10 Nisan 2011, Pazar 08:35:48

UÇAKTA ÖZEL YER İSTİYORLAR

Kabinde ağlayan çocuklar... Ne yapacağını bilemeyen aileler ve rahatsız olan diğer yolcular... Araştırmalar, çocuklarıyla uçan yolcuların yüzde 59’unun uçakta sadece ailelere hizmet veren özel bir bölüm oluşturmasını istediğini ortaya koyuyor.Çocukla uçmak birçok aile için kabus...
  • Israrli talebimize ve ucakta baska bebekli yolcu olmamasina ragmen bulkhead koltuklari nedense tahsis "etmemeleri" nedeniyle, Istanbul'dan Singapur'a 11 saat kadar bebegi yemek tepsisi uzerinde uyutmak zorunda kaldik. Kabin ekibi de hic yardimci olmadi, yabanci degiliz diye herhalde. Ucak tamamen doluydu ve yer de degistiremedik maalesef. THY'de her departmana yazdim ama donus olmadi.
  • Nasıl uçaklarda Business First Class gibi ayrı bölümler var, Family Class gibi de ayrı bir bölüm olmalı. Hem çocuklu aileler bir arada olur hem de çocuksuz yolcular rahat bir yolculuk yaparlar.
  • zone boarding avazımız çıktığı kadar bağırıyoruz ama bizi dinleyen yokkk thy duy sesimizi.
  • uçakta çocuklu yolcular için özel bir bölüm çok güzel olur ya da sadece çocuklar için ayrılmış bir bölüm tabi bu sadece thy için değil tüm dünyadaki havayolları içinde kısa mesafe için değilde şöyle ortalama 3 4 saat ve üzeri yolculuklarda sıkıntılı olabiliyor
  • Londra Heatrow havaalanından THY tarifeli uçak ile gelmeden önce bekleme salonunda tüm yolcular toplanmış bekliyorduk, kapı açılınca kapının önündeki arkadaş anons yaptı önce kalabalık aileler gelsin diye, sonra sırasıyla çocuklu yocular, gurup seyahat edenler, yaşlı yolcular, uçağın arka kısmında oturanlar ve diğerleri, ço sakin bir düzen içerisinde bu görevlinin yardımıyla kargaşa olmadan uçağa bindik. Türkiyede bakıyorum kapıda 2 bazen 3 görevli oluyor ama böyle bir düzen görmüyorum, en öndeki yolcu çantasını yerleştirip üzerini başını çıkarana kadar herkes bekliyor sonra aynı şekilde 5. sıradaki kalabalık aileyi bekliyorsunuz, kapıda bekleyen görevli arkdaşlar sadece bilet yırtmamalı ve hem kendileri hemde yolcular için yardımcı olmalı

Normalde sakin bir çocuk, uçağa bindiğinde huysuzlanmaya başlıyor. Ağlama krizlerine giriyor. Uçuş sırasında çocuğu yerine oturtmak, kemerini bağlamak imkansızlaşıyor. Yabancı bir ortam, etrafta değişik insanlar, hareket edememek minik yolcuları hemen etkiliyor. İniş-kalkışta yükseklikle birlikte değişen basınç, bebeklerin yutkunmayı bilmemeleri ve kulakta basıncı dengeleyemeleri nedeniyle onlara acı vermeye başlıyor. Gribal enfeksiyon, bu acıyı tetikliyor.

Artık aileler uçuş öncesinde havayollarının hangi hizmetleri sunduğunu yakından takip ediyor. Çocuk mönüleri, kabinde verilen oyuncakların yanı sıra uçağa öncelikli biniş, eğlence sistemlerinde özel kanal sayısı gibi detaylar giderek önem kazanıyor.

Hatta aileler uçakta first-business gibi ayrı bir bölüm istiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada, çocuklu veya çocuksuz yolcuların yüzde 59’unun bu fikri desteklediğini ortaya koyuyor. Ayrı bir kabin olmasa da çocuklu aileleri bir arada oturtma fikrine havayolu şirketleri farklı hizmetler sunarak sıcak bakıyor.

