22 Mart 2015, Pazar 08:40:40

UÇAKLARIMIZ NEDEN DÜŞTÜ?

Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk son dönemde yaşanan kazalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
  • Yani 10000 saat uçmuş bir kaptan ile yeni bir kaptan aynı diyorsun sana göre o dedigin kabzımallarda olur .. Devlet parayı devlet için harcıyor bizim için değil. .Yetiştiriyor sen de kelle koltuk ucuyorsun mevzu bu.. Mecburi hizmet 15 seneydi 10 yıla bu hükümet düşürdüayayrılma nedeni bu 15 sene verilen hizmet herşekilde vatan borcunu öder. Bu sistemi THY yi kalkindirmak bir seferde daha çok pilot alması icin değiştiren arkadaslara soracaksin sorunu..Eskiden böyle bir sıkıntı yoktu..Yine ayrılan giriyordu biyerlere..
  • Aferin paşa , sizden beklenmeyecek kadar sığ bir açıklama olmuş. Diyorsunuz ki ayrılan pilotların yerine yeni pilotlar yetiştiriyoruz , harbe hazırlık seviyesi mükemmel !!! Türkiye'nin heryerinde uçuyoruz , pilotlar para için ayrıldı.... Kendinizi çok zeki proje subaylarınız sayesinde kandırdınız da sıra topluma mı geldi!!! Ayrılanların hepsi ÖĞRETMEN PİLOT du, peki yerine getirdikleriniz?? Hepsi yeni mezun Teğmenler!!! Bir öğretmen pilot en az 10 yılda yetişiyor, aradan geçecek yıllardaki kayıp ne olacak ??? Pilotlar para için ayrıldı diyorsunuz, yapılan anketler böyle gösteriyor diyorsunuz , peki o ankette çok büyük bir oranda yöneticilerin beceriksizlikleri yüzünden sonucunu neden diyemiyorsunuz , neden saklıyorsunuz??? İşinize gelmiyor tabi, bunu açıklamak yürek ister. Aman koltuklarınızda rahat rahat oturun, nasıl olsa kelle hesabı tutuyor....
  • 305 pilot gitmiş canım yerine 100 pilot atanmış süper hiç eksik yok. Yani şöyle bir öküz hesabı yapalım 305 pilot ortalama 2000 saatten 600000 saat tecrube götürmüş yerine 100 pilot; sagdan soldan say kağıt uzerinde 200 realitede tecrube 0 saatten 100 saat gelmiş bence de tecrübe eksiği yok. Zamanında çok söyledik önlem alın diye de kimse sallamadı..Bu şekilde gidenleri tutmak için çabalasalardı bu durumda olunmazdı. Çok ayrılma beklemiyoruz demişti Mehmet aga.. Gördük....
  • Pilot sınıf okuluna gidiyorda,diğer branşlar sınıf okuluna gitmiyor mu? Komutanım, hizmet adaleti nerede ?
  • Yanlış Komutanım yanlış.Pilotlar istifa etmese nereye koyacaksınız . Hangi kadroda kalacaklar. Hele bir de kurmay değilse. ABD hava Kuvvetlerinde yüzbaşı emekli oluyor da problem olmuyor da biz de olunca neden oluyor. Kaldı ki emekli değil de istifa . Kanun çıkarken 1999 da hem de asker iktidarken hiç sesinizi çıkartmadınız .65 yaşına kadar jet pilotunu nerede uçuracaksınız. Konuşmalarınıza bakınca hiç birşeyin değişmediğini görüyorum. Bir keresinde fikrimi söylemiştim bu konuda neredeyse döveceklerdi. Kafanızı kuma gömmeye devam edin. Hayırlı uçuşlar.
