılır YÖK yine gösteriyor bize. Hala elma ile armutu ayırt edemiyorsanız bırakın gidin boşuna yer işgal etmeyin. Devletin parasını çar çur etmeyin. Bunca insanın hakkına giriyorsunzj
  • Artık bu alakasız tüm unvanlardan vazgeçerler inşallah ve sonunda hakettiğimiz uçak bakım mühendisi unvanını alırız
  • Ülkede en güvenilecek kişiler olması gereken akademisyenlerimizin ve bazı okullarımızın vizyonsuzluğu ile her geçen gün biraz daha utanç duyuyoruz.
  • ÜAK ve İTÜ her seferinde hukuksuz bir karar çıkartıyor. YÖK Denetleme Kurulu, sorumlular hakkında soruşturma açmalı. Büyük ihtimal Kamu Denetçiliği Kurumu, sorumlular hakkında kamu davası açılması gerektiği yönünde karar çıkartacak

Uçak Bakım Mühendisliği bölümü mezunlarına verilen 'Eleman' unvanına itiraz eden Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) ve Uçak Bakım Mühendisleri Platformunu  'Lisansiyer' unvanı sonrası bir kez daha şaşkına uğramıştı.

Söz konusu kriz Meclis gündemine taşındı.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Milli Eğirim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

VERİLEN SORU ÖNERGESİ

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı  Sayın  Ziya  SELÇUK  tarafından  Anayasanın 98’ inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 07.05 .2021

Uçak Elektrik Elektronik, Havacılık Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunlarına, hukuka aykırı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’ nın önerisi ile 2 yıllık ve teknik olmayan bölümlere verilen “ Eleman” unvanı verilerek mezkûr bölüm mezunlarının tamamının unvanı 2013 yılında “ Uçak Bakım Elemanı” yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda mezunların itirazlarına rağmen 2021 yılına kadar  bu hukuksuz karar yürürlükte kalmıştır.

Bir mezunun b u hukuksuz karar ile ilgili İTÜ Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’ nın verdiği hukuka aykırı görüş raporunu Kamu Denetçiliği Kurumu başvurusu ile istemesi üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu’ na yüzlerce başvuru yapılması ile birlikte İTÜ, İskenderun Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi nden görüş istenmiştir.

Bu süreçte Erciyes Üniversitesi Hava Aracı Bakım Mühendisi unvanını, İskenderun Teknik Üniversitesi Uçak Bakım Mühendisi unvanını önermesine rağmen mezkûr bölümlerin olmadığı İstanbul Teknik Üniversitesi’ nin birbirinden ayrı disiplinleri ısrarla Uçak Mühendisliği  ile mukayese ederek teknik hizmetler sınıfında yer alan  ilgili  bölümlere yine hukuka aykırı  olarak sağlık hizmetleri sınıfında yer alan bölümlere verilebilen “ Lisansiyer” unvanı İTÜ tarafından önerilmiştir. Bu öneri YÖK tarafından da kabul edilmiştir.

1. Bakanlığınız, binlerce mezunun anayasal hakkı olan hukuki akademik unvan ve mezun olunan bölümde kamuda istihdam gibi telafisi mümkün olmayan konularda YÖK’ ün hukuka aykırı bu tarz kararlarını denetleyecek bir birim kurmayı düşünüyor mu?

2. Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümlerinin bulunduğu Erciyes Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi olmasına rağmen söz konusu bölümlerin bulunmadığı halde üstelik daha önce 2 yıllık ve teknik olmayan bölümlere verilen unvanı öneren İTÜ Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’ ndan niçin bir daha görüş istenmiştir?

3. Uçak Mühendislerinin elektroniğe, Elektronik Mühendislerinin  de uçağa hakim olamadığı günümüzde 4 yıllık lisans Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik bölümü hem ülkemizde hem de dünyada en fazla ihtiyaç duyulan 4 lisans bölümü arasında gösterilmesine rağmen bu mezunlara akademik ve hukuki bir unvan verilmemesinin sebebi nedir?

4. 1993 yılından 2012 yılına kadar akademik bir eğitim verilen 4 yıllık Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümlerinin 2012 yılından sonra çok sayıda özel üniversitede açılarak bu özel üniversitelerden bir  kısmında  4  sene  boyunca akademik eğitim yerine basit modül eğitimi verilmesinin sebebi nedir?

5. Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümlerinin çoğu Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ nde olmasına rağmen karar bildirisinde niçin sadece Sivil Havacılık Yüksekokulu ifadesi kulla nılmaktadır?

6. YÖK’ ün kendi sitesinde bulunan Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ ne göre Uçak Elektrik Elektronik, Havacılık Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor Bakım bölümleri mühendis yeterliliğine tekabül etmesine ve yine Eskişehir Teknik Üniversitesi’ nin kendi sitesinde Havacılık Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor Bakım bölümlerinin mühendis yeterliliklerini karşıladığı belirtilmesine rağmen YÖK tarafından her seferinde hukuka aykırı farklı bir unvan verilmesinin sebebi nedir?

7. Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından unvanlar arasında gösterilen Uçak Bakım Mühendisi ve yine KPSS kodlarında yer alan Uçak Elektrik Elektronik Mühendisliği unvanları, spesifik olarak tanımlanıp verilmekten imtina edilirken Eleman ve Lisansiyer gibi tekni k hizmetler sınıfında yer almayan hukuka aykırı spesifik unvanlar neden verilmektedir?

8. Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor Bakım bölümlerinin unvanlarıyla ilgili öğrenci ve mezunların lobi faaliyetiyle bu hukuksuz kararların çıkarılıp dayatıldığı iddiaları doğru mudur?

Unvan krizi Meclis Gündeminde

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

İTÜ inadı ~ 3 yıl önce
Adamlar ellerinden gelse ODTÜ uzay bilimlerine bile operasyon çeker. YÖK’ün de bu üniversiteye çanak tutması da çok ilginç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AME ~ 3 yıl önce
TK'da memur ve masabaşı mühendis olduğu sürece, uçak üzerinde o uçağın uçmasına sebep GERÇEK Mühendis'lerim kıskanılmaya devam edilecektir. Ya bu Teknisyenler çook maaş alıyor yaa" dedikleri günleri unutmayacağız! Herkes gider Uçak Teknisyeni kalır. Uçak bakımını yapan kişiye muhtaçsınız. 360'dan fazla uçak var bu şirkette. Teknisyensiz, gerçek "Uçak Bakım Mühendis"siz olmaz fakat masabaşı mühendis olmasa da olur. Bilmem anlatabildim mi? Size şöyle örnek vereyim; Adam İTÜ Uzay Uçak mezunu, ne olduğu belli değil takılıyor ofiste. Uçak onsuz inanın uçar ama Teknisyensiz uçmaz. Sektörde neden sadece iki kişide lisans var zannediyorsunuz? (Pilot ve Teknisyen) lisanslı personeldir. Gerisi boş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GA ~ 3 yıl önce
Problem de tam burada işte! "Ya bu Teknisyenler çook maaş alıyor yaa" çıkışı da çok yanlış; "masabaşı mühendis olmasa da olur" yaklaşımı da çok yanlış. Teknisyen çok maaş almalı çünkü kışın dondurucu soğuğunda, yazın kavurucu sıcağında, hele hele bu pandemi döneminde hayatını riske ederek uçak üzerinde çalışan ve bir cıvatayı yanlış torklayarak uçağın ve içindeki canların kaybına sebep olabilecek kişi TEKNİSYEN! İlaveten, uçak üzerinde çalışabilmek için gerekli lisansa kavuşabilmek için onlarsa modülü başarıyla vermek, pratik kabiliyetleri kazanmak, dil sınavında başarılı olmak ve tip kurslarının hem teorik hem de pratik kısımlarında başarılı olmak zorunda olan yine TEKNİSYEN! Ama; klimalı ofislerdeki masalarında sabahtan akşama kadar oturan, bu pandemi döneminde ofise gelmeye bile tenezzül etmeden evinden çalışan "masabaşı mühendis" olmazsa da, teknisyen asla uçamayacak bir uçağın en fazla storage bakımını yapabilir çünkü; 1) Anılınca akan suların durduğu AD'lerin takibini yapan,
GA ~ 3 yıl önce
2) Herhangi bir bakım dokümanındaki her bir işlemle ilgili tüm AD/SB/SIL/MPD ve burada saymaya gerek duymadığım pek çok kaynağı inceleyerek uçak üzerinde çalışacak teknisyene sadece satır satır takip edilecek bir prosedür hazırlayan, 3) Teknisyenin takip edeceği EO'larda ve diğer bakım dokümanlarında çok basit evet/hayır soruları ve çok basit ölçme işlemleri dışında muhakeme işlemi bırakmamak zorunda olan, 4) Teknisyenin kullandığı en standart doküman olan AMM'de bile birazcık muhakeme gerektiren bir adım olduğunda o adımı basitleştirici notları hazırlayıp AMM'in ilgili sayfalarına not olarak yerleştiren, 5) Uçak üzerinde çalışan teknisyenin kullandığı herhangi bir üretici dokümanında yer alan adımı uyguladığında istenen sonucu alamadığında gelip problemi çözmesi istenen, 6) Orjinal bakım dokümanlarındaki hataların giderilmesi için üreticilerle görüşen, 6) Gerektiğinde tüm bakım dokümanlarında herhangi bir işlem adımının uygulanmasını sorumluluğunu alıp iptali eden/erteleyen,
GA ~ 3 yıl önce
8) Uçak üstünde çalışan teknisyenler için bu yaptıklarının hepsini arka atelyelerde çalışan teknisyenler için de yapan, 9) Hem uçak üstünde hem de arka atelyelerde çalışan teknisyenlerin yapıldığından haberlerinin bile olmadığı pek çok başka işi de yapan, 10) Kendisine sorulan ve yanıtı sadece evet veya hayır olacak bir soruyu doğru bir şekilde yanıtlayabilmek için çoğu zaman saatlerce kaynak araştırmak zorunda kalan ve tüm bunlara rağmen masabaşı mühendis olarak hor görülen mühendis olmazsa, ilk FAA veya EASA denetlemesinde THY Tekniğin tüm yetkileri elinden alınır. Bu birbirine bağımlılık sadece masabaşı mühendisle uçak üstünde çalışan teknisyen için geçerli değildir. Bu ikisi mükemmel olsa; arka atelye teknisyenleri ve mühendisleri komponentlerle layığıyla ilgilenmesi, yine uçaklar uçamaz; üpk çalışanları tüm faaliyetleri en uygun şekilde planlamasa, yine herşey biribirine girer uçurulacak uçak bulunamaz; bunlar olsa ama yer personeli olmasa, yolcu, bagaj, cargo uçağa yüklenemez;
GA ~ 3 yıl önce
uçak/yolcu/bagaj/cargo hazır olsa ama pilot olmasa, uçak uçamaz; pilot da olsa ama kabin ekibi olmasa, o havayoluna bir binen bir daha asla adımını atmaz; hepsi olsa ama hiç destek personeli (satınalmacılar, komponent ve malzeme getirip götürenler) olmasa yine işler yürümez; sekreteryalar olmasa, evrak akışı olmaz ve sonuçta yine UÇAK UÇAMAZ! Bu arada, pilot ve teknisyendeki lisans bir imtiyaz veya onların üstün insanlar olduklarının bir göstergesi değil; onların uçurdukları veya bakımını yaptıkları uçaklarda çalışmaya salahiyetli olduklarını ispat ettikleri belgelerdir. O yüzden sadece lisans da yetmez, bir de tipe sahip olmak gerekir. Yanlış anlaşılmasın; lisans olayını kesinlikle küçümsemiyorum ama neyin ne olduğunu bilmek gerekir. Kaza kırım olaylarının incelenmesini gösteren dizi programı izliyorsanız; ilk yapılanın pilotların uçağı uçurmaya gerçekten yetkili mi değil mi olduklarının kontrolü olduğuna dikkat etmişsinizdir. Lisans ve tip almak önemlidir ve maddi karşılığı da vardır
Ali Sami Alkış ~ 3 yıl önce
O zaman makine okuyanlara da makine mühendisi ünvanı verelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgisiz ~ 3 yıl önce
Bahsedilen bölümler de öürenciler kaç sene eğitim görüyor hiç fikriniz yok demi ? ilgili bölüm dersleri mühendislik fakültesi ile ortak dersler bir çoğu gerisi de branş dersi Cahillik büyük dert allah başka dert vermesin size
Lisansi.er ~ 3 yıl önce
Daha az çalışıp teknik eğitim fakültesinde okusaydım şimdi mühendis, eğitmen, teknisyendim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bjv eln ~ 3 yıl önce
İnş en kısa sürede bu değerli personellerin ünvan sorunu çözülür