ÇOCUKLU YOLCULAR NE İSTİYOR

Çocuklu aileler, uçuşlarında detaylara önem veren havayollarını tercih ediyor. Hatta birçok internet sitesi ABD’de havayolu şirketlerini çocuk dostu olup olmadıklarına göre puanlandırıyor. 

BİRLİKTE OTURMAK: Aileler en çok birlikte oturabilmeye önem veriyor. Bazı şirketler, rezervasyona göre uçakta ailelerinin oturabilecekleri koltukları check-in sisteminde ayırıyor.

BİNİŞTE ÖNCELİK: Uçak dolmadan, insanları yerinden kaldırmadan koltuklarına oturmak, eşyalarını baş üstü dolaplarına yerleştirebilmek çok önemli. Çocuklu yolcular uçaktan en son inmeyi tercih ediyor.

UZMAN KABİN EKİBİ: Çocuklu yolcuların uçakta en büyük yardımcıları özel eğitimli kabin memurları. Bazen ağlayan çocuğu susturmaktan onları oyalamaya kadar eğitimli ve tecrübeli kabin memurları havayolu tercihinde önemli rol oynuyor.

ÇOCUK YEMEKLERİ: Birçok havayolu ikramda çocuklar için özel seçenekler oluşturuyor. Genellikle köfte, patates kızartması gibi minik yolcuların tercih ettiği yiyeceklerden oluşan mönüleri rezervasyon sırasında havayoluna bildirmekte fayda var.

HEDİYELER: Uçakta çocukları oyalamak çok önemli. Bebek veya kız-erkek çocuklar için havayolunun hazırladığı oyuncaklar büyük ilgi görüyor. Çocukların yaşları büyüdükçe uçak maketi daha fazla hoşlarına gidiyor. Anne-babalar, havayollarından bu tür oyuncakları çeşitlendirmesini istiyor.

EĞLENCE SİSTEMİ: Özellikle uzun uçuşlarda her koltukta bulunan ekranlar çocukların zaman geçirmesinde çok önemli. Farklı yaşlara göre hazırlanan çizgi film veya kanallar, çocukların hemen ilgisini çekiyor. Çocuğun meşgul olması anne-babayı rahatlatıyor.

NE YAPMALI

* Çocuğunuz için hazırlayacağınız çantaya fazladan yedek kıyafet alın. Rötarlarla, bağlantılı seferlerde uçak kaçırma gibi oluşabilecek ekstra beklemelerle her an karşılaşabilirsiniz.

* Havalimanına nasıl gideceğinizi, güvenlikten geçişinizi çocuğunuza anlatın. Uçaklar hakkında bilgi verin.

* Sıvı kuralları nedeniyle yanınıza alacağınız su, mama gibi yiyeceklerin 100’er milimetreden daha büyük kaplara koymayın.

* Çocuğunuzun kendisi yürüyebilecek ve küçük bir çanta taşıyabilecek yaştaysa ona özel bir bavul hazırlayın. Ne çok hafif ne de çok ağır olsun. İçine onların her an kullanabileceği oyuncakları koyabilirsiniz. Bu aynı zamanda çocuğun sorumluluk duygusunun oluşmasını da sağlayacaktır.

* Havalimanında beklerken çocuk odalarından yararlanabilirsiniz. Artık tüm havalimanlarında bu tür hizmet veren odalar bulunuyor.

* Terminalde çok dikkatli olmakta fayda var. Çocuğunuzu bir anda gözden kaybedebilirsiniz.

* Uçağa binmeden önce ve uçuş sırasında enerji veren şekerli ürünlerden kaçının.

* Çocuğunuzun uyku saatlerine göre uçak bileti almakta fayda var. Ancak uçağa binmeden önce sersemleyen, uyumak isteyen bir çocuk etrafı daha çok rahatsız edebilir.

