06 Ekim 2015, Salı 08:10:00

Uçakta enfeksiyon kapma ihtimali var mı?

Uçağa bindiğimizde koltuğumuzu, masamızı ve başka birçok şeyi bizden önceki sayısız insanla paylaşmış oluruz.
  • Yıl 2018 ve uçakların içi maalesef çok pis. Hızlı sefer yapmak uğruna, insan sağlığı maalesef önemsenmiyor. Ucaklar dogru duzgun temizlenmeden yeni sefere cikiyor. Içinde temizlenmemiş kusmuk izleri olan uçak bile gördüm... Ve hep kirli tepsiler...Kirli koltuklar...yerlerde çöpler... inşallah bari havalandırma sistemlerini düzenli dezenfekte ediyorlardır.
  • Son uçuşumuzdan hatıra: yıkanmamış yastıklardan bit geçmesi...
  • Km 07 Ekim 2015, Çarşamba 01:29:32 Temizlense ne olur afrikalı yolcu arka kapıya işedikten sonra....___ hahahaha
  • en etkili korunma yöntemi sarımsak yeyip uçağa binmektir. Ağzınızdan çıkan doğal koku uçağın tümünü sterilize etmeye yetecektir.
  • en kötüsü de uçak mesela yemene gidiyo,ayaklarını altlarına alıp oturuyolar elleriyle yemek yiyip kemer bağlıyolar sonra aynı uçak bodruma..
  • Temizlense ne olur afrikalı yolcu arka kapıya işedikten sonra, tuvaleti bulan flushı, onu bulan sabunu bulamıyor, seat covera uzaylı muamelesi yapılıyor.temizlik görevlileri işlerini iyi de yapsa malesef iş sadece onlarla ve kabin ekibiyle bitmiyor.
  • Yerde 25 dk kalan uçağın temizliği ne kadar olur sizce? Fazla söze gerek yok.
  • Amiyim tuvaletler okey
  • Operasyonda çalışan biri olarak söyleyebilirim ki, Kamil Koç'un otobüsleri ne kadar temizleniyorsa uçaklarda al sana bir o kadar temizleniyor..
  • Var ve temizlikle ilgisi yok. Maalesef Insanlar da enfeksiyon gibi olabiliyor.

Uçağa bindiğimizde koltuğumuzu, masamızı ve başka birçok şeyi bizden önceki sayısız insanla paylaşmış oluruz. Yolcuların taşıdığı bakteriler havayolu şirketleri açısından önemli bir sorundur. Uçakların içi nasıl temizlenir? Uçakta enfeksiyon kapmamak için ne yapabiliriz?

ABD’deki Auburn Üniversitesi Gıda Güvenliği sorumlusu James Barbaree, sorunu sürekli bir insan kalabalığına bağlıyor. “Herkes cildinde, giysisinde ve vücudunun içinde mikrop taşır. Bu mikropların bir kısmı başkalarına bulaşır ve temiz olmayan yerlerde bakteriler çoğalır” diyor.

İki yıllık araştırmalarını geçen yıl yayımlayan Barbaree ve ekibinin bulguları MRSA, koli basili ve Streptokok piyojenlerin koltuk yüzeyleri, tepsiler, güneşlikler ve tuvaletteki yüzeylerde günlerce yaşayabildiğini gösteriyor. Örneğin MRSA mikrobunun koltuk arkasında dergilerin konduğu ceplerde 168 saat yaşadığı tespit edildi.

Temizlik şirketleri

Havayolu şirketleri bir taraftan daha iyi müşteri hizmetleri sunmaya çalışırken bir yandan da uçuş arası süreleri kısaltıp daha fazla yolcu taşıyarak kârlarını artırmak istiyor.

Yolcu uçaklarını etkili bir şekilde temizlemek iyi bir planlamayı, personel ayırmayı, lojistik ve öncelik belirlemeyi gerektirir. Bu tür hizmetleri sunan birçok temizlik şirketi vardır. Air Serve adlı firma uçakların iniş ve kalkış saatlerini takip ederek temizlik planlaması yapar. Temizlik personelini gerekli yerlere gönderir ve ne aşamada olduğunu GPS cihazlarıyla takip eder.

Bu sektörde çalışan başka bir şirket de Huntleigh USA, E-Temizlik adlı bir sistemle havayolu şirketinin temizlik süresini ve kalitesini izlemesine olanak sağlıyor.

Öncelikli alanlar

İç hatlarda uçan uçaklar daha sık sefer yaptıkları için onların temizliğine daha az zaman ayrılır. Bu durumda birinci sınıf ve ‘business class” bölgelere, koridora ve tuvaletlere öncelik verilir. Diğer alanlarda ise hızlı bir süpürme, çöp toplama ve belki dezenfektan bezlerle açılır-kapanır masaları silmeye zaman vardır.

Gece boyunca havaalanında kalacak olan uçaklara ise daha ayrıntılı temizlik yapılır. Bir de kapsamı ve sıklığı havayolu şirketine göre değişen tam temizlik vardır. Örneğin Lufthansa her 500 uçuş saatinin ardından jetlerini tepeden tırnağa temizletir. Singapur Havayolu ise ayda bir yaptığı bu işlemi havalandırma cihazlarına ve diğer teknik bölgelere de uygular.

