15 Nisan 2017, Cumartesi 10:18:50

Uçak biletinde 'fark' skandalı!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Sefer Levent, acenteden alınan uçak biletlerinde habersiz olarak değişiklik yapıldığını ve aradaki ücret farkının da cebe atıldığını iddia etti.
  • acentanın yaptığına doğru diyemem belki ama acentelerin bu duruma gelmesinde kimlerin suçu var ona bakmak lazım.sen havayolları olarak internette maliyetine yakın bilet sat komik hizmet bedelleri uygula ve başkalarının da hatta senden daha düşüğe eksi hizmet bedeli ile satmasına izin ver sonra acenteler böyle yapıyor.acentelerde rekabet edemekleri için yollar arıyor tabiki bu yapılan etik değil ama havayolları da bazen yüksek fiyattan sattıklarında daha sonra fiyat düştüğünde o fiyatı yolcuya iade ediyor mu etmiyor kendisine kalıyor aynı şey değil mi bu.söylenecek daha çok şey var ama büyükler çok kazansın kazancına kazanç katsın ufaklar ne yaparsa yapsın
  • Bu yolcu sozkonusu biletinden 600 puan yerine 1500 puan almus olsaydi ozamanda acentaya telefon acarmiydi? bu fark neden diye? ufak bir dikkatsizlik veya sizin almak istediginiz yerin o anda satilmis olmasi ve musteriye teklif ettiginiz fiyattan bileti kesmek zorunda oldugunuzdan dolayi bir iki sinif bazen dahada yukarilarda bir sinifdan bilet kesmek zorunda oldugumuzu da gorse sevgili musterimiz. *cenazem var>>>> acenta halleder *alo hava alanindayim bir bilet kesermisin >>> acenta halleder *alo acil isim cikti >>>>> acenta halleder *alo bagajim gelmedi>>>acenta halleder *alo param yok >>>>> acenta halleder *alo ucus degisikligim var >>> acenta halleder *alo ucaga yetisemiyorum check-in , >>>acenta halleder *alo ucakdaki koltukalrimin yerini degistir >>>>acenta halleder daha sayamadigim tum problemeri cozen acenta, acenta tarafindanverilen fiyat teklifi sabit ama saskaza acenta yanlis bilet keserze cepden oder onun ben bilmem o senin problemin, bir seferde sinif dusmus!!!!!!!!!!!
  • Eskiden bir havayolu çağrı merkezinde çalışmış biri olarak size önerim; 1- Biletlerinizi daima ilgili havayolunun resmi çağrı merkezinden, web/mobil sitesinden veya havaalanlarındaki kendi bilet satış ofislerinden alın. 2- Acentadan almak zorundaysanız eğer mutlaka kendi kredi kartınızla satın almaya çalışın çünkü sizden nakit alıp kendi kredi kartlarıyla işlem yapıyorlar ve bileti iptal ettiklerinde kendi kartlarına para dönüyor ve kendi kartlarından işlem yaptıklarından sürekli bankadan parapuan kazanıp bu puanlarla size bilet aldırılıp, sizden alınan nakit parayı cebe atıyorlar. Yani her açıdan kârdalar. Birçok havayolu yolcusu "ben elimde kağıt olsun isterim o yüzden acenteden başka yerden almam" diye diretir ama devir dijital devri o yüzden aklınızı kullanın. Amacım burada acenteleri kötülemek değil ama birçoğu maalesef yukarda bahsi geçen olayı yapıyor.
  • Yıl olmuş 2017, hala acentadan uçak bileti alan mı var?
  • Acente sahibi olarak burda sistem hatası yok alenen kul hakkı var Bizde Aynı gün iptal süresi geçmemiş bilette fiyat düşmüşse bunu yapıyoruz genelde kurumsal çalıştığımız için faturayı indirimli fiyattan kesiyoruz.Bazı kul hakkından korkmayan acente yada personel bunlardan yada değişikliklerden faiş para kazanabiliyor.örnek bir firmaya teklif vermek için ne kadar servis alıyor diye aldıkları bileti istedik.acente bilette yazan klas bölümlerini silmiş ayrıca firmanın indirim kodu olmadığı halde kod uygulamış klası fiyatı kontrol etmesinler diye silmiş başka firmanın indirim kodunu uygulayıp daha fazla kazanmış.firmaya bunları anlattığım halde aynı firmayla devam ettiler yani sanırım kazan kazan şekilde birileri kazanıyordu. eğer aklınızda şüpheniz varsa thy bilet görüntülemedilerden fiyatı kontrol edin işte biz 10 yıldır bu sektörde ilerleyemezken böyle acentalar haksız kazançlarla 2-3 şubeye çıkabiliyorlar daha neler var neler iptal edilebilen otelleri edilemez diyip üstüne yatıyorlar
  • Siz her ay mämaasinizi alin , tuzunuz kuru . Bir de bizim tarafimizdan baksaniz . Thy dahil tüm hava yollari web sitelerinde 5-10€ hizmet bedeli aliyor . Bizleri de bu bedel ile sinirliyor .bir acentenin 1 tane ofisi var , yolcunun 1000 tane var . Cenaze olur acil durum olur gece gündüz acente devrede , bayram olur veresiye olur yine acente devrede . Sadece kendi acentam her yil alamadigi paranin haddi hesabi yok . Alt acenta larin takmasi baska bir konu . Yani sira rezervasyonu personelin yanlis keser . Binlerce lira zarar . Yolcunun bagaji kayip olur bize gelir , ucagi kacirir bize gelir , hasta olur ucamaz bize gelir , agir kurallari kabul etmez yine bize patlar . Bu devirde acenacilik yapmak kadar zor bir is yok . Bir de sanki hergün onlarca yolcunun sinifi düsüyormus gibi . Denk gelmisdir yapmisdir . Bizede de oluyor . Ama inanin yapilan zararlar daha fazla ...
  • Acente falan degilim ama sunu iyi bilirim mevcut pazari degistirmek icin acentelerin cok buyuk bir silaha sahipler, tabi acenteler bunun farkindami bilmem ama kiminle ugrastiginizi bilmiyorsunuz bence.
  • Türsab üyesi bir sahtekar acentayı şikayet ettiğimde Türsabcı amcalar ellerinde hiç bir yetki olmadığını, mealen bir bardak su içmemi söylemişlerdi. Şimdi de atmışlar palavraları bol keseden. İnanmayın.
  • THY KABİN KATARA SATILMIŞ. Hadi hayırlı olsun.
  • Ben acente ile çalışmayı tercih ediyorum. Tek nedeni, dönüş uçuşunu ertelemek istediğimde bir telefon veya bir email mesajı ile işlemi yapmaları. Yoksa yurtdışında THY'nin çağrı merkezine derdimi anlatıp değişiklik yaptırana kadar telefonun yurtdışı paketi bitiyor. Bilet şirket kredi kartı ile alındığı için birde kayıtlı cep telefonu sahibini hazır beklemekte çabası. Bu işi internet üzerinden kolay yapılabilir hale getirsinler, acente kullanmayayım.

