24 Ocak 2017, Salı 09:51:01

Uçak bakım parçalarının yerlisini ucuza üretti

Genç girişimci tarafından kurulan firma, Boeing ve Airbus uçaklarının bakımında kullanılan parçaları, ithal benzerlerinden yüzde 60 ila 75 daha ucuza, yerli imal etti.
  • Girişim güzel fakat lansman yanlış. Üretilen ürünler ar-ge gerektiren ürünler değil. Herhangi bir teknik spesifikasyon veya standarda tabi değiller. Otoriteler tarafından onaylanma zorunluluğu yok ve imalatları özel metodlar veya Türkiyede bulunmayan bir teknoloji gerektirmiyor. Yedek parça tanımı da yanlış. Bunlar uçak üzerinde kalan ve uçuşlarla yıpranarak hasarlanarak değiştirilen malzemeler değil. Yani tamirde kullanılan malzemeler değil. Umarım başarılı olur, fakat ne yapıldığı hakkında gerçekçi olmamız gerekir.
  • Etiket olsun bizim olsun, yerli üretimi destekleyelim. Yalnız gyro üretmek isteyenlere de devlet destek olsa iyi olurdu. İstanbul trafiğinde iyi olurdu hani
  • Helal olsun bu parça işini iyi düşünmüşsün sizler gibi birkaç girişimci daha çıkar sizlere destek olsunlar başarılarınızın devamını diliyorum birazda Thy teknikle istişarede bulun oradan bilgi destek al en çok değişen kullanılan parçaları ögren malzemelerin patentlerine göre devam et allah yardımcınız olsun
  • şimdilik pitotstatik cover üretirsin.sonra civata pul ile başlarsın.tebrikler arkadaşım.
  • Bu arkadaşın gerçekten uçak parçası ürettiğini varsayalım pfd den pitot tube üne hatta gövde panellerine kadar her şeyi. Ee yedek parçayı ürettik ucuza boeing ve airbus a da kopek çektik yedek parça almadık. Peki hangi şirket o uçağa sigorta yapmayı kabul edecek?
  • Ya bu bizle dalga geçiyor ya da bunun havacılık bilgisi az yada yok... Neyse beyler gencin sevkini kirmayalim arge adı altında devleti soymaya devam etsin... havacılık havacılık ile alakasız kimselerin elinde olduğu surece (shgm, ulaştırma bakanlığı vs )biz daha çok istikbal göklerde der bak dururuz... bu ülkede aklı olanin yetkisi yok yetkisi olanın ise aklı...
  • kendisini tanirim, girişimi şimdilik küçük olsa da çalışkanlığıyla daha büyük işlere aıltacağına eminim. yolun açık olsun.
  • Standart iş önce ucuz başlar piyasada isim yapınca tekel zihniyeti ve türk açgözlülüğü fiyatları uçuracak. %60-70 daha ucuz parçaları %5-10 ucuza satmaya başlar..
  • Ucuz kıyma üretsin de göreyim
  • Helal olsun sana Allah yolunu acik etsin

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki Yazılımkule'de genç girişimci tarafından kurulan bir firma, Boeing ve Airbus uçaklarının bakımında kullanılan parçaları, ithal benzerlerinden yüzde 60 ila 75 daha ucuza, yerli üretti.

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bölümü'nden 2010 yılında mezun olan Fatih Tunca (30), çeşitli havacılık şirketlerinde çalıştıktan sonra "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno Girişim Sermayesi Desteği" kapsamında kabul edilen "Havacılık Bakım Sektörü için Yedek Parça Geliştirilmesi" iş fikriyle 2015 yılında "BDH Bilim Deney Havacılık" isimli şirket kurdu.

Eskişehir'in havacılık sektörü açısından önemli sanayi ve eğitim yapısından yararlanan Tunca, iki yıllık çalışması sonunda Boeing ve Airbus uçaklarının olmazsa olmaz malzemeleri olan "devre anahtarı koruyucu kapakları", "pitot-tube koruyucu kapakları", "static port koruyucu kapakları", "kabin içi ve dışı levhalar"ı benzerlerinden yüzde 60 ila 75 arasında daha ucuza, tamamen yerli olanaklarla üretti.

Yurt dışındaki fiyatların yarısından daha ucuz
Tunca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenim gördüğü sırada staj döneminde çeşitli havacılık firmalarının bünyesinde bakım için kullanılması zorunlu olan malzemelerin yurt dışından ithal edildiğini gördüğünü söyledi.

