05 Haziran 2014, Perşembe 07:50:32

UÇAK KAZASINDA İLGİNÇ AYRINTI

ABD'de uçak kazasında öldüğü açıklanan işadamı Lewis Katz'ın özel jetinin hiç havalanmadığı ortaya çıktı. Kalkışa ait görüntü bulamayan polis, olayı araştırıyor
  • Ucagin kalkis hizina ulasmasi Vr degilimi?

ABD'de uçak kazasında öldüğü açıklanan işadamı Lewis Katz'ın özel jetinin hiç havalanmadığı ortaya çıktı. Kalkışa ait görüntü bulamayan polis, olayı araştırıyor.

ABD'nin Massachusetts Havaalanı'ndan geçtiğimiz cumartesi günü kalktıktan kısa bir süre sonra düştüğü açıklanan özel jetin karakutusundaki ses kayıtları, söylenenin aksine jetin hiç havalanmamış olduğunu ortaya çıkardı. Philadelphia merkezli Inquirer gazetesinin sahibi ünlü işadamı Lewis Katz'in de aralarında bulunduğu 7 kişinin hayatını kaybettiği kazanın soruşturması sürüyor.

Edinilen yeni bilgilere göre, özel jetin sürati pistte uçuşa hazırlanırken pilot uçağın kalkışa yetecek hıza ulaştığını bildirmesi anlamına gelen V1 çağrısında bulundu. Ancak nedeni anlaşılmayan bir şekilde bir anda pistten çıkan jet, 250 metre sürüklenerek güvenlik bariyerine çarpıp alev aldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü havacılık uzmanı John Hansman, kalkıştan hemen önce bir uçağın durdurulmasının imkânsız olduğunu ve verilen bilgilerin reddedilen veya geç kalınmış bir uçuş komutasına işaret ettiğini belirtti.

SORU İŞARETLERİ...

Dosyayı inceleyen ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTS) müfettişi Luke Schiada ise dün yaptığı açıklamada, "Fren basıncının artması ve yavaşlama birbiriyle uyuşuyor. Ayrıca uçak yolunda lastik izleri bulundu" diyerek özel jetin pistte harekete geçmesinden 49 saniye sonra alev aldığını açıkladı. Schiada, Gulfstream IV markalı özel jetten çıkan kara kutudan pilot ile yardımcı pilot arasında geçen konuşmanın elde edildiğini, yakın zamanda tam metninin yayınlanacağını açıkladı. Ön raporun 10 gün içinde kamuoyuna sunulacağı bildirildi. Görgü tanıkları jetin, havalandıktan kısa bir süre sonra yaklaşık 20 metre yükseklikte ateş topuna döndüğünü, çevredeki evlerde ise patlamanın etkisiyle sarsıntı yaşandığını ifade etmişti. Teknik aksaklıkların yanı sıra görgü tanıklarının ifadelerinin, jetin bakım kayıtlarının ve uçuş görevlilerinin sağlık durumunun da inceleneceği soruşturmada kalkış anına ait herhangi bir fotoğraf ya da video kaydının bulunmaması akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. (Sabah)

UÇAK KAZASINDA İLGİNÇ AYRINTI

Yorumlar

Gurbetci Pilot ~ 10 yıl önce
Ucagin kalkis hizina ulasmasi Vr degilimi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
seneca3 ~ 10 yıl önce
Vr =V1 dır. bu süratten önce kalkıştan vazgeçilebilir ancak V2 dan sonra uçuşa tek motorla bile devam edilir ve en kısa zamanda kalkış pistine veya Alternate Take off kalkış yedek meydanına gidilir(iniş minimaları yeterli değilse)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000