13 Mayıs 2011, Cuma 08:36:47

UÇAK BAKIM PAZARINDA HEDEF: 1 MİLYAR DOLAR

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta’da uçak bakım merkezinin kurulduğunu belirterek, dünyada uçak bakımından elde edilen 70 milyar dolar gelirin 1 milyar dolar pay almayı hedeflediklerini söyledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ile Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve İş Geliştirme Araştırma Uygulama Merkezi tarafından, ‘yeni Teşvik Yasası, Torba Yasa Ve İnovatif Bir İş Önerisi‘ konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan BAKA Genel Sekreteri Engin, yeni yasa ile Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde teşvik edilen sektörler arasında medikal, ilaç, kağıt ve kağıt ürünleri, makine ve teçhizat donanımı, elektrikli makine ve onarımı sektörlerinin de yer aldığını söyledi.

Isparta‘da uçak bakım merkezinin de kurulduğunu ifade eden Engin, dünyada uçak bakımından elde edilen 70 milyar dolar gelirden 1 milyar dolar pay almayı hedeflediklerini belirtti.

Başkanlığını Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kenan Yüce‘nin yaptığı panele BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, İŞKUR Antalya İl Müdürü Fazlı Tamer Özükan , Brightwell Holding Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Öztürk, Antalya Teknokent (ATEK) Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı katıldı.

ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, açılış konuşmasında, 6111 sayılı yasanın iş hayatında yapılandırma dışında önemli değişikliklere neden olduğunu belirtti.

Özellikle istihdam alanında yapılan bu değişikliklerin maalesef işverenler tarafından tam algılanamadığını dile getiren Aydoğan, yine geçen aylarda teşvik mevzuatında değişiklikler yapıldığını belirterek, bunlar iş dünyasını çok yakından ilgilendiren gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle bu toplantının iş dünyası için büyük önemi olduğunu dile getiren Aydoğan, toplantıya katılanlara teşekkür etti

ATEK Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı ise konuşmasında firmalar açısından AR-GE çalışmalarının önemini anlattı. Üniversitelerin birer teknokenti bünyesinde barındırmaları gerektiğini vurgulayan Helvacı, ‘‘Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği projeler teknokentimiz de hayata geçiriliyor. ATEK olarak önemli ve icat diyebileceğimiz ürünler geliştirdik ve patentini aldık. Nano teknolojiyle geliştirdiğimiz bir sıvı, uygulanan her türlü yüzeyde 3 ay boyunca su ve tozu içerisine işlemiyor. Bu ve bunun gibi çok sayıda ürünü üniversite ve teknokent işbirliğinde geliştiriyoruz. Bilgiyi teknolojiye dönüştüremezseniz o bilginin bir değeri kalmaz.‘‘ dedi.

Antalya ve Alanya bölgesinde yeni teknokentlerin kurulması gerektiğini dile getiren Helvacı, "Alanya teknokent kurulması gereken yerlerden biri. Alanya‘da teknokent kurabileceğimiz hazine arazisi bulabilirsek, burada da teknokent oluşturmayı isteriz. Şehircilik ve sanayileşme adına teknokentlerin çok önemli faydaları var. Teknokent kurabilmek için en az 35 dönüm arazi olmalı. En küçük teknokent bu kadar alanda kurulabilir. Ama daha büyük alanda gelişmiş bir teknokentte kurulabilir" diye konuştu.

Helvaci‘nın Alanya‘ya teknokent kurulması önerisi üzerine ALTSO Başkanı Aydoğan, Güzelbağ beldesinde yapılması planlanan organize sanayi bölgesinde teknokentin kurulabileceğini belirtti. Aydoğan, ALTSO olarak ilçeye teknokent kurulabilmesi amacıyla destek vereceklerini kaydetti.

Brightwell Holding Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Öztürk ise atık lastiklerin enerjiye dönüştürülmesi hakkında bilgi verdi. Atık lastiklerin çimento fabrikalarında yakılarak enerjiye dönüştürüldüğünü aktaran Öztürk, lastikten çıkarılan çelik tellerin de değerlendirildiğini belirtti. 30 ton kapasiteli bir tesis maliyetinin 3 milyon 200 bin euro olduğunu dile getiren Öztürk, atık lastiklerin yağ, karbon gaz ve fueloile dönüşebildiğini dile getirdi.

Toplantının son bölümünde Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaaddin Özyürek tarafından yatırım Teşvik Belgesi ve Müracaat Dökümanlarının hazırlanması konusunda sunum yapıldı. Bu belgeyi almak için her şahıs firması, şirket ve hatta yabancı şirketlerin başvurabileceğini ve yatırım tutarının 1 milyon TL’den aşağı olmaması gerektiğine dikkat çekildi.

UÇAK BAKIM PAZARINDA HEDEF: 1 MİLYAR DOLAR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000