  • Sahte deliller ile yuzlerce asker hapsedildi 5 yil sonra dedilerki siz succsuzsunuz cikin, adamin hayatinin baharini karartacaksin oda o ulkeye hizmet vermeye devam edecek ne bekliyordunuz tabiiki istifa edecek asker suan tamamen kukla duruma geldi kim boyle guveni sarsilan ve gelecegi belirsiz bir yerde calismak ister ?! wikileaks belgelerinde Turk askerinin abd askerine kostek oldugu ve bazı komutanlarin devre disi birakilmasi gerektigi yaziyordu gerekeni yaptilar istihbarati bile adama karsi yabanci istihbaratlarla is yapiyorsa adam orda neden dursun
  • Bu sene ayrılabilen pilot sayısı 1 demek istiyor Hv.K.K...ayrılabilecek kimse kalmadı kı ....gidebilen herkes hava yollarına gecti....bir de su rakam aldatmacası:))aceba kendisi gercekten inanıyormu bu söylediklerine... Ayrılan bunca kalifiye personele karşı yeni mezun hiçbir tecrübesi olmayan 100 pilot..:) rüya aleminde mi yaşıyorlar bu komutanlar ??? Oldu olacak yeni mezun teğmenlerden secelim bir sonrakı Komutanı..:)
  • F-35 hizmete ne zaman gireceği bile belli olmayan, performansı itibariyle soru işaretleri bırakan bir tayyare. Tecrübeli pilotlarınızı kaçırdıktan sonra değil F-35, F-22 gelse ne olacak ? F-35 düşmüyor mu ?
  • Viper, Bilinmez bir Gücün kuvvetimizi yıprattığı düşüncesindeyim. Kurmaylık sistemiyle ve her filo komutanını kurmay yapma isteklerinden, tecrübeli kuvvet pilotlarını nereye ata(ya)caklarını şaşırıyorlar. Hava yolu şirketlerinde her türlü görevi yapabilecek, bir çok bu eğitimi almış Türk genci bulabilmek mümkündür. Ancak kuvvetin kaybettiği Kanı karşılamak mümkün değildir. Sözün özü kahraman isen kuvvet pilotlarını tutacak sistemi geliştir. Tüm kuvvet ve havayolu pilotlarımızla Emniyetli Görevler.
  • Elindeki tecrübeli pilotları sistemde tutmak için en kolay yol olan mecburi hizmeti artırma yoluna baş vuranlar kafalarını karargahtan çıkarıp filoların sıkıntılarını anlasalardı, insanlarla insan gibi konuşsalardı, onlara birer "sayı" olarak bakmasalardı durum çok daha farklı olacaktı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk son dönemde yaşanan kazalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Son 3 ayda, 3 uçak kazası ve 6 şehit… Öztürk, “Bu kazalar soru işaretleri yarattı” dedi ve ekledi: RF-4E müzede, F4-E’ler ise 2020’ye kadar havada olacak. Filomuza yeni nesil jetler katılacak.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, güncel konularla ilgili konuştu. Öztürk, TSK’ya “Teknoloji harikası” olarak nitelendirilen F-35 uçaklarından alınacağını belirtti. Pilotların harbe hazırlık eğitimlerinin en yüksek düzeyde olduğunu, sınır ihlali yapan Suriye helikopterinin 9, uçağın ise 8 saniyede düşürüldüğünü açıkladı. Ege ve Akdeniz’de tüm görevlerin eksiksiz yerine getirildiğini kaydeden komutan, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun taşınması esnasında 8 muharip ve 6 destek uçağı sürekli havada olacak şekilde, 14 saat boyunca toplam 52 uçağın dönüşümlü olarak görev yaptığını anlattı. Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, SÖZCÜ’nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

