26 Mart 2011, Cumartesi 08:07:24

UÇUŞA YASAK BÖLGENİN MALİYETİ NE KADAR?

Her gün onlarca savaş jeti üslerinden kalkarak Libya’daki operasyona katılıyor. Savaş uçakları üsleriyle Libya arasında mekik dokuyor. Peki operasyon ülkelere kaça mal oluyor?

Uzmanlar miktar hakkında farklı tahminlerde bulunsa da sürenin uzamasıyla maaliyetin de artacağı kesin.

Washington’daki Stratejik ve Bütçesel Değerlendirme Merkezi uçuşa yasak bölgenin kontrolünün aylık maaliyetinin yaklaşık 350 milyon Euro olduğunu açıkladı.

NATO güçleri Kosova’da olduğu gibi geçmişte de uçuşa yasak bölgeler olşturmuştu. Kosova örneğinde 1999 martından hazirana kadar olan sürede uçuşa yasak bölgenin koalisyon güçlerine maliyeti 1 milyar üç yüz milyon Euro oldu.

Irak’ın kuzeyinde ve güneyinde oluşturulan uçuşa yasak iki bölge 1991 ile 2003 arasında Amerika’ya yıllık 600 milyon Euro’ya mal oldu.

Uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması içinse öncelikle düşmana ait uçaksavarların yok edilmesi gerekiyor. Bu amaçla Amerikan savaş gemilerinden Libya’ya geçen salıya kadar 162 adet Tomahawks füzesi fırlatıldı.

Oysa son teknolojiden faydalanan bu akıllı seyir füzelerinin tanesi yarım milyon Dolar’ı buluyor. Fransızların kullandığı AASM füzelerinin maliyetiyse yaklaşık 350 bin Euro.

Bir Rafal savaş jetinin havada kaldığı her saatin maliyeti 13 bin Euro civarında. Bu miktara ise uçak yakıtı dahil değil.

Radar sistemleri tarafından yakalanamayan Amerikalıların hayalet uçağı B2’nin saati ise 7 bin Euro. (EuroNews)

UÇUŞA YASAK BÖLGENİN MALİYETİ NE KADAR?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000