02 Ocak 2011, Pazar 10:03:22

UÇAK MOTORUNA KUŞ GİRERSE NE OLUR? (VİDEO)

Gökyüzünde yaşanabilecek en büyük tehlikelerden biri olan "Kuş çarpması" bir çok pilota zor anlar yaşatırken, yüzlerce yolcunun hayatınıda tehlikeye atabiliyor.
  • Adamlara kus filan viz geliyor baksana ucup duruyorlar kus girmis ucus emniyetimiymis geciniz SHGM az bile ceza vermis
  • ikinci videodaki deney kuş girmesiyle ilgili değil, ayrıca kuş girdiği için hiç bir uçağın motoru bu hale gelmez, yakın geçmişte örnekleri var. insanları yanlış yönlendirmeyelim.
  • turkuazdan haber ver kardeşim
  • dogru dimi koyarsin izgara olur biter bunca dunyanin en iyi muhendisinin aklina gelmedi senin aklina geldi.rus ucaklari iyi bir sey olsalar orda burda dusmezler
  • İlk videodakı olay 2007 ylının Nisan ayında meydana geldi. Uçağın kalkışı esnasında ikinci motoruna kuş çarptı. Uçak normal kalkış prosedüründeyken pilot May-day verdi ve hem pilotun hem de hava kontrolörlerinin soğukkanlı çabaları sonucunda birkaç dakika sonra acil durum prosedürlerini uygulayarak güvenli bir şekilde indi. Bu videonun tamamını, telsiz konuşmaları ile birlikte video paylaşım sitelerinde bulabilirsiniz.
  • altta ki video da bird strike yok yabanci cisim girmesi testi yaziyor zaten. Bu trent 900 un motorda patlama olursa disariya(ucaga) ne kadar zarar verir onun testidir. Motor fanlarindan isaretli olan yeterli miktarda c4 ile patlitiyor ve kopup motorun ic bolumunde patlamaya neden oluyor. Fakat motor disina yani ucak govdesine bu patlama hic zarar vermiyor.
  • Motor fanlarının önüne ızgara koyarsan Rus uçaklarındaki gibi ne kuş girer ne böcek..
  • İlk videonun kuş çarpmasıyla bir alakası yok , bomba patlatılıyor. kuş çarpmasında böyle bir etki görülmesi imkansız , deve kuşu değilse :)
Gökyüzünde pilotlara zor anlar yaşatan kuşların, motora nasıl bir zarar verdiğini merak ediyorsanız bu habere göz atmanız gerekiyor.

15 Ocak 2009’da US Airways pilotlarından Chesley Sullenberger Airbus A-320 tipi uçak kalkıştan hemen sonra bir kuş sürüsünün içine girince uçağın iki motoru da durmuş, acil bir kararla pilot iki motoruda duran uçağı Hudson nehrine indirerek bir çok yolcunun hayatını kurtarmıştı. Sullenberger "Kuş sürüsüne çarptıktan sonra uçağı indirmek için sadece 208 saniyemiz vardı" diyerek yaşanan tehlikeyi de gözler önüne sermişti.

Atatürk Havalimanı çevresi denize yakın olması nedeniyle birçok kuş çeşidine ev sahipliği ediyor. Kuşlar için havaalanlarımızda neler yapılıyor? diyerek görüşlerine başvurduğumuz havaalanı yetkilileri "Kuşlar için edindiğimiz bütün cihazlar belli bir süre sonra yetersiz kalıyor. Mesela 1500 dolara havaalanı çevresindeki kuşlar için bir cihaz alındı. Fakat kısa bir süre sonra bu cihaza dahi kuşların alıştıklarını gördük" diyerek her türlü tedbire rağmen kuş sürülerine bulunan çözümlerin kısa süreli olduğunu belirtmişti.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ilginç bir olayın ardından UTED Onursal Başkanı Sefa İnan ise kuş çarpmalarında hasar ufakta olsa AMM Chapter 5 e göre teknisyen kontrolünün şart olduğunu, kuş çarpmalarında motora önden bakılarak, Core kısmına giren bir şey yoksa fan kısmına bakmanın yeterli olacağını söylemişti. Motorun dışında hasar görünmese dahi motorun içinde yaşanabilecek olumsuzluğun büyük tehlikelere neden olacağını açıklamıştı.

Bugüne kadar birçok uçağın yaşadığı kuş çarpması olayını inceleyen firmalar bu ve benzeri durumlarda neler yapılabileceği konusunda araştırmalara devam ederken yapılan testlerle ilgili bir video olası bir cisimin motora girmesi sonucu ne gibi sorunlar yaratır sorusuna cevap niteliğinde...

İŞTE 2009 YILINDA MANCHESTER HAVAALANINDA YAŞANAN BİR KUŞ ÇARPMA OLAYI


YAPILAN BİR TESTTE YABANCI BİR CİSMİN MOTORA GİRİŞ ANI


©AirportHaber.com
UÇAK MOTORUNA KUŞ GİRERSE NE OLUR? (VİDEO)

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 13 yıl önce
Adamlara kus filan viz geliyor baksana ucup duruyorlar kus girmis ucus emniyetimiymis geciniz SHGM az bile ceza vermis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ikinci videodaki deney kuş girmesiyle ilgili değil, ayrıca kuş girdiği için hiç bir uçağın motoru bu hale gelmez, yakın geçmişte örnekleri var. insanları yanlış yönlendirmeyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
turkuazdan haber ver kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dogru dimi koyarsin izgara olur biter bunca dunyanin en iyi muhendisinin aklina gelmedi senin aklina geldi.rus ucaklari iyi bir sey olsalar orda burda dusmezler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İlk videodakı olay 2007 ylının Nisan ayında meydana geldi. Uçağın kalkışı esnasında ikinci motoruna kuş çarptı. Uçak normal kalkış prosedüründeyken pilot May-day verdi ve hem pilotun hem de hava kontrolörlerinin soğukkanlı çabaları sonucunda birkaç dakika sonra acil durum prosedürlerini uygulayarak güvenli bir şekilde indi. Bu videonun tamamını, telsiz konuşmaları ile birlikte video paylaşım sitelerinde bulabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
altta ki video da bird strike yok yabanci cisim girmesi testi yaziyor zaten. Bu trent 900 un motorda patlama olursa disariya(ucaga) ne kadar zarar verir onun testidir. Motor fanlarindan isaretli olan yeterli miktarda c4 ile patlitiyor ve kopup motorun ic bolumunde patlamaya neden oluyor. Fakat motor disina yani ucak govdesine bu patlama hic zarar vermiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Motor fanlarının önüne ızgara koyarsan Rus uçaklarındaki gibi ne kuş girer ne böcek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İlk videonun kuş çarpmasıyla bir alakası yok , bomba patlatılıyor. kuş çarpmasında böyle bir etki görülmesi imkansız , deve kuşu değilse :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000