Şimşek ve ışık’la modernize ettik

Arka arkaya 2 uçak kazasının yaşanması, doğal olarak kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu. Malatya’da kaybettiğimiz uçaklarımız RF-4E/TM keşif uçakları, 5 Mart 2015’te Konya’da kaybettiğimiz diğer uçağımız ise F-4E/2020 bombardıman uçağıdır. Türkiye’de hem taarruz hem de hava savunma rolünde kullanılan F-4E uçakları 30 Ağustos 1974 tarihinden, keşif maksadıyla kullanılan RF-4E uçakları ise 15 Kasım 1978’den itibaren envantere girmeye başlamış ve 1995’e kadar toplam 236 adet F-4E/RF-4E uçağı envantere girmiştir. Uçaklarımız ‘Şimşek’ ve ‘Işık’ projeleriyle modernize edildi. Uçakların 2020’ye kadar envanterde kalması planlandığından ismi ‘F-4E/2020’ olarak güncellendi. Bu uçaklara havadan yere seyir füzesi olan POPEYE füzesinin temini ve entegrasyonu yapıldı.

41 YILDA 60 SAVAŞ UÇAĞI HİZMET DIŞI KALDI

1974 tarihinden bugüne kadar, gerek havada gerekse yerde meydana gelen kaza kırımlar sonucu 60 F-4E uçağımız hizmet dışına çıktı. Halen envanterimizde 47 adedi F-4E/2020, 8 adedi RF-4E olmak üzere 55 F-4E/RF-4E uçağı bulunuyor. Hassas kontroller sonucunda uçmalarında sakınca görülen 121 adet uçağın kaydı silindi. Envanterdeki 8 adet RF-4E uçaklarının kullanımı sonlandırıldı. Bunlar müzelere verilecek.

BAKIM MERKEZİ OLARAK TÜRKİYE SEÇİLDİ

Hava Kuvvetleri, pilotundan makinistine, bakımcısına kadar modern uçak tecrübesini F-4’lerle öğrendi. Mühendislerimiz, elde edilen tecrübe ile milli muharip uçak geliştirebilecek imkana kavuştu. F-4 ana proje uçağımız olup, milli akıllı mühimmat projeleri geliştirildi. F-4 uçaklarımız ile SOM, Hassas Güdüm Kiti ve Kanatlı Güdüm Kiti gibi milli mühimmat üretilebildi.

F-4 uçaklarımızın fabrika seviye bakımları ile modernizasyonlarının gerçekleştirildiği 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı uluslararası kalitesini ispat etti. Norveç ve Hollandalı benzer bakım merkezlerini geride bırakarak en son nesil savaş uçağı Joint Strike Fighter (JSF F-35) Motor Depo Seviyesi bakımını yapacak merkez olarak tercih edildi.

DAKİKALAR İÇİNDE HAZIRLANIYOR

Hava Kuvvetleri, Türkiye hava sahasını korumak amacıyla, herhangi bir olaya dakikalar içerisinde müdahale edebilecek şekilde hazır durumda beklemektedir. Hava Kuvvetleri, çalışmalarını fedakarlık, azim ve üstün bir gayretle sürdürmektedir.
Meydana gelen kaza kırımların pek çok sebebi olabiliyor. Kazaların objektif herhangi bir veriye dayanmadan lidersizlik ve eğitimsizlik gibi muğlak ve doğru olmayan sebeplere bağlanması mümkün değildir. İnsan faktörü, pek çok muhtemel sebepten sadece bir tanesidir. Her bir kaza, uzman bir ekip tarafından inceleniyor, o kazaya ilişkin tüm sebepler ortaya konuluyor ve gereken tedbirler alınıyor.

4 yılda 305 pilot istifa etti

Türk Hava Kuvvetleri, pilotaj eğitimini hayati bir konu olarak ele alıyor. Uçuş eğitimi alanında çok önemli düzenlemeler yaptık. Temel eğitim uçağı olarak kullanılan T-37 uçaklarını hizmet dışına çıkardık. Bunların yerine modern teknoloji ürünü KT-1T uçakları kullanmaya başladık. Tekamül jet eğitim uçağımız T-38’leri de modernize ettik. ABD Hava Kuvvetleri de bu eğitimi modernize edilmiş T-38 uçakları ile veriliyor.

‘LİDERLİK EĞİTİMİ DE VERİYORUZ’

Pilotların uçuş saatleri ve ehliyet seviyesi arttıkça pilotlara liderlik, öğretmenlik ile silah ve taktikler eğitimi veriliyor. Ayrıca, filolardaki tüm pilotların ehliyet seviyesini artırmak maksadıyla IŞIK Arama Kurtarma Tatbikatları, Anadolu Kartalı Eğitimleri ve yurtdışında düzenlenen uluslararası tatbikatlara katılıyoruz.

İŞTE İSTİFALARIN NEDENLERİ

Hava Kuvvetleri bünyesindeki pilotların ayrılmalarına etki eden sebeplerin; ekonomik faktörler (sivil pilotların 2-3 katı maaş alması), emeklilik yılının uzaması (5510 sayılı kanuna göre pilotların emekliliği için gereken 25-30 yıla yakın süreyi beklemeden istifa edip sivil hava yollarına geçiş tercihi), sivil hava yollarının artan pilot ihtiyacı, sosyal hayat şartları (sabit bir şehirde yaşama isteği) olduğu belirlendi.

