29 Haziran 2013, Cumartesi 08:19:43

UÇUŞLARDA RADYASYONUN ETKİSİNİ HAFİFLETİN

Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Güden, yolcuların uçarken hem kozmik radyasyondan hem de güneşten yayılan radyasyondan etkilendiklerini ve bu etkilenmeyi uçuş süreleri, yükseklik, uçuş rotaları ve güneşin aktivitesi gibi birkaç faktöre bağlı olduğunu vurguluyor.
  • Komik gelebilir ama domates suyu da vücuttan radyasyon atılımını hızlandırır.
  • Radyasyondan arınmanın en etkin yolu uçuştan hemen sonra ufalanarak duş alın.Saç diplerinizi iyi yıkayın çünkü orada birikir en çok radyasyon.
  • Gece daha fazla radyasyon olur, yanlış bilgilendirme yapmayın.
  • Nasil yani biz gece daha fazla radyasyon alioruz die bilioduk yanlis miymis vah anasini bundan sooona hep gece ucam bari:)

Uçakların ortalama uçuş yüksekliği 30.000 feet yani 10.000 metre’dir. Uçak kabininin yolcuları kozmik ışından koruma özelliği yoktur.

Uçuş süreleri: Ne kadar uzun uçarlarsa o kadar fazla radyasyon etkisinde kalırlar.
Yükseklik: Ne kadar yüksekten uçarlarsa o kadar fazla radyasyon etkisinde kalırlar.
Uçuş rotaları: Ekvator bölgesinde aynı yükseklikte ve aynı sürede uçanlar kutuplara yakın yerde uçanlardan daha az radyasyondan etkilenirler.
Güneşin aktivitesi: Güneşin aktivitesi sürekli değişiklik göstermektedir. Aynı rota aynı yükseklik ve aynı sürede yapılan iki uçuş arasında yolcuları etkileyen radyasyon oranı güneşin aktivitesine bağlı olarak farklıdır.

Doç. Dr. Metin Güden, gebeyken alınan radyasyon, çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunu üç başlık altında açıklıyor.
Birincisi; ölü doğumlar ve düşüklerdir. Bunlar genelde gebeliğin ilk üç ayında radyasyondan etkilendiklerinde oluşur. İkincisi bebekte organ anamolisi olmasıdır. Bu da genelde gebeliğin ikinci üç ay döneminde radyasyondan etkilendiklerinde oluşur. Üçüncüsü de zekâ geriliği ve gelişim bozukluğudur. Son üç aylık dönemde alınan radyasyon ise ölü doğum veya organ anomalisine sebep olmadığını ancak zekâ geriliği ve gelişim bozukluğu oluşabilir.

Doç. Dr. Metin Güden, normal insan doğal yaşam koşullarında yılda 1.4 - 2.7 mSv radyasyon aldığını ve bir standart olmamasına karşın gebe bir kadının bir yılda fazladan alması kabul edilebilir dozun 1mSv olduğunu açıklıyor. Örneğin; bir kişi New York ile Atina arasında 10.000 metrede yedi defa gidip gelmişse toplam 1 mSv daha ek doz radyasyon almaktadır. Buna göre; bir kadın bir yıl içerisinde gebeyken en az yedi defa gidiş gelişli kıtalar arası yolculuk yaparsa kabul edilebilir sınırlarda kalabilmektedir.

Bilindiği gibi yüksek enerjili ışınlar vücutta serbest radikal oluştururlar. Bu serbest radikallerin zararlı etkisinin önüne geçmenin yolu antioksidanlardır. Bu antioksidanlar yeşil sebze ve meyvelerde çok yüksektir. Aynı zamanda tablet şeklinde hazırlanmış preperat’lar da mevcuttur. Bunları kullanarak radyasyonun zararlı ışınlarının vücuda vereceği zararı ciddi oranda düşürmek mümkündür.  Bu çözüm sadece gebeler için değil tüm insanlar için geçerlidir.

Ayrıca gece uçuşlarını tercih ederek güneşten gelen radyasyondan korunmak ve maruz kalınan radyasyon dozunu azaltmak mümkündür. (Milliyet)

UÇUŞLARDA RADYASYONUN ETKİSİNİ HAFİFLETİN

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

irfan ozan ongun ~ 11 yıl önce
Komik gelebilir ama domates suyu da vücuttan radyasyon atılımını hızlandırır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tavsiye ~ 11 yıl önce
Radyasyondan arınmanın en etkin yolu uçuştan hemen sonra ufalanarak duş alın.Saç diplerinizi iyi yıkayın çünkü orada birikir en çok radyasyon.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
he canım ondan ~ 10 yıl önce
ne duşu ya şaka mısın sen yanlış yumuk bilgi veriyorsun kozmik ışınım bu radyasyon türü en zararlısı partükül değil gözle görünmez yani içine organlarına hücrelerine kemiğine işler kesede yap bari iyi gelir bellki ne modeller var ya:)
F/O ~ 11 yıl önce
Gece daha fazla radyasyon olur, yanlış bilgilendirme yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bra ~ 11 yıl önce
Nasil yani biz gece daha fazla radyasyon alioruz die bilioduk yanlis miymis vah anasini bundan sooona hep gece ucam bari:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000