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Sefer Levent, acenteden alınan uçak biletlerinde habersiz olarak değişiklik yapıldığını ve aradaki ücret farkının da cebe atıldığını iddia etti.

İşte Levent'in o yazısı:

Bir seyahat acentesinden 560 TL’ye İstanbul-Milas gidiş-dönüş ‘Q sınıfı’ THY bileti alan bir yolcu uçuşundan günler sonra kendisinden habersiz bu biletin değiştirildiğini öğreniyor. Düşük sınıftaki yeni bileti 360 liraya inmiş, aradaki 200 liralık fark ise acentede kalmış. Uçuşlardan önce biletinize ve üzerinde yazanlara dikkat edin!

Türkiye’de uçak kullanan yolcu sayısı her geçen yıl artıyor. Özellikle son yıllarda özel havayolu şirketlerinin sayısının ve uçuşların artmasıyla sektörde yaşanan rekabet bilet fiyatlarına da yansımış durumda. Yaz ayları yaklaştı. Tatil planları yapılırken eminim ki herkes gideceği yere uçakla gitmenin yollarını da araştırmaya başladı. İster iş için ister tatil için uçacak olun bugün size bilet almadan önce dikkat etmeniz gereken bir ayrıntıyı aktarmaya çalışacağım.  Öncelikle konuyla ilgili okurumun mektubunu paylaşayım:

