17 Şubat 2014, Pazartesi 08:45:25

'UÇAKLAR NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?'

Mecburi hizmet süresi dolan pilotların ordudan ayrılmasından yakınan TSK, askeri pilotları, sivil havacılığa kazandırmak için kurs düzenliyor.
  • Askeri yeterince kötüleyip duran o kadar insan var biz siz geri kaldınız.askerlik bir meslek ölene kadar adam asker kalacak diye birşey yok. Hem barış şartları durumundayız savaş çıktı da haberimiz mi yok. Bu nedenle zorunlu hizmetini dolduran ayrılmakta özgürdür. Zorla yapılan bir meslek değil kimseyi zorla da tutamazsın zaten.ATPL kursunun verilmesi de sivil otoriteler için değil yine kendi pilotlarının gelişen havacılık kurallarını takip edebilmesi içindir. Zaten böyle olmasa zorunlu hizmeti dolan bu kursu alır almaz ayrılırdı.fakat albayından üsteğmenine herkese verilebilin bir kurs.pilotaj eğitiminde eğitimdekilere bu dersler veriliyor zamanla unutulan veya değişen bilgileri de bu kurslarda öğreniyor insanlar.öyle atıp tutmayın kime laf söylediğinizi de bir düşünün askeri kötülemekle elinize ne geçecek biraz kafa yorun.
  • Ben bir sivil olarak şirkette HKK kökenli, EGM kökenli KKK kökenli kaptanlarımın hepsiyle çok mutlu uçuyorum hepsi de çok baba adamlar Beni şaşırtan sivillerden 1-2 tane rahatsızlığı olan insanın çıkması :)) Sivil kardeşlerim, aşırı ihtiyaç halleri dışında bu işler biraz tanıdık işidir bunu düşünerek bu işlere girmenizi tavsiye ederim
  • Sivil pilot; Asker sivil derken neredeyse her hafta bir kere Alman Hollandalı bilmem nereli 2. pilotlarla ucuyorum.Hatta geçenlerde bir tanesi 777 icin çağrıldığını söyledi .Yanimda ucan pırlanta gibi Turk fo lari,askerden gelmis onca tecrübeli abilerimizi düşününce üzüldüm.Asil mesele budur anlayın artık
  • Adam mecburi hizmeti tamamlamış,istifa etmiş veya emekli olmuş. Derdi de sivil hava yollarında işe giremiyenlere düşmüş.
  • ATPL... Askerler için sınav 3 e düşürüldü demişsin. Sen önce aç mevzuatı oku ondan sonra burda sallarsın. ATPL kursunu kimin alacağı da açık. Emekli olan ve istifa eden... Lisansı olmayan adamamı SHGM ATPL kursu veriyor? Komiksiniz gerçekten. Biri ordan gençlerin hayalleri ile oynuyor der. Diğeri bu hava sahasında ne yaptınız der. Bu hava sahasında ne yaptınız diyen vatandaş. Gel bekleriz seni. Birkaç isabet alınca operasyonlarda görürüm klavye delikanlılığını... Açık açık deyin işte askeri pilotlar yüzünden işe giremiyoruz diye. Tüm derdiniz bu :)) Bırakın yoksa masal anlatmayı.
  • Askerler için sınavı 3 derse düşürdüler olmadı. Bunu bile geçemeyenler oldu. Yıllardır en iyi eğitim, en bilgili türk pilotu masalları yalan oldu. Hava kuvvetleri personeli durumu tecrübeyle biraz idare etti. VFR kara kuvvetleri çok zorlandı. Karacılar itibarını korumak için kendi bünyesinde lisansı bile olmayan pilotlar için ATPL kursu açtı. Maksat piyasaya çıkınca madara olup TSK ' nın itibarını sarsmasınlar. Konu budur.
  • ey sivil arkadaşlar kendinizi bizim yerimize koyun .
  • Fazla şımartıldılar kardeşim bazıları... Her ne kadar bazı istisnalar olsada.. Bir sorun bakalım su ayrılanlara hiç haberleri varmı Amerikada mesela hava kuvvetleri pilotları ne kadar maaş alıyor? Orada sivil havayolu pilotları ne kadar maaş alıyor? Adam uçak gemisinden inip kalkıyor, en son jenerasyon jetlerle her türlü hava koşulunda. Amerika gibi büyük bir ülkede ve havasahasında deli gibi uçuyor sivil pilotlarda. Siz bu ülkede ne gördünüzde bu kadar çemkiriyorsunuz yada para beğenmiyorsunuz sayın bazıları?!?? Neymii sivile geçmiyecekmişte ne yapacakmış. Git gavuristanda uç gülüm.
  • TSK nin atpl kursu verme ile ilgili nasıl bir kazancı vardır acaba bunu bu kursu alan biri açıklayabilir mi. Kaynakların şahsi menfaat için kullanımı değil mi acaba. Elinizi vicdanınıza köyün TSK nın böyle bir sorumluluğu olduğunu düşünmüyorum. Saygılar.
  • Gercek 18:41 ; laflarınla çok güzel özetlemişsin.Yani açık açık diyorsun ki 'önümüzü kesiyorsunuz' :)