‘BU YIL SADECE BİR PİLOT AYRILDI’

Askeri pilotların, sivil havayollarına geçmesi, diğer ülke hava kuvvetleri için de problem teşkil eden bir durum. 2010-2014 arasında 258’i’i emekli olmak üzere 563 pilot Hava Kuvvetleri’nden ayrıldı. Ayrılmalar öncesinde 1.280 olan pilot mevcudunun, 2015 içerisinde artarak bin 300 seviyesine çıkması ve bu artışın önümüzdeki yıllarda da gerçekleşmesini öngördük. Emeklilik ve istifa dönemi olan ocak ve şubat aylarında, bu sene sadece 1 pilot istifa etti, 3 pilot ise emekli oldu. 2015 yılı içerisinde ise yaklaşık 100 yeni pilot, kıtalarda göreve başlayacak.

UÇAKLARIMIZ NEDEN DÜŞTÜ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Aliye ~ 9 yıl önce
Yani 10000 saat uçmuş bir kaptan ile yeni bir kaptan aynı diyorsun sana göre o dedigin kabzımallarda olur .. Devlet parayı devlet için harcıyor bizim için değil. .Yetiştiriyor sen de kelle koltuk ucuyorsun mevzu bu.. Mecburi hizmet 15 seneydi 10 yıla bu hükümet düşürdüayayrılma nedeni bu 15 sene verilen hizmet herşekilde vatan borcunu öder. Bu sistemi THY yi kalkindirmak bir seferde daha çok pilot alması icin değiştiren arkadaslara soracaksin sorunu..Eskiden böyle bir sıkıntı yoktu..Yine ayrılan giriyordu biyerlere..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Aferin paşa , sizden beklenmeyecek kadar sığ bir açıklama olmuş. Diyorsunuz ki ayrılan pilotların yerine yeni pilotlar yetiştiriyoruz , harbe hazırlık seviyesi mükemmel !!! Türkiye'nin heryerinde uçuyoruz , pilotlar para için ayrıldı.... Kendinizi çok zeki proje subaylarınız sayesinde kandırdınız da sıra topluma mı geldi!!! Ayrılanların hepsi ÖĞRETMEN PİLOT du, peki yerine getirdikleriniz?? Hepsi yeni mezun Teğmenler!!! Bir öğretmen pilot en az 10 yılda yetişiyor, aradan geçecek yıllardaki kayıp ne olacak ??? Pilotlar para için ayrıldı diyorsunuz, yapılan anketler böyle gösteriyor diyorsunuz , peki o ankette çok büyük bir oranda yöneticilerin beceriksizlikleri yüzünden sonucunu neden diyemiyorsunuz , neden saklıyorsunuz??? İşinize gelmiyor tabi, bunu açıklamak yürek ister. Aman koltuklarınızda rahat rahat oturun, nasıl olsa kelle hesabı tutuyor....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gökhan ~ 9 yıl önce
Niye paşaya kızıyorsun.Ayrılanların yerine yenisi yetiştiriliyor diyor.Ayrılanlar siz bulunmaz hint kumaşı değilsiniz.Sanki sanskrit dili uzmanları.Sanki jetlere hakim olmak çok zormuş gibide 10 yılda öğretmen pilot yetişiyor.Sanki binlerce bilgiye hakimmişsiniz gibi konuşuyorsunuz.O zaman zorlunlu hizmet 25 yıl olsun.Tecrübe kaçmasın.Burada bunlara harcanan maliyet çok.Para boşa gidiyor.Merak etme senin yerine ahmet,ayşe gelir.
Tecrube ~ 9 yıl önce
305 pilot gitmiş canım yerine 100 pilot atanmış süper hiç eksik yok. Yani şöyle bir öküz hesabı yapalım 305 pilot ortalama 2000 saatten 600000 saat tecrube götürmüş yerine 100 pilot; sagdan soldan say kağıt uzerinde 200 realitede tecrube 0 saatten 100 saat gelmiş bence de tecrübe eksiği yok. Zamanında çok söyledik önlem alın diye de kimse sallamadı..Bu şekilde gidenleri tutmak için çabalasalardı bu durumda olunmazdı. Çok ayrılma beklemiyoruz demişti Mehmet aga.. Gördük....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 9 yıl önce