Temizlik ekipleri uçağın türüne ve yerde kalış süresine göre temizliğe zaman harcar. Örneğin iç hatlar uçağının kaba temizliğini bir kişi 40 dakikada, daha büyük bir uluslararası uçağınkini ise 5 saatte yapabilir.

Lufthansa’nın A380 Airbus uçaklarının kaba temizliğini sekiz kişilik bir temizlik ekibi ortalama iki saatte tamamlar.

Tuvaletler

Temizlik ekiplerinin özen gösterdiği bölgelerden biri tuvaletlerdir. Yolculuk boyunca en sık kullanılan küçük alanlar olduğu için en fazla kalite bozumuna uğrayan yerlerdir. Fakat bazı kısa mesafe uçuşlarında iki-üç uçuşta bir temizlik ve foseptik tank boşaltması yapan şirketler vardır. Oysa bu şirket için yalancı bir tasarruftur. Uçak ağırlaştıkça daha fazla yakıt yaktığı gibi, sınırlı ve kalitesiz bir servis yolcuları mutsuz edecektir.

Özel temizlik maddeleriyle uçaktaki her bir tuvaleti temizlemek 10 dakika kadar sürer. Dış temizlik de en az o kadardır. Foseptik tank boşaltılır ve temiz su deposu yeniden doldurulur. Uzmanlar bugünkü temizlik yöntemlerinin 25 yıl öncekiyle aynı olduğunu söylüyor.

Uluslararası havayolu derneği IATA üyelerine tuvaletlerin daima temiz tutulmasını öneriyor. Avrupa Birliği ülkelerinde uçuş yapan havayollarının hava ve su kalitesine dair izlemesi gereken katı kurallar vardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün de su ve sağlıkla ilgili acil durumlara ilişkin düzenlemeleri vardır.

Ne yapmalı?

Ancak uçağın temizliğine dair net standartlar belirlenmemiştir. Her havayolu kendi standardını belirler. Temizlik şirketleri de bunları uygular. Fakat Barbaree bunun yeterli olmadığını söylüyor. “Bakteri ve virüs bulaşmasını asgariye indirmek için temizlik protokol ve kurallarını geliştirmek gerekir” diyor.

Peki, uçuş sırasında mikrop kapmamak için yolcular ne yapabilir?

- Tuvaletten çıkmadan önce elleri yıkamak; buradaki su kalitesi çok iyi olmayabileceğinden elleri ayrı bir dezenfektanla ovmak; tuvalet kapısını ise kağıt peçeteyle tutmak;

- Dezenfektan peçetelerle masayı silmek;

- Tercihen şişelenmiş bol su içmek.

Havayolu şirketleri en azından uçaklarını düzenli temizletiyor. Peki, sürdüğümüz arabalara ya da kullandığımız cep telefonlarına ne demeli? Dünyayı mikroplarla paylaşıyoruz paylaşmasına da hiç değilse bizden biraz uzak tutmak için biraz daha çaba gösterebiliriz.

(BBC Türkçe)

Uçakta enfeksiyon kapma ihtimali var mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Yorum ~ 6 yıl önce
Yıl 2018 ve uçakların içi maalesef çok pis. Hızlı sefer yapmak uğruna, insan sağlığı maalesef önemsenmiyor. Ucaklar dogru duzgun temizlenmeden yeni sefere cikiyor. Içinde temizlenmemiş kusmuk izleri olan uçak bile gördüm... Ve hep kirli tepsiler...Kirli koltuklar...yerlerde çöpler... inşallah bari havalandırma sistemlerini düzenli dezenfekte ediyorlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MD ~ 8 yıl önce
Son uçuşumuzdan hatıra: yıkanmamış yastıklardan bit geçmesi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 8 yıl önce
Km 07 Ekim 2015, Çarşamba 01:29:32 Temizlense ne olur afrikalı yolcu arka kapıya işedikten sonra....___ hahahaha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
en etkili korunma yöntemi sarımsak yeyip uçağa binmektir. Ağzınızdan çıkan doğal koku uçağın tümünü sterilize etmeye yetecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eren ~ 8 yıl önce
en kötüsü de uçak mesela yemene gidiyo,ayaklarını altlarına alıp oturuyolar elleriyle yemek yiyip kemer bağlıyolar sonra aynı uçak bodruma..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 8 yıl önce
Temizlense ne olur afrikalı yolcu arka kapıya işedikten sonra, tuvaleti bulan flushı, onu bulan sabunu bulamıyor, seat covera uzaylı muamelesi yapılıyor.temizlik görevlileri işlerini iyi de yapsa malesef iş sadece onlarla ve kabin ekibiyle bitmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus ~ 8 yıl önce
Yerde 25 dk kalan uçağın temizliği ne kadar olur sizce? Fazla söze gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kizkedi ~ 8 yıl önce
Amiyim tuvaletler okey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Temizlik mi :) ~ 8 yıl önce
Operasyonda çalışan biri olarak söyleyebilirim ki, Kamil Koç'un otobüsleri ne kadar temizleniyorsa uçaklarda al sana bir o kadar temizleniyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 8 yıl önce
Var ve temizlikle ilgisi yok. Maalesef Insanlar da enfeksiyon gibi olabiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000