29 Temmuz 2011, Cuma 07:50:34

UÇAKTAN UZAK DURUN!

Hekim onayı almadan gebelerin uçak yolculuğu yapmaması, özellikle riskli gebelik bulunan anne adaylarının dört saatin üstündeki uçak seyahatinden kaçınması gerekiyor...
Uzmanlar, gebelerin kısa süreli uçak yolculuklarını basit tedbirlerle güvenli bir şekilde geçirilebilirken, dört saatten fazla süren yolculukların anne adayı ve bebek sağlığının korunması açısından yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Uçak yolculuğuna çıkmadan anne adayının hekiminden gebelik sürecine ilişkin dosyasını yanında bulundurması ve olası doğum halinde ilgili hekime vermesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Dokuz On Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Perinatoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Ali Çetin, yaz tatili planları yapılmasıyla birlikte seyahatlerin de arttığını belirterek, özellikle uçak yolculuklarında gebelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. 
 
Gebelik döneminde uçak seyahatinin kadın hastalıkları doğum uzmanına danıştıktan sonra yapılması gerektiğini ifade eden Çetin, gebeler için hem uçuş sırasında hem de sonrasında çeşitli sağlık sorunlarının görülebileceğini belirtti. Çetin, günümüzde genel olarak havaalanları ve uçakların, gebelerin seyahati açısından elverişli koşullara sahip olduğunu dile getirerek, güvenlik sistemlerinin tam olmasına karşın yine de gebelerin mutlaka tedbirli olması gerektiğinin altını çizdi. 
 
Gebelikte sağlık sorunları bulunan anne adayları için uçak seyahatinin riskli olduğuna dikkati çeken Çetin, ''Gebelik döneminde kanama ve ağrı ile seyreden düşük riski yüksekliği, erken doğum riski yüksekliği, bebekte gelişme geriliği olması gibi temel olarak bebeği ilgilendiren sağlık sorunlarında ve gebelikte kan basıncı yüksekliği, gebelikte ateş yüksekliğine neden olan iltihabi hastalıklar ve bacak toplardamarlarında kan pıhtısı oluşma riski yüksekliği gibi asıl olarak anneyi ilgilendiren durumlarda uçak yolculuğu önerilmez'' diye konuştu. 
 
Çetin, bu dönemdeki sorunun gebeliğin ilerleyen dönemlerinde düzelmesi veya tedavi altına alınması durumunda uçak seyahatine izin verilebileceğini vurguladı. Gebeliği olağan seyreden anne adayları için de önerilerde bulunan Çetin, uçakta doğum riskinin hem anne adayı hem yolcular hem de uçak personeli açısından sıkıntılı olabileceğini söyledi. 
 
Çetin, uçak içinde doğumun anne ve bebeğin bakımını zorlaştıracağını anlatarak, şöyle devam etti: ''Bu nedenle uçak ile seyahat etmek isteyen tüm anne adaylarının jinekologlarına durumu bildirmesi ve onay alması gerekir. Jinekolog hekimin, anne adayına gebeliğin mevcut durumunu içeren bir dosya ya da bilgi notu vermesi gebenin seyahati ve ulaştığı yerde izlenmesi sırasında faydalı olacaktır.
UÇAKTAN UZAK DURUN!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000