01 Şubat 2011, Salı 08:45:02

UÇAK KORKUSU NEDİR? BU KORKU NASIL YENİLİR?

"Bu ses de ne?", "Neden hostesler fısıldaşarak konuşuyor?" "Bir çatırtı sesi duydum sanki" derken başlıyor uçak korkusu...
  • Bende var ALLAH kahretsin ayağımın yerden kesilmesini sevmiyorum.
  • Bugüne kadar bu konuda Dünya havacılığı ne yaptı ki? Bu kadar ton demir yığını havada nasıl uçuyor diye korkuyor. Hangi hava alanında insanlara uçak nasıl uçuyor diye anlatan monitörler var? Ne kursu, kim ne zaman kursa gidecek. Bu işler GENEL'e olur. Yüz milyonlar uçuyor havada her yıl.
  • THY'nin ,sınıf eğitim,simülatör uçuşu ve uzmanlar eşliğinde gerçek uçuştan oluşan ,çok faydalı bir uçuş fobisi eğitimi var, teknik ve psiokoljik konular çok güzel anlatılıyor ve uygulaması da var.google da yeterli bilgi var.
  • yani illa uçak korkumuzu yenmek için uzman pisikolog asena yurtseven'emi gitmemizi tavsiye(reklam) ediyosun airport isim ve reklam yapmakta üstünüze yok desem buna cüret edip yorumuma cevap yazabilitrmi şirketinizde çalışan herhangi biri haberi okuyormuş gibi yapıp hani çaktırmadan cevap yazıyosunuz ya millete
  • türbülans esnasında uçak irtifa kaybediyormuş. yeni bir şey daha öğrenmiş olduk!
4 Mayıs 2010... Hiç unutamayacağım bir tarih. Diyarbakır'da müthiş bir yağmur var. Hatta öylesine şimşek çakıyor ki yemek yediğimiz yerde herkesi bir korku sarıyor. Yanımda sevdiğim insanlar var. “Herkes uçak kalkmaz”, “Uçak yarına ertelenir”, “Kalksa bile bu havada düşer” dedikçe içim bir tuhaf oluyor. Yanımdaki arkadaşım rengimin beyaza döndüğünü görerek, “Kızım yanıma oturma yoksa yanarsın” diyor. Terliyorum. Sonra diğer arkadaşıma sesleniyorum, “Bu gruptaki en aklı başında adam sensin ne olur koltuk seçimini beraber yapalım” Kafasıyla beni onaylıyor. Havalimanına doğru hareket ettikçe korkum tavan yapıyor iyice. Aklı başında olan arkadaşım sakinleştirmeye çalışıyor. Ve kalkış saati böylece geliyor. Kalkışta sorun yok. Sakince önümüzdeki dergileri inceliyor. Aman Allah'ım o da ne! Bir çatırtı sesi geldi, en arkadayız, motor seslerinin uğultusuyla kendimden geçiyorum. Yanımda oturan arkadaşım sakinleştirmeye çalışıyor, elindeki kolonyalı mendille yüzümü siliyor ama nafile. Bir de etraftakilerin, “Sörf yapıyoruz” söylemleri beni çileden çıkarıyor! Evet! Uçak korkusu tam da böyle bir şey işte... İstanbul'a indiğimde havalimanının duvarlarını öpecek duruma geliyorum... İşimiz seyahatle olunca bu korku her seferinde yineliyor... Hatta en sonki uçuşumda basın mensubu bir arkadaşımızın elini tutarak İstanbul'a geldiğimi söyleyebilirim... Kalp çarpıntıma bir türlü engel olamıyorum! Ve doğruca Uzman Psikolog Asena Yurtsever'in yolunu tutuyorum...

