22 Ağustos 2014, Cuma 08:02:49

ULUSLARARASI HAVALİMANI BU HALE GELDİ

Yaser Arafat onuruna açılan Gazze'deki havaalanı sadece üç yıl hizmet verebildi.
  • İsrail yok olmadıkça Filistin'e, Ortadoğu'ya, dünyaya huzur yok..

Savaş ve ihmalin ardından çölde kaderine terk edilen havaalanından sadece kalıntılar geriye kalmış. Gazze'nin dünyaya açılan penceresi olan Uluslararası Yaser Arafat Havaalanı, milyonlarca dolar hibe sayesinde 1998'de Refah'ın güneyinde inşa edilmişti. Mısır, Japonya, Suudi Arabistan, İspanya, Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri katkıda bulunmuştu. Ayrıca Fas mimarlar da havaalanındaki bütün yapıların duvarlarına mozaikler yapmıştı. Güçlü bir Filistin sembolü olan bu havaalanının açılışını dönemin ABD başkanı Bill Clinton yapmıştı.

Ama üç yıl içinde kapatıldı. Çatışmalar başladığında İsrail, kontrol kulelerini bombaladı. Bu bombalar havaalanını kullanamaz hale getirdi. İsrail'in Aralık 2001'de iş makineleri ve zırhlılarla girdiği bu yerde dört İsrail askeri öldü. Daha sonrasında İsrail F16 jetleri havaalanını bombalamaya başladı. Ve bugün geride sadece bir moloz yığını kalmış.

Filistinli liderler yıllardan beri kapalı olan havaalanının büyük bir ekonomik kayıp olduğunu vurguladılar. Yeniden açılması için hala çalışmalara devam ediliyor.  Ancak İsrailli güvenlik yetkilileri güvenlik konularını bahane ederek açılmasına izin vermiyor.

Gazze'den çıkmak isteyen her Gazzeli günlerce süren İsrail, Mısır ve Ürdün kontrollerinden geçmek zorunda kalıyor. 

Bu ay Kahire'de yapılan ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması bir kez daha barış umutlarını bitirdi.

ULUSLARARASI HAVALİMANI BU HALE GELDİ

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
İsrail yok olmadıkça Filistin'e, Ortadoğu'ya, dünyaya huzur yok..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000