ARADAKİ FARK CEBE

“24 Ocak 2017 tarihinde İstanbul’dan Milas’a gidiş- 25 Ocak 2017 tarihinde Milas’tan İstanbul’a dönüş için bir acenteden THY bileti aldım. Uçuş sınıfı Q olan biletin fiyatı 560 liraydı.  THY’nin mil programına üye olduğum için Q sınıfındaki bu biletin mil karşılığı her yön için 600 mildir. Tarafıma gönderilen bilet numarası ile online check-in yapmak istediğimde işlemi gerçekleştiremedim. Acenteme sorduğumda “sistemsel hatadır” deyip beklememi söylediler. Uçuş öncesi bankodan check-in yapıp THY’nin belirttiğim tarihlerdeki uçuşlarını gerçekleştirdim. Daha sonra mil hesabıma her yön için 600 değil de 300 mil geldiğini görünce acentemi uyardım, acentem bunun “THY’nin hatası” olduğunu belirtip hemen düzeltileceğini söyledi. Bir süre bekledim ancak düzeltme yapılamadı. THY’nin çağrı merkezini aradım. Çağrı merkezi, elimdeki biletle uçmadığımı o biletin iptal edildiğini o bilet yerine daha düşük sınıftan bilet kesildiğini açıkladı. Yeni biletin mil karşılığı ise her yön için 300 mildi.
Acentem bir süre hatanın THY’de olduğunu söylemeye devam edip, daha sonra kendisinin bilet temin ettiği üst acente ile sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Kendilerini hem Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) şikâyet ettim. Ayrıca uğradığım haksızlık nedeniyle dava hazırlıklarına da başladım. Sonrasında beni arayarak ücretsiz bir adet iç hat bileti ve 600 mil vermeyi teklif ettiler. Sorun sürekli alışveriş yaptığım alt acenteden değil üst acenteden kaynaklanmştı. Benim daha pahalıya aldığım bileti ucuzu ile değiştirmişler aradaki farkı da ceplerine atmışlardı.”

Okurumun mektubu sonrasında konuyu araştırmaya giriştim. THY yetkilileriyle görüştüm. THY yetkilileri, “Acenteyi ilgilendiren bu konu mahkemeye intikal etmiş. Bu tip durumlarda mahkeme bizden bilgi ister. Biz de gereken bilgiyi veririz” dedi.

THY DE MAĞDUR

Aslında THY bu işin mağdurlarından biri. Çünkü bu uçuşta THY’den pahalıya bilet aldığını zanneden yolcu aslında daha ucuza uçuruluyor. Aradaki fark ise THY’nin değil de bu acentenin kasasına giriyor. Düşünsenize size verilen bilet iptal ediliyor, siz konudan habersizken başka ucuz bir bilet devreye alınıyor. Siz uçuş öncesi bankodan check-in yaptığınız için durumu fark etmiyorsunuz. Çünkü banko görevlisi sizden sadece kimliğinizi istiyor. Sizin adınıza düzenlenen bu yeni biletin bilgilerini talep etmemeniz halinde görme şansınız zaten hiç yok. Eğer bana mektup yazan okur gibi millerin düşüklüğünden şüphelenmediyseniz bunu fark etmeniz gerçekten imkânsız. Ortada iki bilet var. Ve ne yazık ki siz sizden habersiz düzenlenen ikinci bilet ile ödediğiniz paradan daha ucuza uçmuş durumdasınız.

İYİCE KONTROL EDİN

Okurdan aldığım son notta aynı acentenin benzer bir sorunu bu kez İstanbul-Alanya, Alanya-İstanbul uçuşunda da yaşattığını da öğrendim. Okurum adına düzenlenen iki ayrı biletten ilki 560 lirayken ikinci biletin değeri 364 liraya düşürülmüş. Tabii ki yine sınıf ve mil düşürülerek. Aynı sorun ikinci kez aynı kişinin başına geldiğine göre sıkıntının boyutlarının aslında tüm müşterileri ilgilendirebileceğini düşünebiliriz. Okurum söz konusu acenteyi dava ettiğini açıkladı. Konuyu ben de takip edeceğim. Siz okurlara tavsiyem nereden alırsanız alın uçak biletlerinizin numarasını, sınıfını ve değerini mutlaka uçuş öncesinde iyice kontrol edin. Gereken itirazları zamanında yapın. Hakkınız olan paranın başkalarının cebine girmesine engel olun.

FİRMA: ARA SIRA HATA OLABİLİYOR

BANA ulaşan bilgi ve belgeler sonrasında ilgili acente Gama Itai’yi de aradım. Iati Reklam ve Halkla İlişkiler Direktörü Devrim Pınar ile konuştum. Kendilerinin global havayolları ile çalışan bir firma olduklarını belirtti. Pınar, “Birden fazla sistemin birbiriyle haberleştiği bir yapımız var. Bu konuyla ilgili sistemler arası bir sıkıntı olup olmadığını biz de araştırıyoruz. Araştırmamız henüz neticelenmediği için bu aşamada bir şey söyleyemiyoruz. Araştırmamız sonuçlandığında konuyu paylaşabiliriz. Ara sıra bu tip hatalar olabiliyor. Biz de bu konu özelinde müşterimize aradaki farkı kapatmayı, bilet vermeyi ve mil vermeyi önerdik. Kötü niyetimiz yok” dedi.

KURUMSAL FİRMALAR SİZ DE DİKKAT EDİN!

