07 Temmuz 2013, Pazar 16:22:58

UÇAK GÜRÜLTÜSÜ KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR!

Alman FAZ gazetesinin haberine göre, Alman ve ABD'li araştırmacılar gece uyku esnasındaki uçak gürültüsü ve yüksek tansiyon arasındaki biyolojik bağı ortaya çıkardı.
  • "Motor Engine Test" atölyesinde çalışsınlar veya havada 12-14 saat yolcu kabininde görev yapsınlar, alışırlar!
  • DHMI İstanbul kalkışta mutlaka prosedür değişikliğine gitmelidir.Şu anda uygulanan prosedür yerleşim yerinden uzakta olan havalimanlarında uygulanan prosedür olup ,havalimanına yakın bölgelerde aşırı gürültüye neden olmaktadır.Bu prosedür avrupada hiçbir meydanda uygulanmamaktadır.Aşırı gürültünün hamilelerde de düşük riski yarattığı ,çocuklarda uyku düzensizliği ve birtakım sağlık problemlerine neden olduğu bilinmektedir.Gürültüden etkilenen vatandaşlarımız DHMI ye şikayet maili atarak önlem alınmasını sağlayabilirler.Bu durum kalkıştan sonra max. güçle en yüksek irtifaya çıkma ve yüksek irtifada düz uçup hızlanmaya geçiş ile engellenbilir.Şu andaki prosedüre göre uçaklar 300 metrede hızlanmaya geçerken ,diğer prosedürde uçaklar en az 1000 metrede düz uçacak ve daha az gürültü olacaktır.Havalimanı yerleşim merkezi içerisinde kalan tüm dünyada bu prosedür uygulanmaktadır. M.K.K

Çalışmanın başındaki isim Thomas Münzel, ''Kalp ve damar hastalıklarına yol açan mekanizmanın kesin olarak nasıl işlediği şimdiye kadar bilinmiyordu ancak bugün uçak gürültüsünün yüksek tansiyona ve kalp krizine yol açabileceğini biliyoruz'' dedi.

Bilim insanları sonuçların siyasi karar süreçlerinde de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Çalışmada 75 sağlıklı kadın ve erkek yatak odalarında 60 desibellik uçak gürültüsüne maruz bırakıldı. Bir gruba 30 uçak geçişlik, ikinci gruba 60 geçişlik ses uygulandı. Kontrol grubu ise sessiz bir ortamda uyudu.

UÇAK GÜRÜLTÜSÜNE ALIŞILMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yapılan ölçümlerde gürültünün damarlarda işlev bozukluğuna yol açtığı ve bu nedenle kişilerde yüksek tansiyon oluştuğu görüldü. Araştırmacıları şaşırtan ise insanların gürültüye alışamaması oldu.

60 uçak gürültüsüne maruz kalanların damar fonksiyonlarının 30 kere gürültüye maruz kalanlara göre daha düzensiz çalıştığı görüldü. Münzel, ''Bu bize insanların uçak gürültüsüne alışmadığını ve damar bozukluklarının tekrarlayan gürültüyle arttığını gösteriyor'' diye konuştu.

C VİTAMİNİ İYİ GELİYOR

Çalışma ayrıca C vitamininin damar rahatsızlıkları tedavisinde işe yaradığını da ortaya koydu. Gürültünün; salgılanmasına yol açtığı radikalleri bağlayan C vitamininin yine de uçak gürültüsündan kaynaklanan sorunları çözemeyeceği de vurgulandı. (HaberTürk)

UÇAK GÜRÜLTÜSÜ KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR!

Yorumlar

Meral Döşemeciler ~ 11 yıl önce
"Motor Engine Test" atölyesinde çalışsınlar veya havada 12-14 saat yolcu kabininde görev yapsınlar, alışırlar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MKK ~ 11 yıl önce
DHMI İstanbul kalkışta mutlaka prosedür değişikliğine gitmelidir.Şu anda uygulanan prosedür yerleşim yerinden uzakta olan havalimanlarında uygulanan prosedür olup ,havalimanına yakın bölgelerde aşırı gürültüye neden olmaktadır.Bu prosedür avrupada hiçbir meydanda uygulanmamaktadır.Aşırı gürültünün hamilelerde de düşük riski yarattığı ,çocuklarda uyku düzensizliği ve birtakım sağlık problemlerine neden olduğu bilinmektedir.Gürültüden etkilenen vatandaşlarımız DHMI ye şikayet maili atarak önlem alınmasını sağlayabilirler.Bu durum kalkıştan sonra max. güçle en yüksek irtifaya çıkma ve yüksek irtifada düz uçup hızlanmaya geçiş ile engellenbilir.Şu andaki prosedüre göre uçaklar 300 metrede hızlanmaya geçerken ,diğer prosedürde uçaklar en az 1000 metrede düz uçacak ve daha az gürültü olacaktır.Havalimanı yerleşim merkezi içerisinde kalan tüm dünyada bu prosedür uygulanmaktadır. M.K.K

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000