08 Şubat 2022, Salı 15:12:37

Ukrayna'dan tatbikat hazırlığı; Türk SİHA'ları da test edilecek

Ukrayna, Rusya-Ukrayna krizinin ardından geniş çaplı bir tatbikat düzenleyecek. 10 Şubat’ta başlayacak tatbikatın, Rusya’nın Belarus ile düzenlediği tatbikatlara karşılık planladığı kaydedildi.

Ukrayna, Rusya ile sıcak çatışma endişesinin hakim olduğu bir dönemde geniş çaplı tatbikat başlatıyor. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksey Reznikov, 10-20 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek tatbikatın, Rusya'nın Belarus'ta Ukrayna sınırı yakınında düzenlediği tatbikatlara yanıt niteliğinde olduğunu kaydetti.

Reznikov, Ukrayna ordusunun düzenli olarak çeşitli tatbikatlar yürüttüğünü, ancak bu tatbikatta Türkiye'den satın alınan Bayraktar silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile ABD yapımı taşınabilir Javelin tipi tanksavar füzeleri ve İsveç yapımı NLAW füzelerinin test edilmeye başlanacağını bildirdi.

Bayraktarlar için anlaşma imzalanmıştı

Ukrayna, Bayraktar TB2 SİHA'larını Ekim ayında ilk kez ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlere karşı kullandığını açıklamış, Rusya bu gelişmeden rahatsızlığını dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Ukrayna'ya yaptığı ziyarette, Bayraktar SİHA'larının Ukrayna'da üretimine yönelik anlaşma imzalanmıştı.

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığdığını ve işgal niyeti taşıdığını düşünen Batılı ülkeler son dönemde Ukrayna'ya askeri teçhizat ve silah sevkini yoğunlaştırdı. Rusya'nın Belarus'ta da ortak tatbikatlar için 30 bin asker konuşlandırdığı belirtiliyor. Rusya ise işgal niyeti taşıdığıyla ilgili suçlamaları reddediyor, NATO'nun doğuya genişlemeyi sürdürmesinin kendi güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayarak Batı'dan güvenlik garantileri talep ediyor. (dw)
 

Ukrayna'dan tatbikat hazırlığı; Türk SİHA'ları da test edilecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000