* Çantanız içinde çocuğunuzun daha önceden görmediği sürpriz bir oyuncak veya kitap olsun. Zor durumunuzda bu kurtarıcınız olacaktır.

* Uçakta çocuğunuzu oyalamak için kitap, yap-boz gibi oyuncaklar bulundurmayı unutmayın.

* Mümkünse cam kenarında oturtun. Etrafı seyretmesini sağlayın.

* Eğer çocuğunuzun altını değiştirecekseniz, kabin memurlarından yardım isteyin.

EN BÜYÜK SORUN BİRLİKTE OTURAMAMAK

Birçok aile uçuşları sırasında önceden check-in işlemini yapmıyor. Havalimanına geldiğinde check-in kontuarındaysa pencere ve koridor taraflarının internet üzerinden yapılan işlemler sayesinde hemen kapılması aileleri zor durumda bırakıyor. Çocuk, anne ve babaya farklı yerler verilmek zorunda kalınıyor.

Uçağa binildiğinde kabin memurları aileyi birlikte oturtmak için uğraşıyor. Diğer yolculara rica ediyor. Acil çıkış kapılarının bulunduğu koltuklar çocuklu yolculara verilmiyor. Kurallar gereği burada oturacak yolcunun tahliye sırasında çıkış kapısını açması ve diğer yolculara yardımcı olması gerekiyor.

Böyle bir sorunla karşılaşmamak için check-in işleminizi havalimanına gelmeden internetten yapmaya çalışın. Bunu yapamıyorsanız, havalimanına erken gelmekte fayda var.

(Hürriyet)

UÇAKTA ÖZEL YER İSTİYORLAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Israrli talebimize ve ucakta baska bebekli yolcu olmamasina ragmen bulkhead koltuklari nedense tahsis "etmemeleri" nedeniyle, Istanbul'dan Singapur'a 11 saat kadar bebegi yemek tepsisi uzerinde uyutmak zorunda kaldik. Kabin ekibi de hic yardimci olmadi, yabanci degiliz diye herhalde. Ucak tamamen doluydu ve yer de degistiremedik maalesef. THY'de her departmana yazdim ama donus olmadi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Nasıl uçaklarda Business First Class gibi ayrı bölümler var, Family Class gibi de ayrı bir bölüm olmalı. Hem çocuklu aileler bir arada olur hem de çocuksuz yolcular rahat bir yolculuk yaparlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
zone boarding avazımız çıktığı kadar bağırıyoruz ama bizi dinleyen yokkk thy duy sesimizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
uçakta çocuklu yolcular için özel bir bölüm çok güzel olur ya da sadece çocuklar için ayrılmış bir bölüm tabi bu sadece thy için değil tüm dünyadaki havayolları içinde kısa mesafe için değilde şöyle ortalama 3 4 saat ve üzeri yolculuklarda sıkıntılı olabiliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Londra Heatrow havaalanından THY tarifeli uçak ile gelmeden önce bekleme salonunda tüm yolcular toplanmış bekliyorduk, kapı açılınca kapının önündeki arkadaş anons yaptı önce kalabalık aileler gelsin diye, sonra sırasıyla çocuklu yocular, gurup seyahat edenler, yaşlı yolcular, uçağın arka kısmında oturanlar ve diğerleri, ço sakin bir düzen içerisinde bu görevlinin yardımıyla kargaşa olmadan uçağa bindik. Türkiyede bakıyorum kapıda 2 bazen 3 görevli oluyor ama böyle bir düzen görmüyorum, en öndeki yolcu çantasını yerleştirip üzerini başını çıkarana kadar herkes bekliyor sonra aynı şekilde 5. sıradaki kalabalık aileyi bekliyorsunuz, kapıda bekleyen görevli arkdaşlar sadece bilet yırtmamalı ve hem kendileri hemde yolcular için yardımcı olmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000