Uçak korkusu nedir? Nasıl oluşur?
Uçuş kokusunun nasıl, neden oluştuğunu sorarsak, bunun cevabını iki korku türü üzerinden açıklayabiliriz. Birinci tür korkular, gerçekçi korkulardır. Travmatik bir deneyime maruz kalmak veya birinin maruz kaldığını görmek buna sebep olabilir. Örneğin; uçağı düşme tehlikesi geçirmiş bir kişi, bu tehlikeyi ne kadar iyi atlattığına odaklanamayıp, korkusunu her uçak sözü duyulduğunda ya da uçak gördüğünde kontrol edilemez bir şekilde yaşayabilir. İkinci tip korkular nörotik korkulardır. Burada kişinin bilinçdışı korkuları çoğunlukla ilgisiz bir durumla sembolize olur. Örneğin, kişinin geçmişten getirdiği ‘kontrol etme’ veya ‘ölüm’ temaları, daha önce herhangi olumsuz bir olay yaşamamasına karşın uçakla, uçuşla birleşebilir. Böylece kişi ölüm korkusu yerine uçak korkusu yaşar. Uçağa binmeyerek ‘ölümden’ uzak durur.

Uçağa binmeden önce ve bindikten sonra neler bekler biz korkanları?
Hızlanan kalp atışları, kalp çarpıntısı, midede rahatsızlık, baş dönmesi, belirgin bir rahatsızlık hissi, ağız kuruluğu, yutkunma, öleceğini düşünme gibi belirtiler, nefes almada zorluk, kötü bir şey olacak hissi, kontrolü kaybetme korkusu, rüyada gibi hissetme, yüzde hissizlik, soluk veya kızarmış yüz, terleme belirtilerimiz...

Neden bunu yaşarız?
Gerçekçi korkularımız var. Yani travmatik bir deneyime maruz kalmak veya birinin maruz kaldığını görmek. Örneğin; uçağı düşme tehlikesi geçirmiş bir kişi, bu tehlikeyi ne kadar iyi atlattığına odaklanamayıp, korkusunu her uçak sözü duyulduğunda ya da uçak gördüğünde kontrol edilemez bir şekilde yaşayabilir. Veya kişinin bilinçdışı korkuları bazen ilgisiz bir durumla sembolize olur. Örneğin: araba kazasında ölen yakının vefatından bir süre sonra kişi ölüm korkusu yerine uçak korkusu yaşar. Uçağa binmeyerek ‘ölümü kontrol eder. Örneğin: iş görüşmesinin aşırı stresi ile uçağa binen ve ardından yaşadığı hissi uçağa bağlayan kişi gibi. Bazen de yüksekten korkma, kapalı yerde kalma korkusu vs. yüzünden uçağa binememe, eğer hastalanır kusarsam, rezil olurum, utanırım düşüncesi ile uçağa binememe şikayeti olan kişiler görünürde uçaktan korktuklarını sanırlar. Ancak, esas sorun alttaki diğer korkularıdır.

UÇAK HER ZAMAN DAHA GÜVENLİ
Benim korkum bir İzmir seyahatinde olmuştu. Uçak öyle bir türbülansa girmişti ki, yanımdaki kadın elindeki portakal suyunu üzerime dökmüştü, iki kişi baygınlık geçirmişti...
İşte bunun gibi olaylar uçak korkusunun başlamasına neden olabiliyor. Ama kişiler bir uzmandan yardım alırlarsa kısa süre içerisinde bu korkuyu, kaygı hissiyatını yenebiliyor.

Ben son zamanlarda kendi korkumu yenmek için değişik hayaller kuruyorum kalkış anında.
Ne gibi mesela?

Uçağa bindiğimde uçan bir balonun içindeymişim gibi bir hayal kuruyorum...
İşte bu doğru bir yöntem olabilir. Önemli olan bunu sık sık yapabilmektir.

Biraz istatistik bilgiler vermeniz mümkün mü bize?
Araştırmalara göre insanların %2 ila 10 unda uçuş korkusu var. Yüzde 25 kadar insan da biraz korkuyor. Kadınlarda bu korku biraz daha yüksek oranda görülüyor. Uçuş korkusunun yanı sıra agorafobisi olduğu için de uçağa binemeyen bireyler var.

Uçak korkusu olanları rahatlatmak için neler söyleyebilirsiniz?
Araba yolculuğundan 29 kez, evde oturmaktan 18 kez, işte olmaktan 10 kez, yolda yürümekten 8 kez , bir akraba tarafından öldürülme olasılığından 6 kez, tren yolculuğundan 4 kez daha güvenli bir seyahat biçimi olduğu için korkmanıza gerek yok.

