29 Eylül 2022, Perşembe 09:01:20

Uçak biletlerinde şeffaflık dönemi; Detaylar belli olmaya başladı

ABD’de havayolu ve seyahat şirketlerinin web siteleri şeffaflaşıyor. Bu, tüketicilerin nefret ettiği ‘gizli’ ücretlerin önceden ve açık şekilde paylaşılması anlamına geliyor.

ABD’de havayolu ve seyahat şirketlerinin web siteleri şeffaflaşıyor. Bu, tüketicilerin nefret ettiği ‘gizli’ ücretlerin önceden ve açık şekilde paylaşılması anlamına geliyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle artan uçak bileti fiyatları, Biden hükümetinin yeni önlemler almasına neden oluyor. Şeffaflık odaklı bir değişim içine giren sektörde, hükümetin yeni çalışması sonucu havayolu ve seyahat şirketlerine web sitelerinde ‘gizli’ ücretleri önceden ve detaylı şekilde belirtmeleri zorunluluğu getiriliyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, her havayolu şirketinin gecikme ya da iptal durumuna dair bildirimlerinde diğer şirketlerle karşılaştırmalı verileri gösteren yeni bir Havacılık Tüketici Koruma (Aviation Consumer Protection) panelini devreye sokuyor.

‘Gizli’ ücretler şeffaf olacak

Forbes’tan Suzanne Rowan Kelleher’ın haberine göre, Başkan Biden’ın katıldığı Beyaz Saray Rekabet Konseyi toplantısında, havayolu ve seyahat şirketlerine web sitelerinde ‘gizli’ ücretleri önceden ve detaylı şekilde belirtmeleri zorunluluğu getiren yeni kurallar getirme kararı aldı. Bu sayede tüketicilerin bilinçsize ek ücret ödemelerine neden olan avantajları önceden bilmeleri mümkün olacak. Çocuklu aileleri ilgilendiren ek bagaj, uçuş değişiklikleri, iptaller ve koltuk seçimi masrafları detaylı şekilde açıklanacak.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, havayolları ve seyahat şirketlerinin web sitelerinde, bir uçak bileti ilk kez görüntülendiğinde, çocuğunuzla birlikte oturmak, uçuşunuzu değiştirmek veya iptal etmek veya kabin bagajı için alınan tüm ücretlerin önceden açıklanması zorunluğu getiriliyor.

Yolcular daha bilinçli karar verip tasarruf edebilecek

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, “Havayolu yolcuları, bir bilet satın almadan önce uçuşlarının tam ve gerçek maliyetini bilmeyi hak ediyor” şeklinde konuşuyor. Buttigieg, “Önerilen bu yeni kural, havayollarının ücretler konusunda müşterilere karşı şeffaf olmalarını gerektiriyor ve bu da yolcuların bilinçli kararlar vermesine ve paradan tasarruf etmesine yardımcı oluyor” diyor.

Girişim, Biden'ın Temmuz 2021'de açıkladığı ‘rekabet gündemi’nin bir parçası olma niteliği taşıyor. Biden 2021 yılında yaptığı açıklamada, “Amerikan kapitalizminin kalbi basit bir fikre dayanıyor: Açık ve adil rekabet. Rekabetsiz kapitalizm, kapitalizm değil, sömürüdür” demişti.

Ek ücretler en büyük gelir kalemi

Ek ücretler, havayolu şirketleri için çok önemli ve yüklü bir gelir kalemini oluşturuyor. 2021 yılında, havayolu şirketleri, iptal ve değişiklik ücretlerinden yaklaşık 700 milyon dolar kazandı ancak bu, bagaj ücretlerinin yanında sönük kalıyor. ABD Ulaştırma İstatistikleri Bürosu'na göre, 2021 yılında ABD’li havayolu şirketleri, bagaj ücretlerinden 5,2 milyar dolardan fazla kazanç sağladı.

Önerilen kural, havayollarının ek ücret talep etmesini engellemese de Biden yönetimi, artan şeffaflığın tüketicilerin bir bilet satın almadan önce bir uçuşun toplam maliyetini daha adil bir şekilde görmelerini sağlayacağını belirtiyor.

Şikayetlerde artış

Teklif, tüketicinin tercihine göre yolcuya özel veya seyahat programına özel olarak ek ücretler göstermesi gereken ABD hava yolu şirketleri, yabancı hava yolları ve üçüncü taraf bilet acenteleri için geçerli. Açıklamada, “Koltuk müsaitliği ve ücretler sık sık dalgalanabileceğinden, Bakanlık ayrıca küçük bir çocukla seyahat eden tüketicilerin tüm satış noktalarında ücretli koltukları satın almalarını sağlamak amacıyla taşıyıcılar ve bilet görevlileri talep etmeyi teklif ediyor” deniliyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre tüketici şikayetleri ve yanlış kullanılan bagajlar gibi öğeleri içeren havayolu operasyonel verileriyle ilgili en son rapora göre, şikayetlerin arttığı gözleniyor. Bu yılın Mayıs-Haziran ayları arasında şikayetlerde yüzde 34,9'luk bir artış gerçekleşirken, Haziran ayından Temmuz ayına kadar olan sürede ise şikayetlerde yüzde 16,5'lik bir artış yaşandığı belirtiliyor. Şikayetler pandemi öncesi seviyelerin ise yaklaşık yüzde 270 üzerinde seyrediyor.

Uçak biletlerinde şeffaflık dönemi; Detaylar belli olmaya başladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000