05 Nisan 2008, Cumartesi 07:47:38

Uçaklarda rekabet mil dönemi başlattı!

Havayollarıyla rekabette zorlanan otobüs firmaları üyelik kartıyla mil puan dönemini başlattı.

Havayollarıyla rekabette zorlanan otobüs firmaları üyelik kartıyla mil puan dönemini başlattı. Şirketler her bilette yüzde 10’a varan mil puan hediye ediyor. 6 büyük şirketin kartlı müşteri sayısı 500 bine dayandı

2003’TEN sonra havayolu şirketlerine yakıtta ÖTV indirimi getirilince, bilet fiyatlarını neredeyse otobüs fiyatına çeken havayolları karşısında otobüsçüler zor durumda kalmıştı. Özellikle Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nde birçok otobüs firmasının batmasına neden olan rekabet ortamı, yolcuyu kendisine bağlamak isteyen otobüs firmaları arasında da uçaktaki gibi mil puan dönemini başlattı. 6 büyük otobüs firmasının toplam mil puan ve indirim kart üye sayısı 500 bine dayandı. Promosyonda yasal engel de kaldırılınca şirketler uçakla rekabette elini güçlendirmek için değişik yollar kullanıyor. Nilüfer Turizm, ‘Artıbilet’ uygulamasıyla her bilet bedelinin yüzde 10’u kadar mil puan veriyor. Kamil Koç da ‘Yolkart’ uygulamasına giderek biletin yüzde 7’si kadar puan vermeye başladı. Ayrıca Kamil Koç’ta tüm tanıdıklarınızı ‘Ek Yolkart’ sahibi yaparak onların yapacağı seyahatlerden puan kazanabilirsiniz.

ÇOK GEZEN ELİT MÜŞTERİ

Varan ise ‘Varanmiles’ adı altında üye olunur olunmaz 500 mil puan hediye ediyor. Varan ayrıca 18 tek yön, ya da 9 gidiş-dönüş bilete ulaşanları ‘Varan Elite’ sınıfına alarak ayrıca yüzde 10 indirim imkanı sunuyor. Pamukkale ise her bilette yüzde 8 puan veriyor. Bilet ücretine ulaşıldığında hediye bilet kazanılıyor. Ulusoy ve Metro’da ise uygulama ‘puan değil indirim yapın’ talepleri üzerine indirim karta dönüştürülmüş.


350 bin bedava bilete dayanmak çok zor


TÜM Otobüsçüler Federasyonu Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, havayolu şirketlerinin yıkıcı rekabeti karşısında bazı promosyon uygulamalarına gittiklerini ancak havayollarına karşı koymanın çok zor olduğunu söyledi. Pegasus’un 350 bin yolcuyu bedava taşımasına değinen Yıldırım, ‘350 bin kişinin ücretsiz taşınmasının sektörlere kaybettireceklerinin değerlendirilmesi lazım. Promosyona bu kadar müsade edilmesi doğru değil. Otobüsçüler yüzde 30’dan fazla indirim yapamıyor’ dedi.

 Tahsin Akça / Star

Uçaklarda rekabet mil dönemi başlattı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000