07 Ağustos 2019, Çarşamba 09:57:16

Ulaştırma Bakanlığından “İstanbul Havalimanı” açıklaması

Ulaştırma Bakanlığı, bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) İstanbul Havalimanı’nı güvenlik zaafiyetleri çerçevesinde incelemeye aldığı yönündeki asılsız iddialarla ilgili açıklama yapma gereği görüldüğünü bildirdi.
  • ULAŞTIRMA BAKANININ EĞİTİM DURUMUNUN ACİLEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İNCELENMESİ VE ACİLEN GÖREVDEN ALINMASI GEREK YUH ARTIK BU KADARDA MI CAHİL OLUR BİR İNSAN
  • Ülkenin ulaştırma bakanının yaptığı açıklama kamera şakası gibi. Gerçekten işi erbabına vermez, liyakatı hiçe sayarsan sonuç bu olur.
  • Padisah vezire vergileri arttir demis vezir aman padisahim halk zaten sikayetci yapmayin etmeyin fayda etmemis vergilere zam. Padisah git bak bakalim halk nediyor vezir halk kan agliyor demis yine arttir demis vergileri care yok arttirmis iki uc derken en son zamdan sonra vezir padisaha halk artik guluyor demis. Biz de oyle olduk her bir kopru otoyol kazigindan sonra bu dev projeyle artik gulmeye basladik halimize
  • Yahu Turkiye’nin Ulastirma Bakani uluslararasi havacilik mevzuati ile ilgili birsey bilmiyor. Gorursunuz Iata ve icao’nun yetkilerini yeni havalimanina hicbir bati sirketi ucmadigi zaman, kendi kendinize iner kalkarsiniz bombos meydana.
  • 17 yıldır ülkemizi rant uğruna betona boğan, üretim yerine tüketimi yeğleyen , siz biz diyerek insanlarımızı bölen, tarımı sanayiyi yok edip ekonomiyi arap sermeyesine, madenlerimizi italyan ve kanadalılara terkeden , güzelim kaz dağlarını mahveden, yeni bir havalimanı yapmak ve mütahitlerini daha da zengin etmek uğruna bizleri, yolcuları eziyete boğup doğayı hiçe sayıp yok eden, yunanlılara 18 adamızı terkedip vatana ihanet eden bu zihniyete ve bütün yardakçılarına zerre kadar hakkımı helal etmiyorum..!
  • Dev ucaklar AHL'ye inermiyormusmus. Iki havalimanini da (AHL ve yeni) hub olarak kullanan THY'nin zaten dev ucaklara hic bir ilgisi yok ve olmadi da. AHLye inemeyen A380 idi onu da talibi yok uretimi bile durdu; butun sirketler filolarindan cikarma derdinde. 380i kullanan emirates vs de zaten THynin direk rakibi, ne yani THYyi batirmak icin mi yaptiginiz ISTi. Dunyadan haberiniz yok THYden haberiniz yok..
  • Bence de IATA'nın gerekli gördüğü meydanlarda ve belki havayollarında birtakım denetleme yetkileri vardır. Ancak ne IATA, ne ICAO, ne FAA, ne de EASA "meydan kapatma" yetkisine sahip olamaz: bu tür yetkiye o ülkenin Sivil Havacılık Otoriteleri sahiptir. Bu Sivil Havacılık Otoriteleri de zaten yukarıda saydığım örgütlerinin zaten üyesidir. (Örneğin SHGM, en azından ICAO ve EASA üyesidir ve İstanbul Havalimanı'nın açılması öncesindeki denetlemesini de ICAPO'dan aldığı yetkiyle yapmıştır...). Bu açıklamalara neden olan gazeteci Önkibar'ın videosundaki beyanlar ya kasden yapılmıştır ya da çok yanlış bir bilgilendirmeden yola çıkarak yapılan hatalı yorumlardır. Özetle: ICAO ya da EASA gelip İstanbul Havalimanı'nı kapatamazlar ama gerek duyarlarsa, ortada geçerli nedenler de varsa üyelerine İstanbul Havalimanı'na, bir başka ülkedeki bir meydana ya da bir ülkeye uçmamaları konusunda ihtiyaten tavsiyede bulunabilirler. Ama bunların Türkiye'deki muhatapları doğrudan SHGM'dir.
  • gercek gün gibi ortada bu plansız Hava alanı acıldıgından bu tarafa olagan üstü tepki çekiyor. neden çünkü zihniyet helıkopterden asagıya bakarak .ŞURAYA YAPALIM " zihniyeti. tek çözüm ATATURK HVlımanı nın morernlestırılmesı ve yenıden acılması .Cınde 1.5 milyar insan yasıyor böyle buyuk hv alanı yok .Parıs keza oyle. soru şu Amerıkadan ıngıltereden kalkan ucak şirketleri bu yenı alanı kullanmıyor. neden . buraya seferlerı yok zaten.
  • ICAO USOAP ve USAP adı altında iki tür denetleme düzenlemektedir. Bu iki denetlemede dikkate alınan USOAP için 8, USAP için 9 alan vardır. bkz ICAO Doc 9734 ve 9807. Bu denetlemelerin amacı hava limanlarını bire bir denetlemek değil, Sivil Havacılık Otoritesini ICAO standartları ve tavsiyelerini takip edip etmediğini, gerekli yayınları-yönetmelikleri yayınlayıp yayınlamadığını, kurumları bu doğrultuda denetleyebilme kabiliyetleri var mı yok mu tespit etmektir. Buradaki amaç tek tek her hava limanını denetlemek değildir. Zira hava limanlarını denetleme sorumluluğu da her ülkenin kendi sivil havacılık otoritesinin görevidir. Denetleme süresince her alanda belirli sorular sorulur ve karşılığı olup olmadığına bakılarak 100 üzerinden puanlama yapılır. Herhangi bir bulgu olduğunda ülkelere bu bulguları gidermeleri için süre verilir bu da 6 ay gibi bir süredir sonrasında da takibi yapılır. ICAO resmi sitesinden de ülkelerin puanları yayınlanır onun dışında bir tavsiye yapmaz yapamaz.
  • Bazıları bir türlü bu ülkenin insanı olamadılar,olamayacaklar.

Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) İstanbul Havalimanı’nı incelemeye alındığı iddialarının asılsız olduğu belirtilerek, "İstanbul Havalimanı’na yönelik, gazetecilik etiğine sığmayan asılsız iddialarla olumsuz algı oluşturulmaya çalışılmakta, bu anlayış ile projenin değerinin vatandaşların gözünde düşürülmesinin hedeflendiği üzüntüyle görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ulaştırma Bakanlığı, bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) İstanbul Havalimanı’nı güvenlik zaafiyetleri çerçevesinde incelemeye aldığı yönündeki asılsız iddialarla ilgili açıklama yapma gereği görüldüğünü bildirdi. Açıklamada, “Türkiye ekonomisine ve istihdamına sağladığı ciddi katkılarla ülkemizin göz bebeği dev projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı’na yönelik, gazetecilik etiğine sığmayan asılsız iddialarla olumsuz algı oluşturulmaya çalışılmakta, bu anlayış ile projenin değerinin vatandaşların gözünde düşürülmesinin hedeflendiği üzüntüyle görülmektedir.

17 yılda Türk sivil havacılığı büyük bir atılım gerçekleştirmiş, hatta tahminlerin ötesinde çok hızlı bir gelişme göstererek, ulusal ve uluslararası alanda büyük başarılara imza atmıştır. 2002 yılında 2 merkezden 26 noktaya gerçekleştirilen iç hat seferleri, bugün 7 merkezden toplam 56 noktaya uçuş gerçekleştirilmeye başlandı. Son 10 yılda uluslararası hava taşıma sektöründe Türkiye, dünya ortalamasının 3 katı büyüdü. Bu gelişmeler ışığında 2003 yılında 34,4 milyon olan yolcu sayısı rekor kırarak 210 milyona ulaştı. Havacılıkta ülkemizin yaşadığı büyümeden en çok payı ise kuşkusuz İstanbul almış bulunuyor.

Tam kapasite ile çalışan Atarürk Havalimanı, son yıllarda talepleri karşılamaktan çok uzak olması nedeniyle bir süredir yurtdışından birçok şehre yeni slot verilemiyordu. Transfer yolcuda pazar payı yüzde 66’yı bulan Avrupa-Asya-Afrika-Ortadoğu koridoru için büyük önem taşıyan dev uçaklar zaten Atatürk Havalimanı’na inemiyordu. Bu durumun önceden tespit edilmesi ile başlatılan İstanbul Havalimanı, ülkemiz için sadece ilave bir hizmet kapasitesi oluşturmakla kalmamaktadır. İstanbul Havalimanı bir topla-dağıt-işle-aktar (hub) havalimanı olarak Türkiye’ye ekonomik ve sosyal değer katmaktadır” denildi.

“ICAO’nun, denetimler sonucunda bir havaalanını kapatma, durdurma, bir ülkeye idari yaptırım veya ceza uygulama yetkisi bulunmamaktadır”

“Bununla beraber ICAO üyesi olup gerek emniyet gerekse de güvenlik alanlarında ICAO tarafından yürütülmekte olan Küresel Emniyet Gözetimi Denetim Programı (USOAP) ve Küresel Güvenlik

Denetim Programı (USAP) kapsamında denetimler yapılmaktadır” ifadelerine yer verilen açıklamada,
“Ülkemiz, ICAO tarafından güvenlik alanında son olarak 4-11 Aralık 2014 tarihleri arasında denetlenmiş, yüzde 93.63 uyumluluk oranı ile denetimden başarıyla geçmiş olup; uygulama ve mevzuat uyumluluğu açısından en başarılı ülkelerden bir tanesidir. Ayrıca ülkemiz, 2008 ve 2014 yıllarında ICAO tarafından yapılan denetimlerde etkin uyumluluk oranını yüzde 64.9’dan yüzde 93.63’e yükselterek “ICAO Başkanlık Konseyi Havacılık Güvenliği Sertifikası” almaya hak kazanmıştır.

