22 Şubat 2017, Çarşamba 09:25:01

Uçuş süreleri azalıyor

NASA ve Federal Havacılık Kurulu’nun test edeceği yeni hava trafik kontrol sistemi ile yakıt tasarrufu sağlanması ve uçuş sürelerini kısaltılması hedefleniyor.
  • Şu dakikadan tezi yok, kendini birşey sanan ukala, kindar, amatör zihniyetli ATC' leri derhal devreden çıkarmak lazım. Özellikle de Egoları sınır tanımayanları...
  • bu gelişme hava trafik yönetiminde insan unsuru payının bir miktar azaltılması anlamına geliyor.
  • Pilotlara ihtiyaç kalmadan her şey oto oto hallolacak, yani otopilotun diğer uçak dışı sistemler ile arayüzü sağlanıp iş baştan sona insan hatasından arındırılacak. İyi bir gelişme
  • Uçuş süresi falan azalmaz sesli konuşmadan daha rahat olur tabi Safety'i artırıcı olur evet ama zaten çok yoğun meydanlarda 3 nm aralıklı ip gibi dizip indiriyor eşle turbulence denen bişey var daha ne kadar dibine giricen???

NASA ve Federal Havacılık Kurulu’nun test edeceği yeni hava trafik kontrol sistemi ile yakıt tasarrufu sağlanması ve uçuş sürelerini kısaltılması hedefleniyor.

NASA ve Federal Havacılık Kurumu, uzun yıllardır süren ve hava trafik kontrollerini yenilemeye çalışan NextGen projesi kapsamında geliştirdiği trafik kontrol sistemini önümüzdeki haftadan itibaren test etmeye başlayacak. Özellikle uçakların piste iniş esnasında yaşadıkları gecikmeleri ve tehlikeleri ortadan kaldıracağı düşünülen yeni sistem sayesinde yolculuklar kısalırken yakıt tasarrufu da sağlanmış olacak. Peki yeni sistem günümüzde kullanılan sisteme göre ne gibi farklılıklar taşıyor?

Mevcut hava trafiği kontrol sistemi radar verilerini kullanırken hava trafik kontrol merkezlerinin pilotla irtibata geçerek onu yönlendirmesiyle uçağın inişini sağlıyor. NASA’nın proje müdürü Leighton Quon’a göre bu sistem radar verilerdeki hatalar ve sesli iletişimdeki gecikmelere uçakların inişi esnasında kendisinden önce inen ve kendisinden sonra iniş yapacak uçakla arasına daha fazla boşluk koymasına neden oluyor.

Modern Yazılımlarla DesteklenecekYeni geliştirilen sistemde ise uçuş öncesi hazırlık esnasında ve sonrasında modern yazılımlar kullanılarak sesli iletişimin yerini sayısal veriler; radar temelli izlemenin yerini ise GPS tabanlı konum belirleme sistemi alacak. Bu sayede hızlanan iletişim ve izleme hassaslığı ile birlikte özellikle iniş esnasında yaşanan gecikmeler ortadan kalkarak uçakların seri bir şekilde birbirlerini izlemesi sağlanacak. Tabi bu gelişmenin yolculara yansıyan kısmı da kısalan uçuş süreleri ve yakıt tasarrufu sayesinde uçak bileti fiyatlarındaki düşüşler olacak. Sistemin işlerliğinin görülmesi için yapılacak olan ATD-1 isimli testler Grant County Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleşecek ve testlerde sistemin farklı uçaklar üzerindeki performansının incelenebilmesi adına; Boeing 757, Honeywell ticari jeti ve Boeing 737 kullanılacak. (Donanımhaber)

Uçuş süreleri azalıyor

Yorumlar

Anti-ATC ~ 7 yıl önce
Şu dakikadan tezi yok, kendini birşey sanan ukala, kindar, amatör zihniyetli ATC' leri derhal devreden çıkarmak lazım. Özellikle de Egoları sınır tanımayanları...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 7 yıl önce
bu gelişme hava trafik yönetiminde insan unsuru payının bir miktar azaltılması anlamına geliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavaş yavaş ~ 7 yıl önce
Pilotlara ihtiyaç kalmadan her şey oto oto hallolacak, yani otopilotun diğer uçak dışı sistemler ile arayüzü sağlanıp iş baştan sona insan hatasından arındırılacak. İyi bir gelişme

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan!!! ~ 7 yıl önce
Uçuş süresi falan azalmaz sesli konuşmadan daha rahat olur tabi Safety'i artırıcı olur evet ama zaten çok yoğun meydanlarda 3 nm aralıklı ip gibi dizip indiriyor eşle turbulence denen bişey var daha ne kadar dibine giricen???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000