27 Ağustos 2009, Perşembe 08:14:59

"Uçmayan koltuklar"

Türkçe okuyabilen her vicdan sahibi aşağıdaki satırlarımı anlayabilecek... Buyurun, elbette siz de anlayacaksınız!
  • Bu yazı aslında havacılıkla ilgili değil Ramazan'la ilgili. Gerçekten önceden takvimlere göre imsak vaktinde sela okunurdu ve tüm oruç tutacaklar o vakit yemeyi keserlerdi. Bu saatten İstanbul için ortalama 20 dakika sonra da Sabah ezanları okunurdu. Şimdi camilerden gelen ezan sesleri imsak vaktinde ve malesef bu durumu bilmeyen insanlar bu ezan vaktine kadar yemeyi içmeyi sürdürüyorlar. Yazar da diyor ki nasıl havaalanına giderken temkinli davranıyorsan, orucun için de temkinli davran, bir gün boyunca sadece boşu boşuna aç kalma, zira orucun şartlarına uygun olmuyor demiş. Tabi okuma alışkanlığı olmayanların ve inandığı dini bilmeyenlerin kolay anlayabileceği bir yazı da değil gerçekten. Ne demişler, anlayanlar anlamayanlara anlatsın.
  • Tunceeer... tunceerrrrr... afferin oğlum tunceeerrrr... bak idrak sorununu halletmişsin... aynen böyle devam tuncceerrrr...
  • bu yazar gazeteci kimlikli arkadasin sepetinde ne var ? Anlayan beri gelsin !!!!!.Laleli Lions helal sana cok güzel yorumlamissin.
  • laleli sen desifre olduktan sonra pek ortalikta görünmüyordun ama bu konulara dayanamiyorsun dimi ? seninde cünkü dediklerin anlasilmiyor ilgini cekti sanirim:))))
  • Size sadece orucunuzu açarken, telkin vakitlerine dikkat edin, yoksa orucu boşuna tutmuş olursunuz demiş ve bunuda mecazi yolla uçağa binerken yapılanlara benzetmiş. Eleştrilecek ne var anlamadım. Bizim milletimiz ammada eleştirel olmuş. Bir şeyide beğenin be kardeşim.
  • Yazarın kastettiği şey gayet açık ama,anlayana! Bazı şeyleri yapıyorsak layıkı ile yapalım. Yoksa boşa kürek çekmiş oluruz.Değiştirin şu kafalarınızı. Herşeyi karşınıza almayın ve eleştirmeyin. Yapmıyorsanız yapmayın ama inkarda etmeyin. Gerisi vahim, anlayana...
  • adam şunu (mu?) demek istiyor: uçağa zamanında gelseniz ya kardeşim.. sinemaya bile 15-20 dakika önceden geliyorsunuz da uçağa neden zamanında gelmiyorsunuz? neden son dakikaya kadar bekleme salonunun koltuklarında oturuyorsunuz? orada oturduğunuz koltuk uçmaz, uçaktaki koltuk uçar.. nasıl iyi anlamış mıyım? saolun ben de sizin :))
  • BU YAZAR NERDE YAŞIYOR AACBA
  • Gazeteye bak. Yazıya bak. Yazara bak. Anlamak mümkün değil... Lütfen tercüme ......
  • ISTE BUNA DA YAZAR DENIYOR.. DUSUNDURUP MESAJ VERECEM DIYE IYICE KESMEKES HALE SOKMUS YAZIYI. KIMSE DE BISEY ANLAMAMIS..

Uçağa binip Mekke’ye gitmek (misal ki, tam) 4 saat... Fakat Kâbe’nin bulunduğu şehre ineceğinden tam 4 saat önce havaalanına gel bakalım, uçakla birlikte havalanabilecek misin?

Yolcuların alınmasıyla tekerleklerin pistten koptuğu an arasındaki fark “temkin vakti” ve en azından 15-20 dakika... Ancak bir ölüm kalım meselesi veya hayatî öneme haiz bir memleket işi olacak ki, kapılardan biri son dakikada açılıp kapanacak...
*
Yirmi yaşından küçükler büyüklerine sorsun; eskiden minarelerden salâ okunurdu “oruç tutacak olanlar yemeyi kessin” diye. 15-20 dakika sonra ise sabah ezanı okunurdu; “namaz kılma vaktinin girdiği anlaşılsın” diye.

Titanik filmini izlemek için bile, filmin başlamasından 15-20 dakika önce sinema salonunun koltuklarında hazır olanlar; gemiyi, uçağı, seni götürecek vasıtayı, orucu kaçırma konusunda neden bu kadar laubaliler!