Bununla beraber haberlerde iddia edildiğinin aksine ICAO’nun, denetimler sonucunda bir havaalanını kapatma, operasyonları kısmen veya tamamen durdurma, bir ülkeye idari yaptırım veya ceza uygulama yetkisi bulunmamaktadır.

ICAO tarafından 27 Haziran 2019 tarihinde “ICAO Küresel Güvenlik Denetim Programı (USAP) 2020 Faaliyet Planı” konusunda yayımlanan elektronik bültende 2020 yılı içerisinde güvenlik denetimine tabii tutulacak ülkelerin listesi duyurulmuştur. Söz konusu planlamada Asya Pasifik bölgesinden 9, Doğu ve Güney Afrika’dan 5, Avrupa’dan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9, Ortadoğu’dan 4, Kuzey Amerika’dan 6, Güney Amerika’dan 2, Batı ve Merkezi Afrika’dan 3 ülkenin denetleneceği belirtilmiştir” denildi.

“Ülkemizin son denetimdeki uyumluluk oranı yüksek olduğu için 6 yıl aradan sonra tekrar ICAO tarafından denetlenecektir”
ICAO’nun genellikle ülkeleri 2-4 yıl aralığında denetimlere tabii tutmakla birlikte hangi ülkenin hangi sıklıkta denetleneceğine risk değerlendirmesi, ülkenin geçmiş denetimlerinde uyumluluk durumu ve bulgularını kapatma durumuna göre karar verdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi.

“Ülkemizin son denetimdeki uyumluluk oranı yüksek olduğu için 6 yıl aradan sonra tekrar ICAO tarafından denetlenecektir.

Diğer yandan yine aynı haber kaynaklarında IATA‘nın da İstanbul Havalimanı’nı incelemeye aldığı ve denetleyeceği iddiaları yer almaktadır. IATA bilindiği üzere havayolu işletmelerinin oluşturduğu bir sektör STK’sı olup herhangi bir ülkeyi veya havaalanını denetleme gibi bir görevi ve yetkisi bulunmamaktadır. Sonuç olarak ne ICAO ne de IATA’nın İstanbul Havalimanı ile ilgili bir denetimi ya da herhangi bir olumsuz görüşü bulunmamaktadır. Söz konusu haberlerin, eksik bilgiden kaynaklanan kamuoyunu yanıltıcı iddialar içerdiği değerlendirilmektedir." 

Ulaştırma Bakanlığından “İstanbul Havalimanı” açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

CAHİL TURAN ~ 5 yıl önce
ULAŞTIRMA BAKANININ EĞİTİM DURUMUNUN ACİLEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İNCELENMESİ VE ACİLEN GÖREVDEN ALINMASI GEREK YUH ARTIK BU KADARDA MI CAHİL OLUR BİR İNSAN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taner ~ 5 yıl önce
Ülkenin ulaştırma bakanının yaptığı açıklama kamera şakası gibi. Gerçekten işi erbabına vermez, liyakatı hiçe sayarsan sonuç bu olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halk artik guluyor ~ 5 yıl önce
Padisah vezire vergileri arttir demis vezir aman padisahim halk zaten sikayetci yapmayin etmeyin fayda etmemis vergilere zam. Padisah git bak bakalim halk nediyor vezir halk kan agliyor demis yine arttir demis vergileri care yok arttirmis iki uc derken en son zamdan sonra vezir padisaha halk artik guluyor demis. Biz de oyle olduk her bir kopru otoyol kazigindan sonra bu dev projeyle artik gulmeye basladik halimize