KONUYU araştırırken ulaştığım bilgilere göre, uçak bilet fiyatlarında yaşanan sıkıntı sadece bireysel müşteri tarafında da yaşanmıyor. Kurumsal firmalara hizmet veren bazı acentelerde aynı şekilde pahalı olan bileti firmaya fatura ediyor. Ancak sonrasında pahalı olan bilet ucuzu ile değiştiriliyor. Bu değişiklikten ise müşterinin haberi olmuyor. Aradaki fark da acenteye kalıyor. Şirketlerin bu durumu farkına varması ise daha zor oluyor.

TÜRSAB: BİZ DE CEZA UYGULARIZ

TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekteri Çetin Gürcün“Bize ulaşan şikayetler ilgili firmaya yazılıp savunması istenir. Tüketici tatmin olmazsa o zaman konuyu bünyemizdeki komiteye götürürüz. Bu komitede mesleğinde çok tecrübeli arkadaşlar yer alır. Komite incelemesini yapar, bilgi ve belgeleri ister. Sonunda karar verilir, ya “tüketicinin şikayeti yersizdir” der, ya da “tüketici haklıdır.” Acente kusurlu bulunursa tüketiciye iade konusunda karar verilir. Acente bu karara uymazsa disiplin kurulu devreye girer. Uyarı, kınama cezaları verilebildiği gibi gereken durumda 6 aya kadar meslekten men cezası uygulanabilir” diye konuştu.  (Sefer Levent-Hürriyet)

Uçak biletinde 'fark' skandalı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

