27 Şubat 2020, Perşembe 16:23:37

Uçaklar sefer sonrası yeteri kadar temizlenebiliyor mu?

Virüs riski yüzünden dünya genelindeki birçok havayolu şirketi, başta Çin seferleri olmak üzere, virüsün yoğun olduğu ülkelere olan uçuşlarını iptal etti. Peki, toplu ulaşım aracı sınıfındaki uçaklar sefer sonrası yeteri kadar temizlenebiliyor mu?
  • Turnaround süreleri mecburen bu kadar kısa iken ve bitmiş tükenmiş çalışanlar varken tabii ki hayır :(
  • Uçaklar hiç bir şekilde düzgün temizlenmiyor heryer pis leş Allah’a emanet gidip geliniyor heryere !!!
  • 5/7 dk icinde yapılıyor dar govde .. siz dusunun artık ne kadar temiz ..
  • Bu sektörün gerçek kahramanları ve gerçekten zorluklar ve büyük sorumluluklar altında Çalışan Teknisyen arkadaşlarımız maximum seviyede dikkat etmelisiniz, malum sizi sizden başka düşünen kimse yok bu sektörde, ucuz kahramanlıklara gerek de yok kimse için değmezde
  • Şirket farketmeksizin oturduğumuz koltukların ön cebinde bir önceki seferden kalan peçete,ıslak mendil, masalarda ise bolca yemek kırıntısı oluyor.Ne temizliği :))

Çin’in Wuhan şehrinden hemen hemen tüm dünyaya yayılan yeni tip korona virüsü (Covid-19) yüzünden havacılık sektörü de ağır yara aldı. Virüs riski yüzünden dünya genelindeki birçok havayolu şirketi, başta Çin seferleri olmak üzere, virüsün yoğun olduğu ülkelere olan uçuşlarını iptal etti. Peki, toplu ulaşım aracı sınıfındaki uçaklar sefer sonrası yeteri kadar temizlenebiliyor mu?

Havalimanlarında yolcular, termal kamaralar ile izlenip, ateşi olanlar için testler yapılıyor. Ancak uygulanan bu yöntem de birçok bilim insanı tarafından yetersiz bulunuyor. Çünkü virüs kapıldığı anda yüksek ateş yapmıyor. Kuluçka süresi ise ilk olarak 14 gün olarak belirtilmesine rağmen gün bazında değişkenlik gösterdiği de sonradan gelen veriler arasında yer alıyor.

Uçak yolculukları çağımızın vazgeçilmez bir parçası olurken, uçaklarla yapılan seyahatler virüsün yayılmasındaki en büyük etken olarak gösteriliyor.

İlk bulgularda insandan insana bulaştığı belirtilen Covid-19'un daha sonra eşyalardanda bulaştığı tespit edilmiş ve bunun üzerine Çin’den gerçekleşen birçok kargo seferleri de iptal edilmişti.

Uçaklar ne kadar hijyenik?

Yaşanan vakalardaki artış sonrası en çok merak edilen sorulardan biri de "Uçaklar ne kadar hijyenik?" oldu.

Bilindiği gibi havayolu şirketleri için uçaklar ne kadar az yerde kalırsa o kadar karlı bir ulaşım aracı haline geliyor. Bu yüzden de çok hızlı bir şekilde temizlik işlemleri tamamlanarak bir sonraki sefere hazır hale getiriliyor. Konunun uzmanları bu temizliklerin ne yazık ki çoğu zaman yüzeysel yapıldığını söylüyor. 

Bazı havayolu şirketlerinin 500 saatlik uçuş zamanından sonra veya aylık olarak tam bir temizlik yaptığı belirtiliyor. Uzmanlar, detaylı temizlik işleminin  her uçuş öncesi yapılmasının hemen hemen imkansız olduğunu ifade ediyor. Uçakların varış zamanları ile dönüş için yolcu kabul ettikleri zamanlar arasında yaklaşık 1 saat olduğu düşünüldüğünde zaten detaylı bir temizliğin yapılamayacağını tahmin etmek ise zor değil.

Uçak içi temizlik personelleri de bir seferden diğerine hazırlanan uçaklarda genel olarak çöplerin toplandığını, koltuk arkası ceplerin boşaltıldığını ve yüzeysel birkaç temizlik işleminin daha yapıldığını belirtiyor.

"SEYAHAT YASAKLARININ ETKİN OLABİLMESİ İÇİN..."

Yale Küresel Sağlık Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yazılan bir makalede, "Uluslararası seyahat yasaklarının herhangi bir etkisinin olabilmesi için, son derece kısıtlayıcı olması gerekir. Örneğin, hava yoluyla yapılan seyahatlerin yüzde 90'ından fazlasının durdurulması gibi" ifadeleri kullanıldı.

Araştırma görevlileri, "O zaman bile, bu kısıtlayıcı önlemler virüsün yayılmasını yalnızca biraz geciktirir ve salgının büyüklüğü üzerinde çok küçük bir etkiye sahiptir" dedi.

©AirportHaber

Uçaklar sefer sonrası yeteri kadar temizlenebiliyor mu?