04 Temmuz 2020, Cumartesi 12:58:31

Uçakla seyahat Covid-19 açısından güvenli mi?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Profesör Doktor Osman Müftüoğlu, uçakla seyahatin Covid-19 açısından güvenilir olup olmadığını kaleme aldı.
  • Ya uçuslar normalde doncek diye millet kendini yedi paraladi bitirdi bu nasil kiskancliktir??? Adam neyse dogru onu soylemiş iste ne bu haset arkadaslarM
  • 25 sene uçmuş bir kaptan pilot olarak ben güvenemiyorum. Hocamız nerden bilecek. Kapalı alanda sıkış sıkış oturuyorsunuz. Pilotlar içinde yolcular icinde güvensiz. Mecburiyet varsa uçun derim.
  • Şuanda 1000 kere uçmuş biri olarak uçağa binmem çünkü hepa filtrelerin bakımları hakkında bilgimiz yok uçağa binerken, ayrıca 2 sıra veya yanında biri hapşırdı virüs sana bulaşabilir çünkü havalandırma ancak 4 dalida da bir havayı filyrelemenimkani oluyormuş.
  • Bunu okuyan necip milletimiz ön koltuklara hücum edecek, tuvalete yakın koltukta oturmamak için ne sorunlar çıkaraxak görün şimdi. Bir de hepa filtreli klima iyiyse niye havalandırma kapanıyor anlayan varsa beri gelsin.
  • Guvenli madem neden havalandirmayi kapatiyoruz.
  • önüne gelenin dr ve prof olduğu ülkede yaşıyoruz. havalandırmayı neden kapalı tutacağız mesela? hepa filtrelerden geçen temiz hava gelemesin diye mi? yüzüme üfleyecek şekilde açarım ki etrafın havasını mümkün olduğunca az soluyayım. ayrıca sıcaktan fenalık geçirmemek de önemli
  • Son madde yanlis.Tam tersi acmalari gerekir...
  • Cok tesekkur ederiz bu yaklasiminiz icin!
  • Madem cok iyi suzuyor neden havalandirmayi kapatiyoruz.
  • Hepa filtreleri çok pahalı şeyler. Belli süreler sonunda değişmesi gerekli. Bu yüzden mesela avmlerde kullanılmıyor ve bu filtrenin olmadığı yerde yaklaşık 15 dakikadan sonra risk artıyor. Acaba havayolu şirketleri bu filtrelerin zamanında değişimini yapıyorlar mı önemli olan bu.

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Profesör Doktor Osman Müftüoğlu, uçakla seyahatin Covid-19 açısından güvenilir olup olmadığını kaleme aldı.

Müftüoğlu'nun değerlendirmesi:

Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da yolculukta uçağı tercih ettim.

Nedeni, uçakla yolculuğu daha güvenli bulmam. İsterseniz gelin, biraz daha detaya girelim, “Uçakla yolculuk neden daha güvenli?” sorusuna daha açık ve net yanıtlar verelim.

İlk gerekçem havalandırma, yani filtrasyon sisteminin güvenliği. Uçaklar havalandırmada filtrasyon sistemi olarak HEPA filtrelerini kullanıyorlar. Bu filtreler çok güvenli. 10 nanometre ve daha büyük olan her parçacığı rahatlıkla tutabiliyorlar. COVID-19 enfeksiyonuna yol açan yeni koronavirüslerin çapı yaklaşık 125 nanometre. İşin uzmanları zaten en çok da bu noktanın üzerinde duruyorlar, virüsün HEPA filtresinden geçemeyeceğinin altını çiziyorlar. Ayrıca aynı uzmanlar “Bitmedi, başka ayrıntılar da var!” diyor ve şunları ekliyorlar:

PÜF NOKTASI: UÇAKLA DAHA GÜVENLİ SEYAHAT İÇİN

UZMANLAR uçaklardaki hava akışının da enfeksiyon riskini minimuma indirecek şekilde tasarlandığını belirtiyor. ‘bbc.com’a bilgi veren Airbus baş mühendislerinden biri bakın neler söylüyor: “Uçak içindeki havanın akış hızı ve şekli de özel bir dizaynla planlanıyor. Bu plana göre birinci sıradaki bir yolcunun 20. sıradaki bir diğer yolcuya bile virüsü bulaştırma olasılığı neredeyse imkânsız!”

Bana sorarsanız gelin siz yine de tedbirli olun. Zira bu güvenli hava hareketi, yerinden kalkan yolcular veya hizmet veren kabin görevlileri tarafından bozulabiliyor. Ayrıca uçakta maskenizi de takmayı sakın ihmal etmeyin. Son birkaç uyarı daha:

* Kabin bagajlarınızı şimdilik kullanmayın.

* Kabin personeli ile yüz yüze teması minimuma indirin.

* Yolculuk süresince yer değiştirmemeye ve çok mecbur kalmadıkça ayağa kalkmamaya, uçak içinde dolaşmamaya özen gösterin.

* Pencere kenarı koltukları, koridordakilere tercih edin.

* Ön sıradaki koltukların da arka sıradakilerden daha güvenli olduğunu bir kenara not edin.

* Tuvalete uzak koltuklarda yer bulmaya çalışın.