600000 saat neyin tecrübesi allah aşkına.Size harcanan parayıda söyle.Belli bir tecrübeden sonra istersen milyon saat uç.Tecrübeye bilgiye çok şey eklenmez.Sanki geçtiğiniz eğitimi geçecek adam yokmuş gibi düşünüyorsunuz.Aslında zorunlu hizmet 25-30 yıl bilmem maaş şu kadar de.Bak dışarıda kaç tane bu işi yapacak,yapabilecek adam bulursunuz.Sen bile şaşırırsın.Hava kuvvetleri komutanı geçenlerde o yaşına rağmen f4 ile uçtu gördük.Böylelerine helal olsun
Mecburi Hizmet ~ 9 yıl önce
Pilot sınıf okuluna gidiyorda,diğer branşlar sınıf okuluna gitmiyor mu? Komutanım, hizmet adaleti nerede ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yanlış Komutanım yanlış.Pilotlar istifa etmese nereye koyacaksınız . Hangi kadroda kalacaklar. Hele bir de kurmay değilse. ABD hava Kuvvetlerinde yüzbaşı emekli oluyor da problem olmuyor da biz de olunca neden oluyor. Kaldı ki emekli değil de istifa . Kanun çıkarken 1999 da hem de asker iktidarken hiç sesinizi çıkartmadınız .65 yaşına kadar jet pilotunu nerede uçuracaksınız. Konuşmalarınıza bakınca hiç birşeyin değişmediğini görüyorum. Bir keresinde fikrimi söylemiştim bu konuda neredeyse döveceklerdi. Kafanızı kuma gömmeye devam edin. Hayırlı uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LH ~ 9 yıl önce
Sahte deliller ile yuzlerce asker hapsedildi 5 yil sonra dedilerki siz succsuzsunuz cikin, adamin hayatinin baharini karartacaksin oda o ulkeye hizmet vermeye devam edecek ne bekliyordunuz tabiiki istifa edecek asker suan tamamen kukla duruma geldi kim boyle guveni sarsilan ve gelecegi belirsiz bir yerde calismak ister ?! wikileaks belgelerinde Turk askerinin abd askerine kostek oldugu ve bazı komutanlarin devre disi birakilmasi gerektigi yaziyordu gerekeni yaptilar istihbarati bile adama karsi yabanci istihbaratlarla is yapiyorsa adam orda neden dursun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu sene ayrılabilen pilot sayısı 1 demek istiyor Hv.K.K...ayrılabilecek kimse kalmadı kı ....gidebilen herkes hava yollarına gecti....bir de su rakam aldatmacası:))aceba kendisi gercekten inanıyormu bu söylediklerine... Ayrılan bunca kalifiye personele karşı yeni mezun hiçbir tecrübesi olmayan 100 pilot..:) rüya aleminde mi yaşıyorlar bu komutanlar ??? Oldu olacak yeni mezun teğmenlerden secelim bir sonrakı Komutanı..:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tayyareci ~ 9 yıl önce
F-35 hizmete ne zaman gireceği bile belli olmayan, performansı itibariyle soru işaretleri bırakan bir tayyare. Tecrübeli pilotlarınızı kaçırdıktan sonra değil F-35, F-22 gelse ne olacak ? F-35 düşmüyor mu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Viper, Bilinmez bir Gücün kuvvetimizi yıprattığı düşüncesindeyim. Kurmaylık sistemiyle ve her filo komutanını kurmay yapma isteklerinden, tecrübeli kuvvet pilotlarını nereye ata(ya)caklarını şaşırıyorlar. Hava yolu şirketlerinde her türlü görevi yapabilecek, bir çok bu eğitimi almış Türk genci bulabilmek mümkündür. Ancak kuvvetin kaybettiği Kanı karşılamak mümkün değildir. Sözün özü kahraman isen kuvvet pilotlarını tutacak sistemi geliştir. Tüm kuvvet ve havayolu pilotlarımızla Emniyetli Görevler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Elindeki tecrübeli pilotları sistemde tutmak için en kolay yol olan mecburi hizmeti artırma yoluna baş vuranlar kafalarını karargahtan çıkarıp filoların sıkıntılarını anlasalardı, insanlarla insan gibi konuşsalardı, onlara birer "sayı" olarak bakmasalardı durum çok daha farklı olacaktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000