22 Mayıs 2008, Perşembe 08:03:09

"Uçan soba borusuna 11 milyar dolar verilmez"

Milliyet Gazetesi yazarlarından Melih Aşık, F-35 taarruz uçakları konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını belirtiyor. İşte Aşık'ın uzun süre konuşulacak o yazısı...
  • Evet, Nato ve Amerika ile yaptığımız her ortak silah işindeki elektronik ve yazılım konuları Amerika'nın sıkı denetiminde gerçekleşiyor, haliyle Dost-Düşman tanıma sistemleri de bu durumdan nasibini alıyor. Melih Aşık ve Şükrü Elekdağ'ın tespitleri çok doğru. Nasıl popüler bilgisayar yazılımlarının Türkçe versiyonları ülkemizde satılıyorsa kendi pilotlarımızın kullanacağı savaş uçaklarındaki uçuş sistemlerinin de bize uygun şekilde ayarlanabilir olması, hatta bu ayarlamaları da kendi teknisyenlerimizin yapabilmesi gerekir. Yoksa elinde Amerikan malı füze bulunan PKK'lı teröristi DOST olarak tanımlayan bir sisteme sahip olan uçak uçan soba borusu değil UÇAN TABUT olur maazallah.
  • Sayın Elekdağ ve Aşık'ın tespitlerine katılıyorum. İnsiyatifimize bırakılmayacak 11 milyar Dolarlık masraf vasıtaları oltasında poz atmak yerine, bu miktar para ile pek çok üretim fabrikası kurulur.

Savaş sanayiinin yeni mucizesi F - 35 uçaklarıyla ilgili övgüleri zaman zaman basında okuyoruz... Tek motorlu olan F-35 hem avcı hem de bombardıman uçağı görevini yapıyor. Görünmezlik teknolojisine sahip olduğundan hasım uçak tarafından geç fark ediliyor. Bu durumda da, “first see, first kill” yani “ilk gören, ilk vurur” ilkesi F-35 lehine işliyor.

F - 35 uçakları ABD liderliğinde kurulan “Müşterek Taarruz Uçağı Programı Ortaklığı” çerçevesinde imal edilecek... Bu ortaklığa halen, ABD’ye ilaveten İngiltere, Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç ve Türkiye katılmış durumda...Türkiye, şimdiye dek, bu projenin sistem geliştirme masrafları için 175 milyon dolar ödedi...

2010’dan itibaren yaklaşık 11 milyar dolar ödeyerek 100 adet F - 35 uçağı satın almayı planlıyoruz.

Üretim sürecinde Türk firmaları yaklaşık 5.5 milyar dolarlık sipariş alabilecek...

Uçağın üretimine ve alımına onay veren yasa TBMM’de görüşme sırası bekliyor.

Her şey iyi güzel... Ancak, ABD bu uçakların yazılım kodlarını Türkiye’ye vermiyor... Daha önce F - 16’lara ve Awacs uçaklarına monte etmemize de izin vermemişti. O yüzden uçaklar ABD ve NATO standardındaki silahları düşman saymıyor. Örneğin Yunanistan uçak ve füzelerini tanımıyor. Yarın PKK militanları, ABD malı füze kullanırsa onu da tanımayacak.

Konuyu araştıran ve bilgi veren CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ diyor ki:

- Uygun yazılımla donatılmamış uçaklar uçan soba borusundan farksızdır. İngilizler, Arjantin’in Batı standardında silah kullanması yüzünden Falkland savaşında 35 uçak kaybettiler.

- ABD’nin amacı nedir?

- Türkiye’nin bu silahları sadece Amerika’nın stratejisine uygun amaçlarla kullanabilmesini sağlamak ve bu amaçları aşan şekilde kullanılmasını engellemek...
Uçan soba borusuna 11 milyar dolar ödemek akıllı bir devletin yapacağı iş değildir... Bu konu üzerinde durmalıyız...

Melih AŞIK
MİLLİYET

"Uçan soba borusuna 11 milyar dolar verilmez"

Yorumlar

OpsOcc ~ 16 yıl önce
Evet, Nato ve Amerika ile yaptığımız her ortak silah işindeki elektronik ve yazılım konuları Amerika'nın sıkı denetiminde gerçekleşiyor, haliyle Dost-Düşman tanıma sistemleri de bu durumdan nasibini alıyor. Melih Aşık ve Şükrü Elekdağ'ın tespitleri çok doğru. Nasıl popüler bilgisayar yazılımlarının Türkçe versiyonları ülkemizde satılıyorsa kendi pilotlarımızın kullanacağı savaş uçaklarındaki uçuş sistemlerinin de bize uygun şekilde ayarlanabilir olması, hatta bu ayarlamaları da kendi teknisyenlerimizin yapabilmesi gerekir. Yoksa elinde Amerikan malı füze bulunan PKK'lı teröristi DOST olarak tanımlayan bir sisteme sahip olan uçak uçan soba borusu değil UÇAN TABUT olur maazallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
momurcan ~ 16 yıl önce
Sayın Elekdağ ve Aşık'ın tespitlerine katılıyorum. İnsiyatifimize bırakılmayacak 11 milyar Dolarlık masraf vasıtaları oltasında poz atmak yerine, bu miktar para ile pek çok üretim fabrikası kurulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000