acentacı ~ 5 yıl önce
acentanın yaptığına doğru diyemem belki ama acentelerin bu duruma gelmesinde kimlerin suçu var ona bakmak lazım.sen havayolları olarak internette maliyetine yakın bilet sat komik hizmet bedelleri uygula ve başkalarının da hatta senden daha düşüğe eksi hizmet bedeli ile satmasına izin ver sonra acenteler böyle yapıyor.acentelerde rekabet edemekleri için yollar arıyor tabiki bu yapılan etik değil ama havayolları da bazen yüksek fiyattan sattıklarında daha sonra fiyat düştüğünde o fiyatı yolcuya iade ediyor mu etmiyor kendisine kalıyor aynı şey değil mi bu.söylenecek daha çok şey var ama büyükler çok kazansın kazancına kazanç katsın ufaklar ne yaparsa yapsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HER SUC ACENTANIN ~ 7 yıl önce
Bu yolcu sozkonusu biletinden 600 puan yerine 1500 puan almus olsaydi ozamanda acentaya telefon acarmiydi? bu fark neden diye? ufak bir dikkatsizlik veya sizin almak istediginiz yerin o anda satilmis olmasi ve musteriye teklif ettiginiz fiyattan bileti kesmek zorunda oldugunuzdan dolayi bir iki sinif bazen dahada yukarilarda bir sinifdan bilet kesmek zorunda oldugumuzu da gorse sevgili musterimiz. *cenazem var>>>> acenta halleder *alo hava alanindayim bir bilet kesermisin >>> acenta halleder *alo acil isim cikti >>>>> acenta halleder *alo bagajim gelmedi>>>acenta halleder *alo param yok >>>>> acenta halleder *alo ucus degisikligim var >>> acenta halleder *alo ucaga yetisemiyorum check-in , >>>acenta halleder *alo ucakdaki koltukalrimin yerini degistir >>>>acenta halleder daha sayamadigim tum problemeri cozen acenta, acenta tarafindanverilen fiyat teklifi sabit ama saskaza acenta yanlis bilet keserze cepden oder onun ben bilmem o senin problemin, bir seferde sinif dusmus!!!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Garanti ~ 7 yıl önce
Eskiden bir havayolu çağrı merkezinde çalışmış biri olarak size önerim; 1- Biletlerinizi daima ilgili havayolunun resmi çağrı merkezinden, web/mobil sitesinden veya havaalanlarındaki kendi bilet satış ofislerinden alın. 2- Acentadan almak zorundaysanız eğer mutlaka kendi kredi kartınızla satın almaya çalışın çünkü sizden nakit alıp kendi kredi kartlarıyla işlem yapıyorlar ve bileti iptal ettiklerinde kendi kartlarına para dönüyor ve kendi kartlarından işlem yaptıklarından sürekli bankadan parapuan kazanıp bu puanlarla size bilet aldırılıp, sizden alınan nakit parayı cebe atıyorlar. Yani her açıdan kârdalar. Birçok havayolu yolcusu "ben elimde kağıt olsun isterim o yüzden acenteden başka yerden almam" diye diretir ama devir dijital devri o yüzden aklınızı kullanın. Amacım burada acenteleri kötülemek değil ama birçoğu maalesef yukarda bahsi geçen olayı yapıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 7 yıl önce
Yıl olmuş 2017, hala acentadan uçak bileti alan mı var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acente sahibi ~ 7 yıl önce
Acente sahibi olarak burda sistem hatası yok alenen kul hakkı var Bizde Aynı gün iptal süresi geçmemiş bilette fiyat düşmüşse bunu yapıyoruz genelde kurumsal çalıştığımız için faturayı indirimli fiyattan kesiyoruz.Bazı kul hakkından korkmayan acente yada personel bunlardan yada değişikliklerden faiş para kazanabiliyor.örnek bir firmaya teklif vermek için ne kadar servis alıyor diye aldıkları bileti istedik.acente bilette yazan klas bölümlerini silmiş ayrıca firmanın indirim kodu olmadığı halde kod uygulamış klası fiyatı kontrol etmesinler diye silmiş başka firmanın indirim kodunu uygulayıp daha fazla kazanmış.firmaya bunları anlattığım halde aynı firmayla devam ettiler yani sanırım kazan kazan şekilde birileri kazanıyordu. eğer aklınızda şüpheniz varsa thy bilet görüntülemedilerden fiyatı kontrol edin işte biz 10 yıldır bu sektörde ilerleyemezken böyle acentalar haksız kazançlarla 2-3 şubeye çıkabiliyorlar daha neler var neler iptal edilebilen otelleri edilemez diyip üstüne yatıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalancının ~ 7 yıl önce
bırakın lütfen, meslektaşlarınızı karalamakla elinize ne geçiyor. gerçekten acenteyseniz sıkıntılarıda biliyorsunuzdur. bütün hava yolları, acenteyi kaldırıp, direk yolcuya ulaşmaya çalışıyor ve bunu yaparken, hak, adalet, vicdan, emek, alınteri herşeyi yok sayıyorlar. şimdi bu yolcunun fiyatı düşmemiş olsaydı ve aradaki fark havayolunun cebine girseydi herşey hakkaniyet icerisindemi olacaktı?
Acenta ~ 7 yıl önce
Siz her ay mämaasinizi alin , tuzunuz kuru . Bir de bizim tarafimizdan baksaniz . Thy dahil tüm hava yollari web sitelerinde 5-10€ hizmet bedeli aliyor . Bizleri de bu bedel ile sinirliyor .bir acentenin 1 tane ofisi var , yolcunun 1000 tane var . Cenaze olur acil durum olur gece gündüz acente devrede , bayram olur veresiye olur yine acente devrede . Sadece kendi acentam her yil alamadigi paranin haddi hesabi yok . Alt acenta larin takmasi baska bir konu . Yani sira rezervasyonu personelin yanlis keser . Binlerce lira zarar . Yolcunun bagaji kayip olur bize gelir , ucagi kacirir bize gelir , hasta olur ucamaz bize gelir , agir kurallari kabul etmez yine bize patlar . Bu devirde acenacilik yapmak kadar zor bir is yok . Bir de sanki hergün onlarca yolcunun sinifi düsüyormus gibi . Denk gelmisdir yapmisdir . Bizede de oluyor . Ama inanin yapilan zararlar daha fazla ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Satis pazarlama ~ 7 yıl önce
Acente falan degilim ama sunu iyi bilirim mevcut pazari degistirmek icin acentelerin cok buyuk bir silaha sahipler, tabi acenteler bunun farkindami bilmem ama kiminle ugrastiginizi bilmiyorsunuz bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türsaba güvenmek? ~ 7 yıl önce
Türsab üyesi bir sahtekar acentayı şikayet ettiğimde Türsabcı amcalar ellerinde hiç bir yetki olmadığını, mealen bir bardak su içmemi söylemişlerdi. Şimdi de atmışlar palavraları bol keseden. İnanmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Qatar ~ 7 yıl önce
THY KABİN KATARA SATILMIŞ. Hadi hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sürücü ~ 7 yıl önce
Ben acente ile çalışmayı tercih ediyorum. Tek nedeni, dönüş uçuşunu ertelemek istediğimde bir telefon veya bir email mesajı ile işlemi yapmaları. Yoksa yurtdışında THY'nin çağrı merkezine derdimi anlatıp değişiklik yaptırana kadar telefonun yurtdışı paketi bitiyor. Bilet şirket kredi kartı ile alındığı için birde kayıtlı cep telefonu sahibini hazır beklemekte çabası. Bu işi internet üzerinden kolay yapılabilir hale getirsinler, acente kullanmayayım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000