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Süper ~ 5 yıl önce
Süper olmuş azına sağlık
Cahil Bakan ~ 5 yıl önce
Yahu Turkiye’nin Ulastirma Bakani uluslararasi havacilik mevzuati ile ilgili birsey bilmiyor. Gorursunuz Iata ve icao’nun yetkilerini yeni havalimanina hicbir bati sirketi ucmadigi zaman, kendi kendinize iner kalkarsiniz bombos meydana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahil yorumcu ~ 5 yıl önce
Sen ne boş adamsın?
... ~ 5 yıl önce
17 yıldır ülkemizi rant uğruna betona boğan, üretim yerine tüketimi yeğleyen , siz biz diyerek insanlarımızı bölen, tarımı sanayiyi yok edip ekonomiyi arap sermeyesine, madenlerimizi italyan ve kanadalılara terkeden , güzelim kaz dağlarını mahveden, yeni bir havalimanı yapmak ve mütahitlerini daha da zengin etmek uğruna bizleri, yolcuları eziyete boğup doğayı hiçe sayıp yok eden, yunanlılara 18 adamızı terkedip vatana ihanet eden bu zihniyete ve bütün yardakçılarına zerre kadar hakkımı helal etmiyorum..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 5 yıl önce
11 yalakaya dokunmuş doğrular..!
akil alir gibi degil ~ 5 yıl önce
Dev ucaklar AHL'ye inermiyormusmus. Iki havalimanini da (AHL ve yeni) hub olarak kullanan THY'nin zaten dev ucaklara hic bir ilgisi yok ve olmadi da. AHLye inemeyen A380 idi onu da talibi yok uretimi bile durdu; butun sirketler filolarindan cikarma derdinde. 380i kullanan emirates vs de zaten THynin direk rakibi, ne yani THYyi batirmak icin mi yaptiginiz ISTi. Dunyadan haberiniz yok THYden haberiniz yok..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sendeki akıl ~ 5 yıl önce
Vay mi ne güzel çözüyorsunuz herşeyi breh breh breh
mafaky ~ 5 yıl önce
Bence de IATA'nın gerekli gördüğü meydanlarda ve belki havayollarında birtakım denetleme yetkileri vardır. Ancak ne IATA, ne ICAO, ne FAA, ne de EASA "meydan kapatma" yetkisine sahip olamaz: bu tür yetkiye o ülkenin Sivil Havacılık Otoriteleri sahiptir. Bu Sivil Havacılık Otoriteleri de zaten yukarıda saydığım örgütlerinin zaten üyesidir. (Örneğin SHGM, en azından ICAO ve EASA üyesidir ve İstanbul Havalimanı'nın açılması öncesindeki denetlemesini de ICAPO'dan aldığı yetkiyle yapmıştır...). Bu açıklamalara neden olan gazeteci Önkibar'ın videosundaki beyanlar ya kasden yapılmıştır ya da çok yanlış bir bilgilendirmeden yola çıkarak yapılan hatalı yorumlardır. Özetle: ICAO ya da EASA gelip İstanbul Havalimanı'nı kapatamazlar ama gerek duyarlarsa, ortada geçerli nedenler de varsa üyelerine İstanbul Havalimanı'na, bir başka ülkedeki bir meydana ya da bir ülkeye uçmamaları konusunda ihtiyaten tavsiyede bulunabilirler. Ama bunların Türkiye'deki muhatapları doğrudan SHGM'dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taner ~ 5 yıl önce
gercek gün gibi ortada bu plansız Hava alanı acıldıgından bu tarafa olagan üstü tepki çekiyor. neden çünkü zihniyet helıkopterden asagıya bakarak .ŞURAYA YAPALIM " zihniyeti. tek çözüm ATATURK HVlımanı nın morernlestırılmesı ve yenıden acılması .Cınde 1.5 milyar insan yasıyor böyle buyuk hv alanı yok .Parıs keza oyle. soru şu Amerıkadan ıngıltereden kalkan ucak şirketleri bu yenı alanı kullanmıyor. neden . buraya seferlerı yok zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO Denetmeni ~ 5 yıl önce
ICAO USOAP ve USAP adı altında iki tür denetleme düzenlemektedir. Bu iki denetlemede dikkate alınan USOAP için 8, USAP için 9 alan vardır. bkz ICAO Doc 9734 ve 9807. Bu denetlemelerin amacı hava limanlarını bire bir denetlemek değil, Sivil Havacılık Otoritesini ICAO standartları ve tavsiyelerini takip edip etmediğini, gerekli yayınları-yönetmelikleri yayınlayıp yayınlamadığını, kurumları bu doğrultuda denetleyebilme kabiliyetleri var mı yok mu tespit etmektir. Buradaki amaç tek tek her hava limanını denetlemek değildir. Zira hava limanlarını denetleme sorumluluğu da her ülkenin kendi sivil havacılık otoritesinin görevidir. Denetleme süresince her alanda belirli sorular sorulur ve karşılığı olup olmadığına bakılarak 100 üzerinden puanlama yapılır. Herhangi bir bulgu olduğunda ülkelere bu bulguları gidermeleri için süre verilir bu da 6 ay gibi bir süredir sonrasında da takibi yapılır. ICAO resmi sitesinden de ülkelerin puanları yayınlanır onun dışında bir tavsiye yapmaz yapamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saboş ~ 5 yıl önce
Bazıları bir türlü bu ülkenin insanı olamadılar,olamayacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000