31 Temmuz 2011, Pazar 08:03:40

"UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ RİSKE EDİYOR"

Çin Sivil Havacılık İdaresi, yüksek enerjili lityum pillerin kontrolünü sıklaştırarak uçuştan önce bu pillerin havayolu şirketinden onay alması gerektiğini bildirdi. Bu tür pille çalışan dizüstü bilgisayar, kamera gibi cihazların Çinli havayollarında taşınması zorlaşacak...
Şangay Günlüğü gazetesinin haberine göre, bu uygulamanın nedeni olarak bu tür pillerin güvenlik riski doğurabileceği gösterildi. Haberde, 25 Mayıs'ta Çin Havayolları'nın (Air China) Pekin-Şanghay uçuşunda bir kameranın alev alması hatırlatıldı. Yolcular, bu tür pilleri lityum oranı 2 gramı aşmama şartıyla (100 Watt-saat) el bagajına alabiliyor.
 
Şangay'da bulunan "Spring Havayolları" sözcüsü Cang Vuan, iPad ya da benzeri dijital cihazların el bagajı olarak taşınması gerektiğini, bu sayede kabin görevlilerinin sorunları daha kolay müdahale edebileceğini söyledi. Birden fazla pil taşıyan yolcuların bant ya da benzeri şeylerle pilleri ayrı plastik poşetlerde izole etmesi gerektiği belirtiliyor. 
 
Yeni uygulamayla birlikte enerji oranı 100 watt-saat ile 160watt-saat arasındaki pilleri taşıyan yolcuların havayolları şirketlerinden onay alması gerekecek ve el bagajında bunun gibi ikiden fazla pil taşıyamayacak. 
 
Diğer yandan 160 watt-saatin üzerindeki piller uçağa alınmayacak. Havacılık İdaresi özellikle film ekipmanları, tıbbi cihazlar ve oyuncaklar gibi lityum pil bulunduran cihazlarda daha sıkı kontrol çağrısında bulundu. 
 
Dizüstü bilgisayarların lityum pillerinde ortalama enerji oranı 30 watt-saat ile 90 watt-saat arasında değişiyor. Haberde lityumun istikrarsız bir metal olduğu ve özellikle yüksek irtifada dar kargo kabinlerinde kendiliğinden patlayabileceği, alev alabileceği kaydedildi. 
 
Ülkede 25 Mayıs'ta ABD'ye ait bir yayın kuruluşunun video kamerasındaki 130 watt-saatlik lityum pili alev almış, kabin görevlileri üç yangın söndürme cihazıyla alev alan cihazı söndürmüştü.
"UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ RİSKE EDİYOR"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000