16 Haziran 2009, Salı 13:15:24

Uçak kazalarında hayatta kalmanın yolları...

Survivors Club isimli kitapta, uçak kazaları için bazı tavsiyeler yer alıyor...
  • Önce eşeğimizi sağlam kazığa bağlayıp ondan sonra Allah\'a emanet etmeliyiz kaderde varsa diyipte geçiştirmek olmaz. Ozaman kaderde var diye hiç kurtulmaya calısmayalım intahardan ne farkı var ozaman bunun.
  • Neden birileri mutlaka her cikan habere yorum yazmak ihtiyaci hissediyorlar?Ustelikte yapilan yorumlarin pek cogu abuk sabuk ifadeler iceriyor, bir kerede yorumlarinizi kendinize saklamaya calissaniz.!!
  • THY sizin gibilerin elinde kaderine terkediliyor zaten. önce tedbir sonra tevekkül. Hüseyin
  • böyle birsey cok sacmalik kader geldimi geliyor, nerede oturursan otur, ölümden kacis yok

ABD'de yayınlanan "The Survıvors Club: The Secrets and Science That Could Save Your Life " isimli kitabın yazarı Ben Sherwood dünya çapında meydana gelen birçok kazadan kurtulan insanlarla ve alanlarında uzman kişilerle görüşerek hayatta kalmak için yapılması gerekenleri araştırdı.

Lancaster Üniversitesi bilim adamı ve dünyanın önde gelen hayatta kalma uzmanı John Leach'a göre kaza sırasında insanlar üç kategoriye ayrılıyor.

En baştan hiç şansı olmadan yaşamını yitirenler, kendilerini kurtaranlar ve donup kaldıkları için kurtulmayı beceremeyen ve boşuna yaşamını yitiren kurbanlar.

Avrupa Hava Ulaşım Güvenlik Konseyi'ne göre uçak kazalarında ölenlerin yüzde 40'ı aslında kurtulunabilir ortamlarda yaşamını yitiriyor. Ayrıca çok az sayıda insan kazalarda paniğe kapılıyor.

Kurbanlar ve kurtulanlar incelendiğinde şu sonuçlar ortaya çıkıyor: Yüzde 10'luk bir kısım panik yapıyor, yüzde 80, çevresinde olanları idrak edemediği için donup kalıyor. Ve yüzde 10'luk bir kısım ise hemen kendini toparlayarak mantıklı veriyor ve hayatta kalmanın yollarını arıyor. En önemli nokta "öleceğim" demek değil "kurtulacağım" demek...

Survivors Club isimli kitapta, uçak kazaları için tavsiyeler şöyle:

Böyle bir durumda yüzde 80'lik grubun yapması gereken üç şey var: Derin nefesler alarak sakinleşmeye çalışmak, nerede olduğunu hatırlamak ve asla umudunu yitirmemek.

ABD Federal Havacılık Yönetimi uzmanlarına göre her yolcunun çıkışları bilmesi, güvenlik kartlarını okuması ve önceden kendine uygun bir çıkış planı hazırlaması gerekli.

Her zaman acil çıkış kapısından en fazla 5 koltuk uzakta bir yere oturmaya çalışın. Özellikle kanat arkasına oturmayı tercih edin.

Çarpışmadan yaklaşık 90 saniye sonra uçaktan kaçmanın nedereyse imkansız hale geleceğini unutmayın.

Uçak suya düşerse, su yüzüne çıkmak için 60 saniyeniz var, bir şeylere tutunup kürek benzeri bir aletle güvenlik bir yere ulaşmak için 10 dakikalık kas gücünüz bulunuyor.

Eğer çok soğuk suya düştüyseniz bilincinizi yitirmeden önce 60 dakikanız var.

"Hayatta kalanlar" kategorisine giren kişilerin üçte biri biyolojik olarak avantajlı. Bilim adamlarına göre kişinin DNA'sında aşırı strese karşı nasıl tepki verileceğini belirleyen bir gen var. Ve nüfusun üçte birinde bu dayanıklılık geninden bulunuyor.

Hayatta kalanlar da kendi aralarında 5'e ayrılıyor: Her şeye direnen savaşçı, Tanrı'nın koruduğuna güvenen inançlı, zorlukların üstesinden diğer insanlarla birlikte gelen sosyal, sorunları çözmek için zeka ve yaratıcılığına güvenen düşünür ve duruma pragmatik bakan realist.

Kaza sırasında hayatta kalmak için savaşanların hafıza, plan, organizasyon ve karar vermeyi kontrol eden beyninin ön kısmı harekete geçiyor. Bu kısım yüzde 80'lik grupta daha yavaş aktif hale geliyor.

Uçak kazalarında hayatta kalmanın yolları...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Önce eşeğimizi sağlam kazığa bağlayıp ondan sonra Allah\'a emanet etmeliyiz kaderde varsa diyipte geçiştirmek olmaz. Ozaman kaderde var diye hiç kurtulmaya calısmayalım intahardan ne farkı var ozaman bunun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Neden birileri mutlaka her cikan habere yorum yazmak ihtiyaci hissediyorlar?Ustelikte yapilan yorumlarin pek cogu abuk sabuk ifadeler iceriyor, bir kerede yorumlarinizi kendinize saklamaya calissaniz.!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY sizin gibilerin elinde kaderine terkediliyor zaten. önce tedbir sonra tevekkül. Hüseyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
böyle birsey cok sacmalik kader geldimi geliyor, nerede oturursan otur, ölümden kacis yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000