05 Mart 2009, Perşembe 08:10:18

Uçaktan korkanlar felaket senaryoları yazar!

Fobileri; 'gerçekte olmayan felaket senaryoları yazmak' olarak tanımlayan Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya: Uçaktan korkanlar da hayallerindeki felaket endişesini ellerinde olmadan körükler!..

Gerçekten ciddi bir düşme tehlikesi yaşayan herkesin Tanrı'ya sığınma eğilimi göstermesi son derece normaldir. Ölüm korkusu içine düşen ateistler bile düşme korkusu ile 'Ya Tanrı varsa?' diye çark edebilir!

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, uçuş fobisi yaşayanların 'hayali felaket senaryoları' yazdığına dikkat çekerek; uçuş korkusuyla ilgili okurlardan gelen soruları yanıtladı:

* Herkes uçuş korkusu yaşar mı? Uçak sallansa bile uçmaktan çok hoşlanan insanlar var; onlarda neden hiç korku oluşmaz? 'Ben türbülans seviyorum' demek insanın çok korkusuz olduğunu mu gösterir?

Herkeste uçuş fobisi olmaz. Aslında fiziksel ya da psikolojik kökenli bütün hastalıklarda riskli gruba girenler sorun yaşar. Anksiyeteli ve fobiye yatkın kişilik özelliklerindeki şahıslar riskli gruptadır. Nasıl ki yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, ailede kalp hastalığı varlığı kişiyi kalp hastalıkları açısından riskli kılarsa; anksiyete ve fobiye yatkın kişilikler de uçuş fobisinin potansiyel adaylarıdır. Bazı insanlarda korku vardır, fakat bilinç düzeyine çıkmamıştır. Adrenalin sporunu yapanların birçoğu, bilinçdışı korkularının üzerine gitmektedir. 'Ben türbülansı seviyorum' diyenlerin korkusuz olduğunu sanmıyorum. Korktukları şeyin üzerine giderek, onu küçümseyerek, onu zevkli hale getirerek onunla başa çıkıyorlar. Bu bilinçdışı işleyen bir süreçtir.

TANRIYA SIĞINABİLİRLER
* Yazar Erica Jong, "Türbülansta sarsılan uçakta ateist kalmaz" demiş. Gerçekten herkes uçakta ölüm korkusu hisseder mi, yoksa neden dua edilir?
Aslında türbülans bir tehlike değildir. Karayolundaki kasis ve çukurlar gibidir... Havacılar asla bundan korkmazlar. Onlar için sıradan bir durumdur. Yolcular ise bu konuda bilgisiz olduklarından korkarlar. Hava yollarının bu konularda aydınlatıcı broşürler bastırıp, vatandaşa dağıtması iyi olabilir. Uçakta ciddi bir tehlike yaşadığı algısına kapılan ya da gerçekten ciddi bir düşme tehlikesi yaşayan herkesin, Tanrı'ya sığınması çok doğaldır. Tanrı'ya inanmayan bir ateist de son anda 'Ya gerçekten Tanrı varsa!' diye düşünüp çark edebilir. Bunlar insanlık halleridir. Uçakta herkes ölüm korkusu yaşamaz! Fobiklerin bazıları bile sadece 'Uçakta hastalanırsam yardım alamam' diye uçağa binmez. Sadece 'Uçak düşecek ve kurtulamayacağım' endişesi taşıyanlarda ölüm korkusu şiddetlidir.


Esra TÜZÜN
Sabah

Uçaktan korkanlar felaket senaryoları yazar!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000