* Ve lütfen başınızın üzerindeki havalandırma sistemlerini kapalı tutun.

Uçakla seyahat Covid-19 açısından güvenli mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

GoruangaGTA2 ~ 4 yıl önce
Ya uçuslar normalde doncek diye millet kendini yedi paraladi bitirdi bu nasil kiskancliktir??? Adam neyse dogru onu soylemiş iste ne bu haset arkadaslarM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 4 yıl önce
25 sene uçmuş bir kaptan pilot olarak ben güvenemiyorum. Hocamız nerden bilecek. Kapalı alanda sıkış sıkış oturuyorsunuz. Pilotlar içinde yolcular icinde güvensiz. Mecburiyet varsa uçun derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ümit ~ 4 yıl önce
Şuanda 1000 kere uçmuş biri olarak uçağa binmem çünkü hepa filtrelerin bakımları hakkında bilgimiz yok uçağa binerken, ayrıca 2 sıra veya yanında biri hapşırdı virüs sana bulaşabilir çünkü havalandırma ancak 4 dalida da bir havayı filyrelemenimkani oluyormuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haydaaa ~ 4 yıl önce
Kalk o zaman otobusle 12 saat git kardes sen eksik ol tesekkurler
Haydaaya ~ 4 yıl önce
Çene yapma
Sen de ~ 4 yıl önce
Maskesini cenenin altina degil dogru duzgun takmayi ogren, ara sirada pis ellerini yika agzina, burnuna, go une surmeden.
Haydaya yazana ~ 4 yıl önce
Kes lan sesini
Alo ~ 4 yıl önce
Baslarim simdi senin cene yapma demene
Eyyy müftüoğlu ~ 4 yıl önce
Bunu okuyan necip milletimiz ön koltuklara hücum edecek, tuvalete yakın koltukta oturmamak için ne sorunlar çıkaraxak görün şimdi. Bir de hepa filtreli klima iyiyse niye havalandırma kapanıyor anlayan varsa beri gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Guzel kardesim ~ 4 yıl önce
ucak icinde sirkule ( 3 dk. da tam bir sirkulasyon) edilen hava hepa filtreden gecer. Diger kapali alanlarda bu olmaz. Maskeni tak hijyene dikkat et. Gerekmedikce de kalabalik etme.
Madem ~ 4 yıl önce
Guvenli madem neden havalandirmayi kapatiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beşer ~ 4 yıl önce
Temiz hava akışı yukardan geliyor, sirkülasyonu aşağıdan tamamlıyor. Yani kirli hava aşağıdan tekrar filitre edilmek üzere sisteme dönüyor. Müftüoğlu nun bahsettiği başüstündeki şahsi havalandırma... onları açarsanız ve ayakta durursanız hava akışını bozarsınız ya da engel olursunuz.
Hay allahım ~ 4 yıl önce
Filtreden geçmiş ve havalandırmadan gelen temiz havaya 3 yanindaki koltuktan birinin hapşurması vasıtasıyla binen virusun direkt sana gelmesinden bahsetmis ama siz havalandırmadan geldigini sanacak kadar bilinçsizsiniz bide yuzde 90 begenmis. Bize en az yarım asır daha lazım malesef
Hay allahım yazana ~ 4 yıl önce
Herkes her teknik olayı bilmek zorunda değil. Prof, hem hepa filtreli havalandırma güvenli hem de havalandırma sistemini kapalı tutun derse bilgisi sınırlı olan ya da olmayan insanlar da niye der haliyle. Millete bilinçsizsiniz diyeceğine adam gibi açıklar,anlatırsın bilgi verirsin sonra yorum yaparsın.
Boş yapmayın ~ 4 yıl önce
Ya parcalayin yirtinin ucaklar doluyor tertemiz yoluculuk yapiyor insanlar...
Hay allahimm ~ 4 yıl önce
Bunu anlayamayacak kadar idrak kapasiten yoksa özur dilerim haklisin.
Kovitness19 ~ 4 yıl önce
Iyide adam teknik bir seyden bahsetmemiski nasil idrak şeklin var kardes
.. ~ 4 yıl önce
önüne gelenin dr ve prof olduğu ülkede yaşıyoruz. havalandırmayı neden kapalı tutacağız mesela? hepa filtrelerden geçen temiz hava gelemesin diye mi? yüzüme üfleyecek şekilde açarım ki etrafın havasını mümkün olduğunca az soluyayım. ayrıca sıcaktan fenalık geçirmemek de önemli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Crew ~ 4 yıl önce
Son madde yanlis.Tam tersi acmalari gerekir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal ~ 4 yıl önce
Cok tesekkur ederiz bu yaklasiminiz icin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 4 yıl önce
Madem cok iyi suzuyor neden havalandirmayi kapatiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hepa ~ 4 yıl önce
Hepa filtreleri çok pahalı şeyler. Belli süreler sonunda değişmesi gerekli. Bu yüzden mesela avmlerde kullanılmıyor ve bu filtrenin olmadığı yerde yaklaşık 15 dakikadan sonra risk artıyor. Acaba havayolu şirketleri bu filtrelerin zamanında değişimini yapıyorlar mı önemli olan bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000