Mecburi hizmet süresi dolan pilotların ordudan ayrılmasından yakınan TSK, askeri pilotları, sivil havacılığa kazandırmak için kurs düzenliyor. Bu konuda Kara Havacılık Komutanlığı’nca 30 Ocak 2014 tarihinde birliklere gönderilen emir şöyle:

“Askeri pilotların sivil havacılığa yönelik ATPL (A/H) frozen yetkisinde CPL/IR(A/H) teorik eğitimi Kara Havacılık Okul Komutanlığı’nda (Güvercinlik/Ankara) 03 Mart 2014 tarihinde  açılacaktır.

Mecburi hizmet süresini bu yıl veya daha önceki yıllarda doldurduktan sonra istifa/emeklilik yoluyla TSK’dan ayrılan, emekli/istifa dilekçesi veren ve durumu personel kanununa uyan pilotlar bu eğitime katılabileceklerdir.”

Askeri kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, kursun düzenlenmesi ilk değil. Yeni olan emeklilerin de dahil edilmesiymiş. Bir başka bilgi de bu eğitimler için 2009 yılında Cessna T-182 tipi 46 tane uçak alınması. Bunlar, devletin gelecek stratejileri ile ilgili bir politik karar çerçevesinde mi yapılıyor bilmiyorum ama bu konuda bazı iddialar var:          
                            
* 15 Ocak 2014 tarihli TSK yan ödeme kararnamesi ile Kara Kuvvetleri’ndeki pilotlara 700 TL ile 1000 lira arasında temininde güçlük çekilen personel yan ödeme zammı yapıldı. Bu zam 13 yıl hizmet süresini tamamlayan ve istifa hakkı doğan pilotlara uygulandı.

Amacı da bu pilotların sivil havacılık sektörüne geçişini önlemekti. Hal böyleyken; ticari pilot lisansı verilmek için kurs açılması tezat değil mi? 

* Kara Havacılık Komutanlığı bünyesinde bulunan başta ABD olmak üzere birçok ülkede kullanılan 26 adet Cessna tipi U-17B model, 23 adet Cessna tipi T-41 model uçak olmak üzere toplam 49 adet uçağın kaydı silinerek Türk Hava Kurumu’na hibe edilmiştir. Bu uçaklar hâlâ dünyada birçok ülkede ve Türk Hava Kurumu’nda uçmaktadır. Bu uçakların yerine 2009 yılında 46 adet Cessna tipi T-182 tipi uçak alınması doğru mudur?

İlgililerde bu soruların yanıtları mutlaka vardır. Bekliyoruz...

Tunca Bengin / Milliyet

'UÇAKLAR NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?'

Yorumlar Tüm Yorumlar (72)

