10 Ocak 2010, Pazar 07:50:33

Uçakların yazılımı Türklere emanet

HAVELSAN'ın alt yüklenicisi olarak simülatör projesi ile savunma sanayi sektörüne giriş yapan BİTES, Blackhawk S70A-28D, Seahawk S70B helikopterleri ile CN235 uçaklarına yazılım üretiyor...

2005 yılında sivil sektörde kazandığı bilgi, beceri ve deneyimini savunma sanayi sektöründe değerlendirmek adına HAVELSAN'ın alt yüklenicisi olarak simülatör projesi ile savunma sanayi sektörüne giriş yapan BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri firması, Havelsan ile HELSİM II Projesi Kapsamında COUGAR Helikopteri Bilgisayar Tabanlı Eğitim Yazılımı geliştirmek üzere sözleşme imzaladı. BİTES Genel Müdürü Uğur Çoşkun, "Eğitim teknolojileri ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olan ve savunma sanayi endüstrisinde çalışmasına devam eden yüzde 100 bir Türk yazılım firması olduklarını belirterek milyarlarca doları bulan savunma harcamaları hem azalıyor hem de tamamen Türkiye'de yapılarak ülkemize katma değer kazandırıyoruz" dedi.

YURT DIŞINA DA PROJE İHRAÇ EDİYOR

Savunma sanayiinin lokomotif firmalarının dünyanın çeşitli bölgelerindeki ilgili tüm cihaz, hizmet veya eğitim projelerinde her türlü simülatör öncesi eğitim projeleri bacağını başarı ile gerçekleştirebilecek tecrübe kapasite ve kaliteye sahip olduklarını dile getiren Çoşkun, şuan yurtdışına ihraç etmek üzere 5'e yakın proje bulunduğunu, bunun yanı sıra hali hazırda gerçekleştirdikleri yurtdışına hizmet olarak sunulacak 3 projenin de içerisinde bulunduklarını ifade etti.

FİYATLAR 2-3 KATI DAHA UCUZ

"Daha önce yurt dışından Türkiye'nin aldığı tüm cihaz ve araçlarla ilgili eğitim sistemlerini de aynen satın alıyorduk" diyen Çoşkun, artık firmalar ile anlaşmalarda eğitim materyallerinin Türkiye'de kendilerinin yaptıklarının altını çizerek, bunun Türkiye'ye maddi anlamda büyük getirisi olduğunu vurguladı. Çoşkun, yurt dışından alınmakta olan araçlar ile birlikte verilmekte olan eğitim sisteminin proje bedelleri genelde kendilerinin verdiği fiyat tekliflerinin 2 veya 3 katı boyutunda olduğunu kaydetti.

Türkiye için teknolojik zıplama

“Türkiye'de Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın vizyonu ve projelere yaklaşımları sayesinde teknolojik olarak zıplama yapma noktasına gelmiş olduğumuzu düşünüyorum” diyen Çoşkun, sözlerini şöyle tamamladı: “Aracı veya cihazı üreten firma ile birlikte Türkiye'de üretim gerçekleştirme, bakım ve idamesinin yapılıyor olması, Türk mühendislere oldukça büyük bir bilgi birikiminin oluşmasına sebep olacağını görmekte ve umut etmekteyim. Yurtdışında uçak ve helikopter üzerine tüm bilgi birikimi ülkemize gelmesi bizim onu bir adım öteye kolaylıkla taşıyabileceğimiz anlamına gelmektedir.”

Bir ilk gerçekleşti

Bites firması Blackhawk S70A-28D, Seahawk S70B helikopterleri ile CN235 Uçakları için eğitim yardımcılarını hazırladı. Şuan İzmit cengiztopel hava üssü, Ankara Etimesgut Kara havacılık okul komutanlığı ve 11. Hava üs komutanlığında firmamızın hali hazırda geliştirdiği simülatör öncesi eğitim sistemleri başarı ile kullanılmaktadır. Eğitimin zamandan, mekandan ve donanımdan bağımsız olarak herhangi bir bilgisayardan animasyon ve simülasyonlarla, ses efektleri ve seslendirmeler ile desteklenmiş, sınav ve kontrol sistemleri ile zenginleştirilmiş olarak bu kapsamda büyük bir proje şeklinde yapılan Türkiye'deki ilk projedir.

Yeni Şafak

Uçakların yazılımı Türklere emanet

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000