Misal: 04.30 yolcularından, uçağa 15-20 dakika önce oturan herkes havada, ama “temkin vaktine ne gerek var” saçmalığına aldananlar ise hâlâ havaalanı koltuklarında: “Ben şuna oturdum, e hadi uçsun artık!..”

Hatta çoğu da kemerlerini bağlamış, gözlerini kapatmış, kendilerini havada hayal etmekteler! Daha da acayip olan; saatler sonra gözlerini açınca karşılarında Kâbe’yi göreceklerini ummaktalar, vaahhh!.. Bazıları ise; “bana söyleyenler güvenilir kaynaklardı, valla ben karışmam mesuliyet onlarda” sayıklamasında!
Bugünkü gitti arkadaşım, bari yarınki uçağı kaçırma!
*
Hâlbuki üç şartı vardır bu işin: 1- Ne yaptığını bileceksin... 2- Temkinli (yani ölçülü, dikkatli) davranıp, havalanmadan “ÖNCE” uçağa binmiş olacaksın... 3- Piste inip kapılarını açmadan evvel uçaktan çıkmayacaksın!

Muammer ERKUL
Türkiye Gazetesi

"Uçmayan koltuklar"

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bu yazı aslında havacılıkla ilgili değil Ramazan'la ilgili. Gerçekten önceden takvimlere göre imsak vaktinde sela okunurdu ve tüm oruç tutacaklar o vakit yemeyi keserlerdi. Bu saatten İstanbul için ortalama 20 dakika sonra da Sabah ezanları okunurdu. Şimdi camilerden gelen ezan sesleri imsak vaktinde ve malesef bu durumu bilmeyen insanlar bu ezan vaktine kadar yemeyi içmeyi sürdürüyorlar. Yazar da diyor ki nasıl havaalanına giderken temkinli davranıyorsan, orucun için de temkinli davran, bir gün boyunca sadece boşu boşuna aç kalma, zira orucun şartlarına uygun olmuyor demiş. Tabi okuma alışkanlığı olmayanların ve inandığı dini bilmeyenlerin kolay anlayabileceği bir yazı da değil gerçekten. Ne demişler, anlayanlar anlamayanlara anlatsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tunceeer... tunceerrrrr... afferin oğlum tunceeerrrr... bak idrak sorununu halletmişsin... aynen böyle devam tuncceerrrr...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu yazar gazeteci kimlikli arkadasin sepetinde ne var ? Anlayan beri gelsin !!!!!.Laleli Lions helal sana cok güzel yorumlamissin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
laleli sen desifre olduktan sonra pek ortalikta görünmüyordun ama bu konulara dayanamiyorsun dimi ? seninde cünkü dediklerin anlasilmiyor ilgini cekti sanirim:))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Size sadece orucunuzu açarken, telkin vakitlerine dikkat edin, yoksa orucu boşuna tutmuş olursunuz demiş ve bunuda mecazi yolla uçağa binerken yapılanlara benzetmiş. Eleştrilecek ne var anlamadım. Bizim milletimiz ammada eleştirel olmuş. Bir şeyide beğenin be kardeşim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yazarın kastettiği şey gayet açık ama,anlayana! Bazı şeyleri yapıyorsak layıkı ile yapalım. Yoksa boşa kürek çekmiş oluruz.Değiştirin şu kafalarınızı. Herşeyi karşınıza almayın ve eleştirmeyin. Yapmıyorsanız yapmayın ama inkarda etmeyin. Gerisi vahim, anlayana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
adam şunu (mu?) demek istiyor: uçağa zamanında gelseniz ya kardeşim.. sinemaya bile 15-20 dakika önceden geliyorsunuz da uçağa neden zamanında gelmiyorsunuz? neden son dakikaya kadar bekleme salonunun koltuklarında oturuyorsunuz? orada oturduğunuz koltuk uçmaz, uçaktaki koltuk uçar.. nasıl iyi anlamış mıyım? saolun ben de sizin :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BU YAZAR NERDE YAŞIYOR AACBA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Gazeteye bak. Yazıya bak. Yazara bak. Anlamak mümkün değil... Lütfen tercüme ......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ISTE BUNA DA YAZAR DENIYOR.. DUSUNDURUP MESAJ VERECEM DIYE IYICE KESMEKES HALE SOKMUS YAZIYI. KIMSE DE BISEY ANLAMAMIS..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000