28 Ekim 2020, Çarşamba 15:12:21

"Uçakta virüs bulaşırsa dava edilebilir"

Koronavirüs salgını döneminde havayolu ile seyahat eden bir kişinin uçakta virüs bulaşması durumunda davacı olabileceği belirtildi.
  • Binmesin kardeşim o zaman uçağa, markete, restorana vs. giderken de bulaşabilir o zaman marketlere de dava açsınlar. Dünya yanmış bunlar hala dava peşinde koşacak..Hey Allah'ım.

Koronavirüs salgını döneminde havayolu ile seyahat eden bir kişinin ’uçak yolculuğunda sağlıklı bir yolcuya kovid-19 bulaşma riskini’ değerlendiren Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, "Havacılık kurallarına uyulmaması nedeniyle sağlıklı bir yolcuya hava aracında veya biniş ya da iniş işlemleri sırasında kovid-19 bulaşması, kaza olarak nitelendirilebilir ve taşıyıcının sorumluluğu gündeme gelebilir. Yolcu, maddi ve manevi tazminat davası açılabilir" dedi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen çevrimiçi sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılan Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Tekin Memiş, ’Korona Günlerinde Rekabet Hukukunu’ değerlendirdi. Memiş, böylesi kriz zamanlarında şirketlerin yardıma olan ihtiyaçlarının gözetilmesi ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Salgının kontrol altına alınmasıyla yurt içi ve yurt dışı uçuşlara yeniden izin verildiğini hatırlatan Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, sağlıklı bir yolcuya korona virüsü bulaşması halinde havayolu şirketlerinin sorumluluğu üzerine önemli bilgiler paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2015 yılında yayınlanan Havayolu Taşımacılığında Halk Sağlığı Olaylarının Yönetimi Rehberine göre; Ebola virüsü ve MERS hastalığı dikkate alınarak salgın ve bulaşıcı hastalıkların havayoluyla yayılmasını önlemek amacıyla birçok kural getirildiğini hatırlatan Doç. Dr. Uzun, "Havayoluyla yapılan taşımalarda Covid-19’un bulaşmasını, yayılmasını önlemeye yönelik olarak getirilen kurallar da havacılık kurallarındandır. Bu kurallara uyulmaması ya da ihlal edilmesi ise hava taşımacılığının karakteristik riskleri arasında yer alır. Buna göre havacılık kurallarına uyulmaması nedeniyle sağlıklı bir yolcuya hava aracında veya biniş ya da iniş işlemleri sırasında Covid-19 bulaşması kaza olarak nitelendirilebilir ve taşıyıcının sorumluluğu gündeme gelebilir. Hastalık bulaşan yolcu, meydana gelen zararın giderilmesi talebiyle maddi ve manevi tazminat davası açılabilir" dedi.

"Uçakta virüs bulaşırsa dava edilebilir"

Yorumlar

Saçmalık ~ 3 yıl önce
Binmesin kardeşim o zaman uçağa, markete, restorana vs. giderken de bulaşabilir o zaman marketlere de dava açsınlar. Dünya yanmış bunlar hala dava peşinde koşacak..Hey Allah'ım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000