Bunun üzerine mezun olduktan sonra ithal edilen ürünlerin yerlisini üretmek için 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle firma kurduğunu anlatan Tunca, "Kabin içinde uçakta yolcuları yönlendiren plakartları, uçağın uçuş hızının hesaplanmasından kullanılan pitot-tüpünün korunması için kaplamaları, devre anahtarı koruyucularını tamamen yerli olarak ürettik. Söz konusu malzemelerin sağlanması için ithal edilmesi gerekiyordu. Bundan sonra bu talepler yerli olarak sağlanacak. Boeing 737-800 ve Airbus A320 uçaklarına yönelik tasarımlar yaptık. Ürünlerimizin boyutlarını istenilen uçağa göre adapte edebilecek şekilde üretim yapabiliriz. Pitot-tüpünün korunmasında kullanılan kaplamaları sadece ABD ve Kanada üretiyordu. Bunları ilk kez tamamen yerli olarak yaptık. Uluslararası havacılık standardını belirleyen kuruluşların onayıyla ortaya çıkarttığımız ürünlerimizi yurt dışındaki maliyetlerin yüzde 60 ila 75 arasında değişen ucuzlukta yaptık. THY, SunExpress, Corendon Airlines ve Onur Air'e parça üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

Uçak bakım parçalarının yerlisini ucuza üretti

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

maşallah ~ 7 yıl önce
Girişim güzel fakat lansman yanlış. Üretilen ürünler ar-ge gerektiren ürünler değil. Herhangi bir teknik spesifikasyon veya standarda tabi değiller. Otoriteler tarafından onaylanma zorunluluğu yok ve imalatları özel metodlar veya Türkiyede bulunmayan bir teknoloji gerektirmiyor. Yedek parça tanımı da yanlış. Bunlar uçak üzerinde kalan ve uçuşlarla yıpranarak hasarlanarak değiştirilen malzemeler değil. Yani tamirde kullanılan malzemeler değil. Umarım başarılı olur, fakat ne yapıldığı hakkında gerçekçi olmamız gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Destek ~ 7 yıl önce
Etiket olsun bizim olsun, yerli üretimi destekleyelim. Yalnız gyro üretmek isteyenlere de devlet destek olsa iyi olurdu. İstanbul trafiğinde iyi olurdu hani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa Turan ~ 7 yıl önce
Helal olsun bu parça işini iyi düşünmüşsün sizler gibi birkaç girişimci daha çıkar sizlere destek olsunlar başarılarınızın devamını diliyorum birazda Thy teknikle istişarede bulun oradan bilgi destek al en çok değişen kullanılan parçaları ögren malzemelerin patentlerine göre devam et allah yardımcınız olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tebrikler ~ 7 yıl önce
şimdilik pitotstatik cover üretirsin.sonra civata pul ile başlarsın.tebrikler arkadaşım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sigorta ~ 7 yıl önce
Bu arkadaşın gerçekten uçak parçası ürettiğini varsayalım pfd den pitot tube üne hatta gövde panellerine kadar her şeyi. Ee yedek parçayı ürettik ucuza boeing ve airbus a da kopek çektik yedek parça almadık. Peki hangi şirket o uçağa sigorta yapmayı kabul edecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pgs ~ 7 yıl önce
uçakta kullanılan malzemelerle bakımda kullanılan malzemelerin sertifikasyonu bir degil. regülasyonlar daha esnek. daha ucuzunu aynı kalitede üretiyorsan zaten uçakta kullanılan, içinde başvuru yapılıp izinler alınabiliyor eskişehir ankara ve izmirde bir çok kuruluş var airbus için parça tedarikçisi olan.
Mng ~ 7 yıl önce
Ya bu bizle dalga geçiyor ya da bunun havacılık bilgisi az yada yok... Neyse beyler gencin sevkini kirmayalim arge adı altında devleti soymaya devam etsin... havacılık havacılık ile alakasız kimselerin elinde olduğu surece (shgm, ulaştırma bakanlığı vs )biz daha çok istikbal göklerde der bak dururuz... bu ülkede aklı olanin yetkisi yok yetkisi olanın ise aklı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
shyo ~ 7 yıl önce
kendisini tanirim, girişimi şimdilik küçük olsa da çalışkanlığıyla daha büyük işlere aıltacağına eminim. yolun açık olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkişi ~ 7 yıl önce
Standart iş önce ucuz başlar piyasada isim yapınca tekel zihniyeti ve türk açgözlülüğü fiyatları uçuracak. %60-70 daha ucuz parçaları %5-10 ucuza satmaya başlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ticaret ~ 7 yıl önce
Duygularla ticaret olmaz. Sen devlete millete bedava çalışma diye birşey duydun mu?
Ucuzcu ~ 7 yıl önce
Ucuz kıyma üretsin de göreyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
By ~ 7 yıl önce
Helal olsun sana Allah yolunu acik etsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000