PSİKOTERAPİ İLE ÇÖZÜM
Bu korkunun da tedavisi mümkün mü?
Günümüzde artık her fobinin tedavisi mümkün. Özellikle psikoterapi ile kısa sürede çözüme ulaşılıyor.

Korkusu olanlar için neler yapıyorsunuz?
Rahatlama egzersizleri, korkulan durumları hayalimizde canlandırarak uygulanan teknikler, nefes egzersizleri kaygının başladığı her noktada kişilere yardımcı olabilir. Biz de bunları öğretmeye çalışıyoruz.

Bu teknikleri biraz açar mısınız?
İlk olarak nefes egzersizi ile başlayalım. Nefesimizi burundan alıp, ağızdan verin. Derin nefes alıp, uzun sürede verin. Bunu bir süre yapın, böylece bedeninize ‘sakinlik’ mesajı verirsiniz. Canlandırma tekniklerimiz var. Burada da hayalinizde size iyi gelen her türlü mekanı, durumu kullanmanıza yardımcı olur. Kısa bir örnek verecek olursak; hayalinizde çok huzurlu, sakin olduğunuz bir yerde kendinizi düşleyebilirsiniz. Son olarak, yukarıda bahsettiğimiz istatistiki olarak en güvenli ulaşım araçlarından birinin uçaklar olduğunu bilmek de sizi rahatlatacaktır.

Bu arada eskisi kadar korkum yok. Mesela türbülans esnasında birilerine aşık olanlar da olmuş :)
Evet... Anlattığın kadarıyla senin fobinin geçmesinde büyük bir rolü olmuş. :)

ÇOĞU KİŞİDE TÜRBÜLANS KORKUSU VAR
Kimi ona "Hava boşluğu" diyor kimi de pilotlara "Bu uçak bozuk yoldan gitti" diyor. Esprilere konu olsa da pek çok kişiyi korkutuyor türbülans. Türbülans esnasında uçak irtifa kaybediyor buna bağlantılı olarak da sarsılıyor. Zaten sarsıntı esnasında pek çok kişide uçak fobisi oluşuyor. Ancak içinizi rahatlatmak için birkaç bilgi vermemiz mümkün:

Şu ana kadar türbülans nedeniyle düşen bir uçak yok
Sadece yolculukta konforu azaltıyor
Uçak içinde ayağa kalkmanız gereken bir durum olursa bu sırada dikkatli olmalısınız çünkü türbülans nedeniyle yaralanmalar çok fazla karşılaşılan bir durum

(Haber Türk)
UÇAK KORKUSU NEDİR? BU KORKU NASIL YENİLİR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Msfr ~ 7 yıl önce
Bende var ALLAH kahretsin ayağımın yerden kesilmesini sevmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bugüne kadar bu konuda Dünya havacılığı ne yaptı ki? Bu kadar ton demir yığını havada nasıl uçuyor diye korkuyor. Hangi hava alanında insanlara uçak nasıl uçuyor diye anlatan monitörler var? Ne kursu, kim ne zaman kursa gidecek. Bu işler GENEL'e olur. Yüz milyonlar uçuyor havada her yıl.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY'nin ,sınıf eğitim,simülatör uçuşu ve uzmanlar eşliğinde gerçek uçuştan oluşan ,çok faydalı bir uçuş fobisi eğitimi var, teknik ve psiokoljik konular çok güzel anlatılıyor ve uygulaması da var.google da yeterli bilgi var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yani illa uçak korkumuzu yenmek için uzman pisikolog asena yurtseven'emi gitmemizi tavsiye(reklam) ediyosun airport isim ve reklam yapmakta üstünüze yok desem buna cüret edip yorumuma cevap yazabilitrmi şirketinizde çalışan herhangi biri haberi okuyormuş gibi yapıp hani çaktırmadan cevap yazıyosunuz ya millete

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
türbülans esnasında uçak irtifa kaybediyormuş. yeni bir şey daha öğrenmiş olduk!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000