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 3 yıl önce
Önlisans ile lisansı ayırt etmek lazım ilk önce .
Havaci ~ 3 yıl önce
Bir sökter nasıl baltalanır kalitesiz bir hal aldırılır YÖK yine gösteriyor bize. Hala elma ile armutu ayırt edemiyorsanız bırakın gidin boşuna yer işgal etmeyin. Devletin parasını çar çur etmeyin. Bunca insanın hakkına giriyorsunzj

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maner ~ 3 yıl önce
Bu surecten en ma'kul davranan uted havacilik fakultelerinin ögretim elemanlari bile sacmalarken, yök ikide bir sacma unvanlar verirken. Uted durusunu ve fikrini hic bozmadi Resmen sivil havacilik fakultele ve shyo mezunlarinin gonlunde taht kurdular.
Uçak bakım mühendisi ~ 3 yıl önce
Artık bu alakasız tüm unvanlardan vazgeçerler inşallah ve sonunda hakettiğimiz uçak bakım mühendisi unvanını alırız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O gun bu gun mudur herkes ~ 3 yıl önce
Kartal imam hatipliler onde gidenlerden. Anladiniz...
Lisansiyersiz ~ 3 yıl önce
Ülkede en güvenilecek kişiler olması gereken akademisyenlerimizin ve bazı okullarımızın vizyonsuzluğu ile her geçen gün biraz daha utanç duyuyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hukuk Yüksek Lisansiyeri ~ 3 yıl önce
ÜAK ve İTÜ her seferinde hukuksuz bir karar çıkartıyor. YÖK Denetleme Kurulu, sorumlular hakkında soruşturma açmalı. Büyük ihtimal Kamu Denetçiliği Kurumu, sorumlular hakkında kamu davası açılması gerektiği yönünde karar çıkartacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000