07 Şubat 2018, Çarşamba 08:04:52

Uçak motorlarında devrim yaşanacak!

Uçak motorları üreticisi Rolls-Royce, motorların bakım ve destek hizmetlerini daha kolay yaparak uçuş güvenliğini artıracak IntelligentEngine(akıllı motor) programını başlatıyor.
  • Thıs success belongs to arff

Hava taşımacılığı her geçen gün büyüyüp daha fazla yolcuya hizmet sunarken modern uçak motorlarının bakım ve destek hizmetlerinin zorluğu uçuş güvenliği konusunda benzer bir sıçramaya engel oluyor. Bu sorunu çözmek isteyen ve uçak motorlarının bakımını daha kolay hale getirerek uçuş güvenliğini artırmak isteyen motor üreticisi Rolls-Royce ise Singapur Airshow'da IntelligentEngine programını başlattığını duyurdu. Şirket yeni programla motorların çevresiyle iletişim kurmasını ve hatta ilerleyen dönemlerde kendi kendini tamir etmesini hedefliyor.

Sorunu analiz edebilen motor teknolojisi

Rolls-Royce'un açıklamasına göre IntelligentEngine programı şirketin 1990'larda başlattığı uçak motorlarının satılmasının yanında bakımını ve yükseltilmesini de içeren TotalCare programı kapsamında yürütülecek. Big Data ve makine öğrenme teknolojisini içeren IntelligentEngine programı ile uçak motorunun çalışma sistemi ve çevre bileşenlerin ''farkında olması'' amaçlanıyor. Yani motor kendi deneyimlerinden ve bağlantı kurduğu diğer motorlardan faydalanarak farklı koşullarda en iyi performansı sunmak için kendisini ayarlayabilecek ve kendisini analiz ederek ihtiyaçları önceden tespit edebilecek. Örneğin olumsuz hava koşullarında çalışması gereken bir motor rutin ihtiyaçların dışında uçuş güvenliği için ekstra olarak neye ihtiyaç duyduğunu uçuş görevlilerine bildirebilecek.

Tabi IntelligentEngine programının uzun vadedeki hedefi çok daha önemli. Şirket yetkilileri IntelligenEngine programıyla gelecekte kendi sorunlarını fark eden ve sorun fazla büyümeden onu çözebilen, performansını geliştirebilen motorları kullanıma sunmak istiyor. Tabi bu noktada motorun verileri analiz etmesi ve geçmiş verilerden sonuca ulaşması için makine öğrenme teknolojisine büyük yük düşeceği aşikar ancak günümüzde otonom araçlarda da ''sorunu tespit eden ve insan müdahalesi olmaksızın çözmeye çalışan'' otonom teknolojisine yönelik çalışmalar yapıldığını göz önünde bulundurursak yakın gelecekte benzer bir adımın uçak motorları için de atılacağını söyleyebiliriz.  (DonanımHaber)

Uçak motorlarında devrim yaşanacak!

Yorumlar

Kasıım Pars ~ 6 yıl önce
Thıs success belongs to arff

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000