08 Aralık 2022, Perşembe 09:10:57

Uçak alım ihalesinde rüşvet iddiası!

Malezya’da başlatılan ve HÜRJET’in de katıldığı jet eğitim uçağı ihalesinde Korea Aerospace Industries’in adı (KAI) rüşvet iddialarına karıştı.
  • Malezya Büyükelçimiz, kıymetli bayan diplomatımız acaba bu konuda ne yaptı?

Malezya’da başlatılan ve HÜRJET’in de katıldığı jet eğitim uçağı ihalesinde Korea Aerospace Industries’in adı (KAI) rüşvet iddialarına karıştı.

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etmek için başlatılan ihaleye altı şirketin teklif verdiği belirtilmişti. 18 uçak için yapılan sözleşmenin yaklaşık 4 milyar RM (Malezya Ringgiti) (yaklaşık 950-960 milyon dolar) değerinde olduğu ifade edilmişti.

İhaleye JF-17 B uçağı ile China National Aero-Technology Import & Export Corp, FA-50 uçağı ile KAI, M-346 uçağı ile İtalyan Leonardo, Tejas uçağı ile Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), HÜRJET ile TUSAŞ ve MiG-35 ve YAK 130/M 346 FA uçakları ile Rus Rosoboronexport katılmıştı. Ancak ilerleyen süreçte Leonardo’nun ihaleden çekildiği belirtilmişti. Bazı kaynaklara göre, Güney Kore merkezli Korea Aerospace Industries (KAI), ihalenin kazananı durumunda.

The Edge Markets tarafından aktarıldığı üzere teklif sahiplerinden birinin şikayeti üzerine Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC) tarafından bir soruşturma başlatıldığı iddia edildi. MACC tarafından konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

1 Ekim’de Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen resmi bir mektupta bir teklif sahibine banka teminatı şeklinde ihale depozitosu alması söylendi. İlginç bir şekilde mektup başarısız olan teklif sahiplerine 10 Ekim’de parlamento feshedildikten sonra gönderildi.

DefenceTürk'te yer alan bilgilere göre; Savunma Bakanı Hishammuddin 27 Ekim’de LCA alımı için ihaleye çıkan firmalarla fiyat görüşmelerinin tamamlandığını ve Maliye Bakanlığı’nın ihaleyi onaylama kararını beklediklerini söyledi. Ancak bu durum akıllarda bazı soru işaretlerine sebep oldu.

Bu bağlamda uluslararası teklif sahiplerinden birinin yerel danışmanı Hükümet’e, “Parlamento feshedildikten sonra, büyük satın almalar ve mega projeler geçici hükümet tarafından üstlenilebilir. FA-50’yi tedarik etmek ve diğer ihale tekliflerini atlamak için hızlandırılmış süreç, daha fazla kamu incelemesinden kaçınma girişimleri mi?” sorusunu yöneltti. Ek olarak danışman, ihaleyi değerlendirmekten sorumlu yetkililerin, uygun bir doğrulama, değerlendirme ve karşılaştırma süreci yürütmek için hayati öneme sahip OEM (orijinal ekipman üreticisi) tesisini/fabrikasını ziyaret etmeden bir teklif sahibi üzerinde karar verdiğini iddia ediyor.

Uçak alım ihalesinde rüşvet iddiası!

Yorumlar

MİSAFİR ~ 1 yıl önce
Malezya Büyükelçimiz, kıymetli bayan diplomatımız acaba bu konuda ne yaptı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000