Uçak kazası dediğimizde hemen aklımıza yüksek ölümlü kazalar geliyor. Oysa hem uçaklar çok sık kaza yaşamıyor hem de uçak kazalarında ölüm oranı çok düşük. Kazaların tamamı incelendiğinde yüksek irtifada meydana gelenlerin, bütün kazalar içindeki oranı sadece yüzde 8. Uçak kazalarının yüzde 80’i ise kalkış ve iniş sırasında yaşanıyor.
Bugün Gazetesi'nden Deniz Bilgen'in haberine göre; daha da çarpıcı olan ise uçak kazalarından kurtulma oranının yüzde 95,7 olması. 1983-2000 yılları arasında gerçekleşen uçak kazalarına 53 bin 487 yolcu karıştı. Bu yolculardan 51 bin 207’si kurtuldu.
İniş ve kalkışlarda meydana gelen kazalarda, yolcuların düşme ve çarpmalardan değil, yangın ve dumandan öldükleri belirlenmiş.
90 SANiYENiZ VAR
Düşen bir uçaktan çıkmak için gerekli süre sadece 90 saniye. Bu süreden sonra alüminyum gövdeli uçakta başlayan yangın kabinde sıcaklığı 2 bin dereceye ulaştırıyor. Uçağı belirlenen sürede terk edebilmek için emir beklemeden harekete geçin. Çok ölümlü kazalarda bazı yolcuların, panik nedeniyle kemerini açamadığı, bazılarının ise kemerini açmak için emir verilmesini beklediği ortaya çıktı. Diğer yandan bayan yolcuların topuklu ayakkabıları, erkek yolcuların cüzdan, kalem gibi aksesuarlarının kaza anında ölüm sebebi olacağı belirtiliyor. Uzmanlar tarafından kaza sırasında ortaya çıkan dumana karşı ıslak bez veya basit maskelerin yaşam şansını artıracağı belirtiliyor.
SAKiNLEŞTiRiCi ALMAYIN
Uçağa binmeden önce korkuyu yenmek için alınan sakinleştiriciler veya uçuş öncesi alınan alkol uçak kazalarında ölüm oranını artırıyor. Düşük irtifada gerçekleşen kazalarda alkol, sakinleştirici ve uyku haplarının acil durumlarda hızlı tepki vermeyi engellediğine dikkat çeken uzmanlar, kulaklıkla müzik dinlenmesi, kalkış ve inişlerde uyunmasının kazalardan kurtulma şansını düşürdüğünü belirtiyor.
11 MiLYONDA BiR iHTiMAL
Havacılık otoriteleri 1,2 milyon uçuştan birinde kaza olduğunu belirterek, uçak kazasında ölme ihtimalinin 11 milyonda bir olduğunu kaydediyor. Rakamı vurgulamak gerekirse, nükleer kazada ölme ihtimali 10 milyonda bir, depremde ölme ihtimali 2 milyon 320 binde bir, kalp krizinden ölme ihtimali ise 950 binde bir.
"5" HAYAT KURTARIR
Uzmanlar kaza anında uçaktaki en avantajlı noktanın, acil çıkışlarda bulunan koltuklar olduğu konusunda birleşiyor. Eğer bu koltuklara oturma şansınız yoksa, çıkışların 5 koltuk öncesi ve 5 koltuk sonrasından bilet almaya çalışın. Kaza istatistiklerinde bu koltuklarda oturanların hayatta kalma oranının daha yüksek olduğu belirlendi. Kazalarda yolcular panik, duman, kalabalık gibi nedenlerle en fazla 5 sıra ilerleyebiliyor. Çıkışlardan uzaklaştıkça hayatta kalma oranı da düşüyor. Diğer yandan koridorda oturan yolcuların pencere kenarındakilere göre daha fazla hareket imkanı bulunuyor.
BİNERKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
1.Büyük uçakları tercih edin: Büyük gövdeli uçakların yaptığı kazalarda sağ kalma oranı daha yüksek. Büyük uçaklar, darbelere daha dayanıklı.
Kalkış öncesi talimatları dikkatli dinleyin.
2.Oturduğunuz yeri ve acil bir durumda nasıl hareket edeceğinizi planlayın.
3.Acil çıkış kapısına yakın oturun. Eğer oturamıyorsanız, acil çıkış kapılarıyla oturduğunuz yer arasındaki koltuk sayısını ezberleyin. Olası bir kazada, karanlık, duman gibi etmenler yüzünden koltukları sayarak ilerlemek zorunda kalabilirsiniz.
4.Yangın tehlikesine karşı mümkün olduğunca kapalı elbiseler giyin. Naylon giysiler yerine pamuklu ve yünlü elbiseleri tercih edin. Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin, ayakkabılarınızı çıkarmayın.
5.Emniyet kemerinizin nasıl açılıp kapandığı konusunda pratik yapın. Panik halinde düşünmeye vaktiniz olmaz.
6.Pozitif olun! Yaklaşan kötü durum karşısında umutsuzluk ve paniğin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Unutmayın uçak kazalarında hayatta kalma oranı yüzde 95,7.
UÇAĞIN EN GÜVENLİ YERİ
Rakamlar olası bir kazada uçağın arkasında oturanların hayatta kalma oranının VIP yolculara göre yüzde 40 daha fazla olduğunu gösteriyor. Popular Mechanics dergisinin yayınladığı bir araştırmaya göre uçağın arka tarafında oturanların hayatta kalma oranının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. VIP bölümünün hayatta kalma oranı yüzde 49, orta bölümdeki koltuklarda oturanların yüzde 56, arkada oturanlarınsa yüzde 69. ABD’de yapılan kaza deneyinde, kontrollü olarak burun üstü çakılan Boeing 727’deki teknik veriler şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Verilere göre First-class yolcuları da kapsayan ilk 11 sırada oturanların kurtulma şansı yok. İlk 16 sıraya çarpma nedeniyle yerçekiminin 12 katı yük binerken, uçağın arkasında bu oran 6 katı yükte kalıyor.
Facebook Yorum