İpad ~ 10 yıl önce
Askeri yeterince kötüleyip duran o kadar insan var biz siz geri kaldınız.askerlik bir meslek ölene kadar adam asker kalacak diye birşey yok. Hem barış şartları durumundayız savaş çıktı da haberimiz mi yok. Bu nedenle zorunlu hizmetini dolduran ayrılmakta özgürdür. Zorla yapılan bir meslek değil kimseyi zorla da tutamazsın zaten.ATPL kursunun verilmesi de sivil otoriteler için değil yine kendi pilotlarının gelişen havacılık kurallarını takip edebilmesi içindir. Zaten böyle olmasa zorunlu hizmeti dolan bu kursu alır almaz ayrılırdı.fakat albayından üsteğmenine herkese verilebilin bir kurs.pilotaj eğitiminde eğitimdekilere bu dersler veriliyor zamanla unutulan veya değişen bilgileri de bu kurslarda öğreniyor insanlar.öyle atıp tutmayın kime laf söylediğinizi de bir düşünün askeri kötülemekle elinize ne geçecek biraz kafa yorun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HKK KKK ~ 10 yıl önce
Ben bir sivil olarak şirkette HKK kökenli, EGM kökenli KKK kökenli kaptanlarımın hepsiyle çok mutlu uçuyorum hepsi de çok baba adamlar Beni şaşırtan sivillerden 1-2 tane rahatsızlığı olan insanın çıkması :)) Sivil kardeşlerim, aşırı ihtiyaç halleri dışında bu işler biraz tanıdık işidir bunu düşünerek bu işlere girmenizi tavsiye ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sivil pilot; Asker sivil derken neredeyse her hafta bir kere Alman Hollandalı bilmem nereli 2. pilotlarla ucuyorum.Hatta geçenlerde bir tanesi 777 icin çağrıldığını söyledi .Yanimda ucan pırlanta gibi Turk fo lari,askerden gelmis onca tecrübeli abilerimizi düşününce üzüldüm.Asil mesele budur anlayın artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Adam mecburi hizmeti tamamlamış,istifa etmiş veya emekli olmuş. Derdi de sivil hava yollarında işe giremiyenlere düşmüş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
ATPL... Askerler için sınav 3 e düşürüldü demişsin. Sen önce aç mevzuatı oku ondan sonra burda sallarsın. ATPL kursunu kimin alacağı da açık. Emekli olan ve istifa eden... Lisansı olmayan adamamı SHGM ATPL kursu veriyor? Komiksiniz gerçekten. Biri ordan gençlerin hayalleri ile oynuyor der. Diğeri bu hava sahasında ne yaptınız der. Bu hava sahasında ne yaptınız diyen vatandaş. Gel bekleriz seni. Birkaç isabet alınca operasyonlarda görürüm klavye delikanlılığını... Açık açık deyin işte askeri pilotlar yüzünden işe giremiyoruz diye. Tüm derdiniz bu :)) Bırakın yoksa masal anlatmayı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATPL ~ 10 yıl önce
Askerler için sınavı 3 derse düşürdüler olmadı. Bunu bile geçemeyenler oldu. Yıllardır en iyi eğitim, en bilgili türk pilotu masalları yalan oldu. Hava kuvvetleri personeli durumu tecrübeyle biraz idare etti. VFR kara kuvvetleri çok zorlandı. Karacılar itibarını korumak için kendi bünyesinde lisansı bile olmayan pilotlar için ATPL kursu açtı. Maksat piyasaya çıkınca madara olup TSK ' nın itibarını sarsmasınlar. Konu budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal. ~ 10 yıl önce
Helal kardes, güzel olmus. Napip edip bu subay tayfasi kilifina uyduruyor.
aırforce ~ 10 yıl önce
ey sivil arkadaşlar kendinizi bizim yerimize koyun .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kimi Şımaranlar ~ 10 yıl önce
Fazla şımartıldılar kardeşim bazıları... Her ne kadar bazı istisnalar olsada.. Bir sorun bakalım su ayrılanlara hiç haberleri varmı Amerikada mesela hava kuvvetleri pilotları ne kadar maaş alıyor? Orada sivil havayolu pilotları ne kadar maaş alıyor? Adam uçak gemisinden inip kalkıyor, en son jenerasyon jetlerle her türlü hava koşulunda. Amerika gibi büyük bir ülkede ve havasahasında deli gibi uçuyor sivil pilotlarda. Siz bu ülkede ne gördünüzde bu kadar çemkiriyorsunuz yada para beğenmiyorsunuz sayın bazıları?!?? Neymii sivile geçmiyecekmişte ne yapacakmış. Git gavuristanda uç gülüm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
TSK nin atpl kursu verme ile ilgili nasıl bir kazancı vardır acaba bunu bu kursu alan biri açıklayabilir mi. Kaynakların şahsi menfaat için kullanımı değil mi acaba. Elinizi vicdanınıza köyün TSK nın böyle bir sorumluluğu olduğunu düşünmüyorum. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Gercek 18:41 ; laflarınla çok güzel özetlemişsin.Yani açık açık diyorsun ki 'önümüzü kesiyorsunuz' :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000